Ξεκίνα με μια σαλάτα από λάχανο

 

Εικονα Εισαγωγης
Σαλάτα λάχανο – καρότο με μήλο. Από το Athens Times. 

Σαλάτα με λάχανο

Το λάχανο ανήκει σε μια κατηγορία λαχανικών που ονομάζονται κραμβοειδή.
Έχουν αναπτυχθεί πολλές ποικιλίες λάχανου που χαρακτηρίζονται από την εποχή, την πρωιμότητα (πρώιμες ή όψιμες), το σχήμα (κωνική, σφαιρική), το βάρος (από μισό έως 6 κιλά), το χρώμα (λευκό ή μώβ) και την υφή (σκληρή ή μαλακή). Στην Ελλάδα καλλιεργούνται, κυρίως, άσπρες φθινοπωρινές ποικιλίες, όπως Γιαννιώτικα, Αλσατίας, Πρώιμα Νάντης, άσπρα Σαβοΐας (το κάπως σγουρό) και άλλες. Η έκταση καλλιέργειας φτάνει περίπου τα 8.000 στρέμματα με παραγωγή στους 130.000 τόνους ετησίως.

Η σαλάτα με λάχανο παρασκευάζεται σε πολλές παραλλαγές, ανάλογα με το διαθέσιμο λάχανο.
Οι Σουηδοί ειναι πρωταθλητές στη σαλάτα λάχανο, και την συμπεριλαμβάνουν σε πολλές παραλλαγές στα εστιατόρια, καθώς αποτελεί το πιο σύνηθες συνοδευτικό των γευμάτων-προσφορών ημέρας, των λεγόμενων Dagens Lunch, που σερβίρονται και στις καφετέριες σχολών και εταιριών.

Dagens Lunch χωρίς σαλάτα
Φαγητό ημέρας στην Σουηδία στην MANS OLS 

Φυσικά, μία η περισσότερες σαλάτες αποτελούν το κυρίως περιεχόμενο κάθε salad bar που σεβεται τον εαυτο του. Το λάχανο αποτελεί την ιδανική βάση για πολλών είδών σαλάτες. Η επεξεργασία του είναι σχετικά εύκολη, αφού μπορεί να τεμαχιστεί γρήγορα και να τοποθετηθεί στον τρίφτη, οπου θα κοπεί σε μικρά κομμάτια, γεγονός που κάνει τους μάγειρες ανα τον κόσμο εξαιρετικά χαρούμενους, διότι τα ωμά πιάτα δεν χρειάζονται πλέον επεξεργασία εκείνη τη στιγμή, και μπορούν να αποθηκευτούν για να χρησημοποιηθούν, εως και πολύ αργότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συσκευασμένη σαλάτα
Συσκευασμενη σαλατα 

Η κουζίνα του Ευρωπαϊκού Βορρά είναι γεμάτη με συνταγές λάχανου, απο σαλάτες μέχρι σούπες. Θεωρείται οτι απο την Ολλανδια ξεκίνησε η παρασκευή της σαλάτας coleslaw, η οποία έφτασε αργότερα, με τις μεταναστεύσεις, στην Αμερική. Φτιάχνεται απλώς με αυτά τα τρία υλικά, ένα λάχανο, ενα καρότο και μια μαγιονέζα. Ωστόσο, υπάρχουν και παραλλαγές με crème fraîche ή γιαούρτι. Στην Αμερική η σαλάτα coleslaw συνδέθηκε έντονα με τη γιορτή της Ημερας της Ανεξαρτησίας (4η Ιουλίου), που παραδόξως δεν είναι η εποχή συγκομιδής του συγκεκριμένου λαχανικού.

