«Αμυμώνη»: O Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες

 

ΑΜΥΜΩΝΗ – Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με

Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες

Eίναι ειδικώς αναγνωρισμένος σύλλογος ως φιλανθρωπικός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 1993 στην Αθήνα, από την ανάγκη των γονέων να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των παιδιών τους. Απευθύνεται σε γονείς με παιδιά με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες (νοητική υστέρηση, διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, σύνδρομα, κινητικά προβλήματα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΑΜΥΜΩΝΗ είναι Ν.Π.Ι.Δ., Σωματείο, πιστοποιημένο από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και διοικείται από 7μελες διοικητικό συμβούλιο. Εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας και από τη Περιφέρεια Αθηνών. Δραστηριοποιείται κυρίως στην περιοχή της Αττικής και απευθύνεται σε όλη την Ελλάδα, συμβουλευτικά σε οικογένειες που έχουν παιδιά με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες, και στοχεύει να επεκτείνει τις υπηρεσίες της και τα προγράμματά της σε όλη την Ελλάδα.

Υφιστάμενες Δράσεις

Το κοινωνικό μας όραμα εστιάζεται στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε τυφλά άτομα με πρόσθετες αναπηρίες καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στην τομέα Πρόνοιας του ελληνικού κράτους το οποίο δεν παρέχει κατάλληλες λύσεις για την αξιοπρεπή διαβίωση τους και την εκπαιδευτική υποστήριξη τους. Σήμερα, εκπαιδεύονται και φιλοξενούνται πλέον των 100 ατόμων με τύφλωση και πρόσθετες αναπηρίες στα 4 προγράμματά της:

I. Ίριδα : Είναι το πρώτο κέντρο ημερήσιας φροντίδας στην Ελλάδα που παρέχει υπηρεσίες σε άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης και πολλαπλές αναπηρίες. Στεγάζεται στο Ελληνικό σε κτίρια του ΤΑΙΠΕΔ. Στην «ΙΡΙΔΑ» έχουν εκπαιδευτεί – από την έναρξη λειτουργίας της – 120 άτομα, 6 – 40 ετών.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τον Ιανουάριο 2013, λειτουργούν εργαστήρια, όπου οι εκπαιδευόμενοι είναι χωρισμένοι σε θεματικές ομάδες και ο κάθε εκπαιδευόμενος ακολουθεί εξατομικευμένο εκπαιδευτικό-θεραπευτικό πρόγραμμα.

II. Πολίχνη : Είναι το μοναδικό στην Ελλάδα Πρόγραμμα προετοιμασίας στην Ημιαυτόνομη Διαβίωση για άτομα με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες και λειτουργεί από τον Μάρτιο του 1996, σε μονοκατοικία στο Χαλάνδρι, υπό την ευθύνη της «ΑΜΥΜΩΝΗΣ».

Οι βασικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία του προγράμματος είναι η δια βίου εκπαίδευση σε δεξιότητες καθημερινότητας καθώς και ο εμπλουτισμός της ποιότητας ζωής των εκπαιδευόμενων.

III. Πρώιμη Παρέμβαση για παιδιά με προβλήματα όρασης με ή χωρίς πρόσθετες αναπηρίες. Απευθύνεται σε παιδιά βρεφικής και πρώτης παιδικής ηλικίας (0 έως 6 ετών) και παρέχεται στο σπίτι της κάθε οικογένειας. Στόχοι του προγράμματος: η όσο το δυνατόν έγκαιρη αξιολόγηση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων του παιδιού και η στήριξη και καθοδήγηση των γονέων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος – που εξακολουθεί να είναι το μοναδικό στη χώρα- η ΑΜΥΜΩΝΗ συνεργάζεται με το Blindeninstitut της Γερμανίας. Από το 2014 το Πρόγραμμα καλύπτει εξ’ αποστάσεως τις ανάγκες υποστήριξης παιδιών στην επαρχία μέσω τηλεδιασκέψεων. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

IV. Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) Λίλιαν Βουδούρη. Το πρόγραμμα αυτό, απευθύνεται σε ενήλικα άτομα με προβλήματα όρασης και πρόσθετες ειδικές ανάγκες. Το πρόγραμμα στεγάζεται σε μονοκατοικία στο Πικέρμι (δωρεά του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη) και λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2012. Σκοπός του προγράμματος είναι η δια βίου παραμονή σε οικογενειακό περιβάλλον. Πρόκειται για την πρώτη και μοναδική ΣΥΔ στη χώρα, για άτομα με αυτόν το συνδυασμό αναπηριών και αποτελούσε όνειρο αλλά και αγωνία των γονέων από την ίδρυση του Φορέα.

