Τα Μουσεία της Θεσσαλονίκης ζωντανεύουν στο Διαδίκτυο

Τα Μουσεία της Θεσσαλονίκης

Κατά την διάρκεια μιας δύσκολης χρονικά περιόδου και μια μονότονης καθημερινότητας, τα Μουσεία της Θεσσαλονίκης θα μας κινητοποιήσουν. Η τέχνη που τόσο πολύ λατρεύουμε και λησμονούμε θα μας κρατήσει συντροφιά. Μουσεία, εκθέσεις, έργα τέχνης θα <<εισβάλλουν>> στα σπίτια μας και θα μας δώσουν μία άλλη νότα χαράς.

Τα Μουσεία της Θεσσαλονίκης
www.thessalonikiguide.gr

Ο Πολιτισμός μας

Έπειτα από την απόφαση για ένα νέο lockdown, τα μουσεία κινήθηκαν σε ένα σωστό πλαίσιο πιο προετοιμασμένα αυτή την φορά. Τα συμπεράσματα που είχαν βγει από το προηγούμενο lockdown τα βοήθησαν να αντιμετωπίσουν με άρτιες τεχνικές την νέα κατάσταση και να προσφέρουν στον κοινό τους μία νέα μέρα. Η επόμενη μέρα είναι η ελπίδα που προσφέρει ο πολιτισμός μας.

Οι προσπάθειες ήταν μεγάλες μετά την πρώτη καραντίνα για να επαναλειτουργήσουν σε σωστά μοτίβα τα μουσεία. Το κοινό ήταν διστακτικό και η επισκεψιμότητα έφτασε με δυσκολία το 15% – 20% όπως επισημαίνει και η Μαρία Τσαντσάνογλου, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης-MOMus. Ήταν μεγάλη η διαφορά με την επισκεψιμότητα του Φεβρουαρίου, όταν ακόμα βρισκόμασταν σε μία κανονικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

<< Αν οι ειδικοί προκρίνουν ότι τα μουσεία πρέπει να κλείσουν δεν μας πέφτει λόγος. Όπως ένας γιατρός δεν μπορεί να χρονολογήσει ένα αντικείμενο ή να αξιολογήσει ένα άγαλμα, έτσι δεν μπορούμε να πούμε ότι η απόφαση να κλείσουν τα μουσεία είναι λάθος>>, επισημαίνει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη.

Τα Μουσεία της Θεσσαλονίκης
www.kulturosupa.gr

Πριν την πανδημία, τα μουσεία, για τα οποία είναι υπεύθυνη η συγκεκριμένη Εφορεία, όπως των Βασιλικών Τάφων στη Βεργίνα, είχε μέσα από 30-35 διαφορετικά προγράμματα και, περίπου δέκα χιλιάδες εκπαιδευόμενους. Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο η ιστοσελίδα αναδημιουργέιται και ετοιμάζεται να προσφέρει νέα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα είναι διαθέσιμα δωρεάν. Φυσικά η κ. Κοτταρίδη δηλώνει ότι η φυσική παρουσία δεν μπορεί να υποκατασταθεί όυτε να αντικατασταθεί. Το μουσείο της Βεργίνας μάλιστα δεχόταν κάθε χρόνο περίπου 90 χιλιάδες μαθητές , εκ των οποίων αρκετοί προέρχονταν και από το εξωτερικό.

Οι διαδικτυακές αυτές δράσεις έχουν μεγάλη απήχηση στον κόσμο και αυτό υπογραμμίζεται και από την κυρία Τσαντσάνογλου, η οποία μας συστήνει το MOMus. To MOMus είναι μία νέα επικοινωνιακή καμπάνια που αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και θα  επιδιώξει να «συστήσει» στον κόσμο τις εκθέσεις, περιοδικές και μόνιμες, τους χώρους των μουσείων, ακόμη και τα κτίρια στα οποία στεγάζονται τα μουσεία του.

Κέντρο Διάδοσης Επιστημών-Μουσείο Τεχνολογίας

Τα Μουσεία της Θεσσαλονίκης
www.gnoristetinellada.gr

Ανάμεσα σε αυτά τα μουσεία της Θεσσαλονίκης που είναι πρόθυμα να μας καλωσορίσουν , βρίσκεται και το Μουσείο Τεχνολογίας. Το Νόησις έχει μεταφέρει το πρόγραμμα του διαδικτυακά και έχει αυξήσει κατα 25% τις online δράσεις του. Θα ετοιμάσει μάλιστα και προγράμματα για την περίοδο των Χριστουγέννων, αποκαλύπτει ο κ. Κοντονικολάου.


Podcast

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Πενυ Ρετζέπη

Φοιτήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λάτρης των ξένων γλωσσών και των ταξιδιών. Κολλημένη με τον κινηματογράφο και το θέατρο. Τον ελεύθερο μου χρόνο τον αφιερώνω στους φίλους μου, στις σειρές και στα βιβλία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;