H ικανότητα των σκύλων να ανιχνεύουν τον covid-19

Ανίχνευση του Covid-19 από σκύλους
www.blueskypit.com

Η περίοδος που διανύουμε είναι  ιδιαίτερα δύσκολη και πρωτόγνωρη για όλους μας. Οι έρευνες που διεξάγονται σε διάφορους τομείς για τον Covid-19 είναι πολλές και σημαντικές. Στα πλαίσια ερευνών εντάσσεται και η ικανότητα για ανίχνευση του Covid-19 από σκύλους.

Αρκετοί λοιπόν είναι οι επιστήμονες που πιστεύουν ότι οι σκύλοι είναι σε θέση να μυρίσουν και να ανιχνεύσουν τον Covid-19. Υποστηρίζουν ότι η ικανότητά τους αυτή θα συμβάλλει στον έλεγχο της πανδημίας. Θα μπορούν δηλαδή να τσεκάρουν χιλιάδες ανθρώπoυς στις πύλες των αεροδρομίων.

Ανίχνευση του Covid-19 από σκύλους
www.kathimerini.gr

Η συμβολή των τετράποδων φίλων στην Πανδημία

Η σημαντικότητα της συμμετοχής των σκύλων σε διάφορους τομείς της επιστήμης έχει αποβεί μεγάλη πάρα πολλές φορές. Η ικανότητα της όσφρησης τους συμβάλλει για ακόμα μια φορά στην εξέλιξη των πραγμάτων. Από μικρές δοκιμές που έχουν γίνει έως τώρα αποδεικνύεται ότι οι σκύλοι μπορούν να μυρίζουν την λοίμωξη από τον νέο ιό. Οι επιστήμονες,ωστόσο,επιμένουν στην άποψη ότι πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες δοκιμές ώστε να επιβεβαιωθεί αυτή η ικανότητά  για ανίχνευση του Covid-19 από σκύλους στην μεγαλύτερη ακρίβεια. Είναι η φθηνότερη μέθοδος test και θα πρέπει να υπάρχει εγκυρότητα για την αξιοποίησή της στην πράξη.

Ανίχνευση του Covid-19 από σκύλους
www.ecozen.gr

Έρευνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κανένας δεν υποστηρίζει ότι οι σκύλοι μπορούν να αντικαταστήσουν ένα μηχάνημα μοριακών τεστ PCR, αλλά μπορούν να βοηθήσουν», αναφέρει ο Γερμανός κτηνίατρος Χόλγκερ Φολκ της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ανοβέρου, ο οποίος ηγείται της προσπάθειας εκπαίδευσης σκύλων-ανιχνευτών της Covid-19.

Στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι από την άλλη, βρίσκονται από τον Οκτώβριο τέσσερα εκπαιδευμένα σκυλιά sniffer με στόχο να ανιχνεύουν άτομα που είναι μολυσμένα από τον ιό. Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να μυρίζουν τον ιό σχεδόν 100% ακόμα και στην περίπτωση που οι άνθρωποι δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, κανένα άλλο αεροδρόμιο δεν προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την οσφρητική αίσθηση του σκύλου σε τόσο μεγάλη κλίμακα εναντίον του Covid-19», υποστηρίζει η διευθύντρια του αεροδρομίου του Ελσίνκι Ούλα Λέτιγιεφ.

Τα σκυλιά ανίχνευσης Valo, E.T., Kossi και Miina είναι πάντα ακριβής. Τα test κορονοϊού PCR που είναι Παγκοσμίως διαδεδομένα έχουν ποσοστό επιτυχίας 70%, αναφέρει η Ανα Χίελμ, η επιστήμονας η οποία διευθύνει την φινλανδική έρευνα, στην Dailymail.

Ανίχνευση του Covid-19 από σκύλους
www.gazzetta.gr

 

 

 

Test Sniff

Τα test Sniff αρχικά είναι εθελοντικά και πραγματοποιούνται στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι. Μάλιστα δεν χρησιμοποιούνται αυτόνομα αλλά είναι συμπληρωματικά με το test PCR. Οι ταξιδιώτες έχουν την δυνατότητα να δώσουν εθελοντικά ένα δείγμα τρίβοντας πάνω στο δέρμα τους ένα πανί. Το πανί αυτό έπειτα δίνεται στον σκύλο για να το μυρίσει σε ξεχωριστό δωμάτιο.  Εάν η αντίδρασή του είναι ένα γάβγισμα τότε σημαίνει ότι υπάρχει λοίμωξη στον συγκεκριμένο άνθρωπο. Οι επιστήμονες στην αρχή ξαφνιάστηκαν διότι τα σκυλιά αρκετές φορές ορμούσαν μόνο σε ανθρώπους των οποίων τα test ήταν αρνητικά. Αργότερα οι ίδιοι άνθρωποι ανέφεραν συμπτώματα του Covid-19.

Σκύλοι Sniffer και στο Λονδίνο και το Ανόβερο

Σε μία παρόμοια έρευνα συμμετέχει και το London School of Hygiene and Tropical Medicine, ώστε να αποδειχθεί εάν τα σκυλιά είναι όντως κατάλληλα για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ιού. Έξι εκπαιδευμένοι σκύλοι αποτελούν μέρος της έρευνας με κόστος 500.000 ευρώ. Τα τετράποδα μάλιστα είναι ήδη εκπαιδευμένα για την ανίχνευση του Καρκίνου και για τις ασθένειες του Πάρκινσον.«Τα σκυλιά είναι τόσο καλά στο να οσφραίνονται τον ιό επειδή η μόλυνση προκαλεί αλλαγές στην μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος», επισημαίνει ο καθηγητής Τζέιμς Λόγκαν του London School of Hygiene.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Λονδίνου για την ανίχνευση του Covid-19 από τους σκύλους  δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί. Υπάρχουν όμως διαθέσιμα στο βρετανικό Υπουργείο Υγείας από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Dailymail. Εάν υπάρξει όμως έγκριση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σύντομα και στο Λονδίνο.

Ανάλογο πείραμα βρίσκεται σε εξέλιξη και στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ανοβέρου.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

1.Οι σκύλοι φαίνεται να μυρίζουν με μεγάλη ακρίβεια τους ανθρώπους με κορωνοϊό, ανακτήθηκε από www.voria.gr, τελευταία επίσκεψη 26/11/20

2.Εκπαιδευμένα σκυλιά ανιχνεύουν αξιόπιστα τον κορωνοϊό, ανακτήθηκε από www.kathimerini.gr, τελευταία επίσκεψη 26/11/20

 

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Πενυ Ρετζέπη

Φοιτήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λάτρης των ξένων γλωσσών και των ταξιδιών. Κολλημένη με τον κινηματογράφο και το θέατρο. Τον ελεύθερο μου χρόνο τον αφιερώνω στους φίλους μου, στις σειρές και στα βιβλία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;