Γιατι λάχανο;

Το λάχανο ήταν φθηνό και σχετικά ουδέτερο σε γεύση, μπορούσε να μαγειρευτεί με τα πάντα, και κυρίως με κρέας χωρίς να το επισκιάζει στη γεύση. Το λάχανο καλλιεργούταν σε μεγάλες ποσότητες στην Ευρώπη μέχρι τον 20 αιώνα. Τότε η αύξηση του εισερχόμενου πλούτου απο την εκμετάλλευση των κατακτήσεων της Ευρώπης σε Αμερική και Αφρική – ταυτόχρονα με τη βιομηχανική εξέλιξη- συντελεί στο να δοθεί προτεραιότητα στην καλλιέργεια διαφορετικών λαχανικών σε μεγαλύτερη έκταση. Οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών απο άλλες ηπείρους παραγκώνισαν το λάχανο από τις Ευρωπαϊκές καλλιέργειες, εκτός από τις πολύ αγροτικές περιοχές, οπου ο πληθυσμός είχε ακόμα προβλήματα επιβίωσης.
Χαρακτηριστικά η γαλλική μπουρζουαζία θεωρείται οτι μισούσε ακόμα και τη μυρωδιά του λάχανου. Θεωρώντας το σύμβολο των φτωχών, το εξορίζει απο τα επίσημα δείπνα της, στις κουζίνες των λαϊκών συνοικιών και του υπηρετικού προσωπικού.
Το λάχανο επανέρχεται δυναμικά τα τελευταία χρόνια για πρακτικούς λόγους. Είναι φθηνό, διακριτικό, έχει αντοχή και μπορεί να σερβιριστεί βραστό, ψητό, κρύο, ή και τουρσί.

Εκτος απο λάχανο;

Ο εραστής του λάχανου είναι το καρότο, με το οποίο διατηρεί, σχεδόν αποκλειστική σχέση, αφού και τα δυο είναι χειμερινά εποχικά προϊόντα. Συνήθως σερβίρονται μαζί, αλλά τυχαίνει να τα δούμε και ξεχωριστά, το καθε ένα σε δική του σαλάτα. Παράλληλα, επιτρέπεται και η χρήση άλλων υλικών, οπως:

– Μήλο, κόκκινο για να προσθέσουμε γλυκιά γεύση στη σαλάτα, μια γεύση που προτιμούν οι περισσότεροι η ξινό/πράσινο, για ανθρώπους που προτιμούν τα όξινα.
– Ξηροί καρποί, λ.χ. καρυδόψιχα η φιστίκια. Μια καλή πρόταση ειναι τα καραμελωμένα καρύδια, όπως υποστηρίζει με πάθος ο Ακης Πετρεζίκης.
– Πιπεριά. Η πιπεριά Φλωρίνης είναι η γλυκιά τραγανή πιπεριά που τα πάει καλά σχεδόν με κάθε φαγητό αλλά μπορούμε να βάλουμε και καυτερές πιπεριές αν αντέχουμε την αίσθηση. Ο σεφ Γιάννης Λουκάκος προτείνει μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή της σαλάτας λάχανο-καρότο με χρωματιστές πιπεριές.
– Καλαμπόκι ή Αρακάς. Σε αυτή τη σαλάτα τείνουν να προτιμούνται τα σκληρά λαχανικά, αντι λ.χ. για το αγγούρι που θα απελευθερώσει υγρά οταν θα αφεθεί να μουλιάσει στο λαδόξυδο. Μια κλασσική σαλάτα με λάχανο ή λόλα, είναι να το κόψουμε σε κομματάκια και να προσθέσουμε μια βινεγκρέτ ξυδιού. Βινεγκρέτ, αν δεν έχει τύχει να συναντήσουμε, ειναι η σάλτσα της σαλάτας, το λαδόξυδο ή λαδολέμονο ή γλυκόξινο.
Μια παραλλαγή απο την Ασία γίνεται με τη χρήση δυο απλών ζωμών, το ρυζόξιδο και το σησαμέλαιο. Η ασιατική σαλάτα μπορεί να συνοδεύσει τέλεια τα ψάρια, τα θαλασσινά και τον τόνο κονσέρβα, ενώ ταιριάζει, επίσης, με άσπρο κρασί.

Για το τέλος, αυτή είναι η προσωπική μου επιλογή της καλύτερης σαλάτας με λάχανο.