Ποιοτικά Χαρακτηριστικά

Η ΑΜΥΜΩΝΗ βάσισε τη λειτουργία των προγραμμάτων της στην εμπειρία και τεχνογνωσία ευρωπαϊκών φορέων (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία) με αντίστοιχο αντικείμενο, οι οποίοι χαίρουν της πλήρους οικονομικής υποστήριξης των κρατών τους.

Ωστόσο, κινήθηκε σε εξαιρετικά ανταγωνιστικά επίπεδα με επιτυχία στην ποιότητα και την αξιοπιστία στις παρεχόμενες υπηρεσίες της παρά τα προβλήματα χρηματοδότησης που είχε ως ΝΠΙΔ.

Αξιοποίησε τις επαφές αυτές και με εγγυητή την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών κατάφερε και εξακολουθητικά επιδιώκει να εκπαιδεύσει τους εκπαιδευτές και να τους φέρει σε επαφή με τις καλές πρακτικές των χωρών αυτών, να αναβαθμίσει τα προσόντα τους, να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προωθώντας κάθε καινοτόμα δράση και προσπαθώντας να αξιοποιήσει κάθε πηγή χρηματοδότησης που μπορεί να προκύψει.

Σήμερα, αποτιμά μία εξαιρετικά σημαντική δράση, η οποία καθημερινά διευρύνεται με νέες καινοτόμες υπηρεσίες και με πραγματικό ενδιαφέρον να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε οποιοδήποτε άτομο τυφλό με πολλαπλές αναπηρίες το έχει ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτό, συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, προτείνει καινοτόμες δράσεις για χρηματοδότηση μέσω crowd funding, δικτυώνεται και ενημερώνεται συνεχώς, εκσυγχρονίζει τις οργανωτικές δομές της προκειμένου να γίνεται περισσότερο αποτελεσματική στη διαχείριση των οικονομικών της, καταγράφει συστηματικά ανάγκες ανά την ελληνική επικράτεια με την συμβολή εταιρειών ερευνών, καινοτομεί στην παρεχόμενη υπηρεσία επεκτείνοντας τη δράση της σε τομείς όπως η πρώιμη παρέμβαση, επιδιώκει την τόνωση επαγγελματικής αυτοπεποίθησης του προσωπικού της και την απόκτηση διεθνούς εμπειρίας.

Η βιωσιμότητα της Αμυμώνης διασφαλίζεται μέσα από την κάλυψη μικρού τμήματος εξόδων από τον ΕΟΠΥΥ, την Περιφέρεια, τη μηνιαία εισφορά των γονέων, προωθητικές ενέργειες και δράσεις (events, bazaars κ.λ.π), λειτουργία των σημείων προώθησης των προϊόντων του εργαστηρίου μας στο Golden Hall, χρηματοδότηση καινοτόμων προγραμμάτων μέσα από χορηγίες ιδρυμάτων αλλά και ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Αμυμώνη

Λ. Βουλιαγμένης (πρώην Αμερικάνικη Βάση), Τ.Θ. 73842

Εmail: amymoni@otenet.gr

Τηλ.: 210 9631441, 210 9630244

Fax: 210 9632549


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ηλιάνα Φασόλη

Ένα καλό βιβλίο, ένα puzzle 1000 το λιγότερο κομματιών και ένα εισιτήριο για ένα ταξίδι οι αδυναμίες μου. Με εφόδια τη Δημοσιογραφία και την Ψυχολογία στο σακίδιό μου, θα σου γράψω για οτιδήποτε θελήσεις.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;