Αρνητικοί προς την Ε.Ε., αποτυχημένες οι πολιτικές της

Στην πρώτη δημοσκόπηση του Maxmag, παρουσιάσαμε τέσσερα ερωτήματα και σας ζητήσαμε να απαντήσετε όσο γίνεται πιο ψύχραιμα και αντικειμενικά γίνεται. Η αφορμή ήταν η Σύνοδος στη Ρώμη των Ευρωπαίων ηγετών, για τον εορτασμό των 60 ετών από την δημιουργία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Παλιές αλλά και νέες προκλήσεις, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και οι στόχοι της διαπιστώθηκαν και προβλημάτισαν τους ηγέτες των χωρών της Ευρώπης. Στο ευχάριστο και εορταστικό κλίμα, δεν θα μπορούσε να λείπει κι η ανησυχία για την αύξηση του ευρωσκεπτικισμού. Σας θέσαμε τις ερωτήσεις κι ιδού τι απαντήσατε:

Στην παραπάνω ερώτηση το μεγαλύτερο ποσοστό καταλαμβάνει η άρνηση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τις πολιτικές της, με 46%! Εάν θα προσπαθούσαμε να ανιχνεύσουμε το αποτέλεσμα της άρνησης αυτής, θα ήταν σκόπιμο να πούμε πως, ως Ευρωπαίοι πολίτες διαισθανόμαστε τα πολλά και μερικές φορές αξεπέραστα εμπόδια που προβάλλουν, από την ίδια την Ε.Ε. και τους θεσμούς της. Ενώ στην αρχή όλα φαινόντουσαν να κυλούν ομαλά και ιδανικά θα έλεγε κανείς, δίνοντας αξία στον άνθρωπο και τις ίδιες τις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους ξεχωριστά (γι αυτό και βλέπουμε ένα ποσοστό 36% ουδέτεροι κι ένα 18% θετικοί, διότι ακόμα πιστεύουμε στις αξίες αυτές). Κατέληξε να αφορά λίγους, αποκόπτοντας τον ομφάλιο λώρο της, με τον Διαφωτισμό και τις πρωταρχικές τις αξίες και περιχαρακώθηκε στο να τρώει τις ίδιες της τις σάρκες. Οι πολίτες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλα κράτη-μέλη το έχουν αντιληφθεί, εξ’ ου και η αύξηση του ευρωσκεπτικισμού στην ήπειρο.

Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο που αφορά άμεσα την Ευρώπη και τις χώρες τις και που έχει ενδεικτικό χαρακτήρα για το πως αντιμετώπισε η ήπειρος ένα πανανθρώπινο δικαίωμα και τι πολιτικές εφάρμοσε. Δυστυχώς απέτυχε πλήρως να αναλάβει, αρχικά πλήρως, τις ευθύνες της. Οι πολιτικές ηγεσίες δείχνουν την εντύπωση πως σέρνονται πίσω από σκοπιμότητες και δεν έχουν αντιληφθεί τον ρόλο τους. Το 75% έχει αρνητική εντύπωση για την ασκούμενη μεταναστευτική πολιτική και μόλις 3% απαντά θετικά. Το ποσοστό έχει μεγαλύτερη αξία σε μια χώρα που αποδεδειγμένα, όχι μόνο είναι κράτος υποδοχής των μεγαλύτερων μεταναστευτικών ροών δεκαετιών, αλλά και τον τρόπο που αντιμετώπισε τους ανθρώπους αυτούς. Εικόνες που έμπρακτα βοηθήσαμε ανθρώπους που μετανάστευσαν για να σώσουν την ίδια τους τη ζωή, έκαναν τον γύρο του κόσμου. Εν αντιθέσει με ένα γαϊτανάκι ευθυνών, πάρε-δώσε πολιτικών και οικονομικών διευκολύνσεων από κράτη σε κράτη και τέλος την ύψωση τειχών (φαίνεται πως είναι της μόδας, φευ!).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην ερώτηση, ποιος θέλετε να είναι ο κυριότερος στόχος της Ε.Ε., διαφαίνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η μοιρασιά που γίνεται στις τρεις απαντήσεις. Το 33% απαντά πως θέλει να είναι και η κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και η ειρήνη-ασφάλεια! Το δε 34% απαντά πως θέλει να είναι η οικονομική ευμάρεια-καταπολέμηση ανεργίας. Εδώ να προσθέσουμε πως κανονικά και τα τρία αυτά ζητήματα πρέπει να είναι ομαλά ενταγμένα ως αξιώματα και να ασκούνται διαχρονικά οι πολιτικές με βάση αυτούς τους πυλώνες. Όμως εδώ ακριβώς είναι και τα πρόβλημα της ηπείρου, διέλαθε της προσοχής ή/και πίστεψε πως, η οικονομική ευμάρεια είναι το πρωταρχικό όλων. Απόρροια αυτής είναι και οι άλλοι δύο πυλώνες. Αυτή η προσπάθεια της, οι αντιθέσεις τις και η εμμονή της σε αυτό το σκεπτικό, μαζί με την παγκόσμια κρίση του 2008, έφτασε την κατάσταση στα άκρα. Όταν δε λέμε άκρα, δυστυχώς δεν θεωρητικολογούμε αλλά αποδεικνύετε και στην αύξηση των πολιτικών Άκρων ανά την Ευρώπη και δη του νεο-ναζισμού.

Στην τελευταία ερώτηση, δεν θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε για το μέλλον της Ε.Ε. και την πιθανότητα διεύρυνσης ή συρρίκνωσης της. Μόλις το 9% πιστεύει ότι θα διευρυνθεί η Ε.Ε. και θα αποκτήσει νέα μέλη, άνθρωποι προφανώς που πιστεύουν ακόμα στις πρωταρχικές αξίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης,το πνεύμα της γαλλικής επανάστασης και του Διαφωτισμού. Το 39% πιστεύει πως η Ευρώπη θα παραμείνει ως έχει, είτε όμως με χώρες που θα κινούνται με χαμηλές ταχύτητες είτε με χώρες που θα αγκομαχούν να προλάβουν τον ανεπτυγμένο Ευρωπαϊκό Βορρά. Το μεγαλύτερο ποσοστό, θα υπέθετε κανείς αναμενόμενο, με 52% παίρνει η απάντηση «θα διαλυθεί». Οι λόγοι πολλοί, κάποιοι προαναφέρθηκαν, άλλοι τόσοι όχι, όμως ήδη η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης, αποτελεί πλήγμα για αυτήν, όπως και οι σκέψεις πολλών νοτίων χωρών για διάλυση αυτού του «μορφώματος» που κάποιοι ακόμα αποκαλούν ένωση.

Ευχαριστούμε πολύ για την συμμετοχή σας και για τον χρόνο σας. Το MaxPulse:δημοσκοπήσεις ξεκίνησε ενθαρρυντικά και ακολουθούν πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις για όλα τα επίκαιρα ζητήματα που μας απασχολούν.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτριος Βότσος

Ονομάζομαι Δημήτρης Βότσος, κατάγομαι από την Θεσσαλονίκη όπου ζω, είμαι απόφοιτος του τμήματος επιστημών προσχολικής εκπαίδευσης και αγωγής του Α.Π.Θ. και έχω εργαστεί στο παρελθόν σε ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;