Λιβανεζικη σαλάτα
Λιβανεζικη σαλάτα

Λιβανεζικo Λαχανο (Malfouf salad)

Υλικά

1 λάχανο
2 ντομάτες (μικρές και ψιλοκομμένες)
1 ⁄ 3 φλιτζάνι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 κσ φρέσκο χυμό λεμονιού
1 ⁄ 3 κρεμμυδάκι φρέσκο (σε κύβους, λευκά και πράσινα μέρη)
1 κγ σκόρδο, κομματάκια η σκόνη
1 ⁄ 2 κγ αλάτι
1 ⁄ 2 κγ πιπέρι
1 κσ ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Κόψτε το λάχανο στα μισά. Κόψτε τον σκληρό πυρήνα και κόψτε το λάχανο σταυρωτά σε λωρίδες και σε κομμάτια. Προσθέστε τις ντομάτες, το μαϊντανό και τα κρεμμύδια και ανακατέψτε με ένα πιρούνι. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε ελαφρά το χυμό λεμονιού, το σκόρδο και το αλάτι μέχρι να διαλυθεί το αλάτι. Ανακατέψτε στο λάδι και βαλτε πιπερι.
Ρίξτε τη σάλτσα και ανακατέψτε τη σαλάτα σας 😉
Αφήστε να καθίσει 10 λεπτά για να πάρουν όλα τα υλικά τη γεύση τους. Σερβίρετε πάραυτα.

Πηγες:

Abood Maureen, Lebanese Cabbage Slaw, Malfouf Salad, https://www.maureenabood.com/lebanese-cabbage-slaw-malfouf-salad (προσβαση στις 12.11.2020)

Τσαγκαλίδης Γ. προσωπικη συνταγή απο το COOKPAD.GR, https://cookpad.com/gr/sintages/13996696-salata-laxano-coleslaw?via=search&search_term=%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B1%20%CE%BB%CE%AC%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%BF  (προσβαση στις 12.11.2020)

Σεφ Λουκάκος Ιωαννης, Συνταγές για Σαλάτες, https://www.yiannislucacos.gr/recipe/salates/3214/lahano-karoto-me-prasino-milo-kai-vinegkret-me-meli-kai-moystarda (πρόσβαση στις 12.11.2020)

Σεφ Πετρεζικης Ακης, Σαλάτες, https://akispetretzikis.com/el/categories/salates-2/salata-lachano-me-karamelwmenoys-xhroys-karpoyshttps://akispetretzikis.com/el/categories/salates-2/salata-lachano-me-karamelwmenoys-xhroys-karpoys (πρόσβαση στις 12.11.2020)

Bauer Elise, Simply Recipes, Classic coleslaw, https://www.simplyrecipes.com/recipes/coleslaw/  (πρόσβαση στις 12.11.2020)

Duxbury John, Cabbage salads (Vitkål sallader) https://www.swedishfood.com/swedish-food-recipes-side-dishes/524-cabbage-salad(πρόσβαση στις 12.11.2020)

Sheff Tania, Cabbage Salad with Corn, cooktoria.com, https://cooktoria.com/cabbage-salad/  (πρόσβαση στις 12.11.2020)

Λάχανο, το «φάρμακο των φτωχών» ανακτήθηκε απο itrofi.gr, https://www.itrofi.gr/diatrofi/istoria/article/609/lahano-farmako-ton-ftohon  (πρόσβαση στις 12.11.2020)

The Elegant Economist, SALATET MALFOUF (LEBANESE RED CABBAGE SALAD) https://www.theeleganteconomist.com/2019/08/06/salatet-malfouf-lebanese-red-cabbage-salad/ (πρόσβαση στις 12.11.2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημητρα Γκιφα

Ερασιτέχνης στην κουζίνα, προτιμω τα εύκολα, γρήγορα και ανθυγιεινά. Αν δεν έχει υδατάνθρακες δεν ειναι δικό μου. Ειμαι υπερ του "τρώγοντας ερχεται η όρεξη", συμπαθώ τους χορτοφάγους το ίδιο και το κρέας. Οταν δεν τρώω ειμαι κοινωνική λειτουργός και συγγραφέας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;