Xαλβάς σιμιγδαλένιος με χαρουπόμελο και μανταρίνι

χαλβάς
Πηγή: www.minervahorio.gr

Η συνταγή σήμερα θυμίζει γιαγιά, αν και ξέρω ότι πολλοί από εσάς έχετε συναντήσει αυτό το γλυκό και σε πολλά ταβερνία, μετά από ένα λουκούλιο γεύμα. Τη συνταγή αυτή, έτσι ακριβώς όπως θα σας τη δώσω, την έδωσε η προγιαγιά μου απο τη Σμύρνη, στη γιαγιά μου από την Κρήτη, η οποία την έδωσε στη μητέρα μου από τη Γαλλία, η οποία εν τέλει την έδωσε σε εμένα τον Αθηναίο.

Σε αυτήν τη μικρασιάτικη συνταγή, που είναι το παράδειγμα ότι η γαστρονομία ενώνει τους λαούς και δεν τους χωρίζει, όλοι στην οικογένεια μου,π ροσθέσαμε ένα υλικό από τη γειτονιά μας, ανα τα έτη που την είχε ο εκάστοτε απο εμας στα χέρια του. Η προγιαγιά μου, που πήγαινε κάθε πρωί στους μαχαλάδες της αγοράς να ψωνίσει μπαχάρια και έπαιρνε τη μαύρη σταφίδα, η γιαγιά μου, που σηκωνότανε αχάραγα και πήγαινε στο φούρναρη για να πάρει το καρβέλι για το σπίτι, έπαιρνε και το μπουκαλάκι με το χαρουπόμελο, η μητέρα μου μετά τη δουλειά, που πήγαινε στο σουπερ μαρκετ για ψώνια και έπαιρνε το μπουκάλι κονιάκ, και τέλος εγώ, που παρατήρησα ότι στη γειτονιά έχουμε πολλές μανταρινιές και λέω, ας βάλω μωρε λίγο, θα πηγαίνει… Και φυσικά πήγαινε! Και έτσι δημιουργήθηκε αυτή η συνταγή, την οποία θα σας παραθέσω ευθύς αμέσως.

                                                Συνταγή για 10 μπολάκια

Υλικά:

1 κούπα σιμιγδάλι, χοντρό
1 κούπα σιμιγδάλι, ψιλό
1 κ.γ. κανέλα
¼  κ.γ. γαρίφαλο
2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
½ κούπα χαρουπόμελο
1 βανιλίνη
½ κούπα χυμό μανταρίνι
2 χούφτες μαύρη σταφίδα Κορίνθου
2 σφηνάκια κονιάκ
¾ της κούπας ηλιέλαιο
ξύσμα μανταρινιού,από 3 μανταρίνια
4 κούπες νερό

Εκτέλεση:

Διαβάστε επίσης  Το πιο γευστικό, ζεστό smoothie κολοκύθας

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Έπειτα, σε μια αντικολλητική κατσαρόλα σοτάρουμε το ηλιέλαιο με το σιμιγδάλι (χοντρό & ψιλό) σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το μείγμα και να καβουρδιστεί το σιμιγδάλι (όχι να καεί) για 4-5 λεπτά. Μόλις πάρει ωραίο χρώμα ρίχνουμε την κανέλα και το γαρίφαλο, και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και ρίχνουμε τις 4 κούπες νερό, μαζί με τις σταφίδες. Τοποθετούμε ξανά την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε το ξύσμα από τα μανταρίνια, τον χυμό τους, το εκχύλισμα βανίλιας, το κονιάκ, το χαρουπόμελο και ανακατεύουμε συνεχώς με την ξύλινη κουτάλα για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει ο χαλβάς. Μόλις δούμε φουσκάλες ο χαλβάς είναι σχεδόν έτοιμος. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα (αν δούμε ότι πάει να αρπάξει, χαμηλώνουμε και άλλο τη φωτιά). Είναι έτοιμος όταν ξεκολλάει από μόνος του από τον πάτο της κατσαρόλας (μόλις γυρίσουμε την κατσαρόλα λίγο στο πλάι). Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα σε μπολάκια ή σε μια φόρμα χαλβά διαμέτρoυ 22 εκ. με τρύπα στη μέση και ισιώνουμε με ένα κουτάλι.Α φήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 1 ώρα. Ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με κανέλα, και μπορούμε να συνοδεύσουμε με παγωτό. Αν θέλουμε σερβίρουμε τον χαλβά και ζεστό.

Καλή σας όρεξη!

Advertisements
Ad 14

Ονομάζομαι Καλλιγεράκης Αλκιβιάδης,είμαι τέως αθλητής κολύμβησης,έχω ασχοληθεί λίγο με την Ναυπηγική,έπειτα με την Βυζαντινή και την παραδοσιακή ελληνική μουσική,έχω σπουδάσει ζαχαροπλάστης και αρτοποιός,αλλά το μεράκι της ψυχής μου είναι συγγραφή. Έχω εκδώσει την πρώτη μου ποιητική συλλογή το 2015 με τίτλο ''Μεθυσμένη Γη'',αλλά ασχολούμαι με όλα τα συγγραφικά είδη. Η αρθρογραφία είναι ένας νέος κόσμος για εμένα και ελπίζω με τα άρθρα μου να μπείτε κι εσείς μέσα σε αυτό το κόσμο και να τον διαβούμε συνάμα.
Ας γνωριστούμε λοιπόν,με έναν από τους πιο αισθαντικούς και συγκινητικούς τρόπους έκφρασης.. Το γράψιμο!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η γερμανική πολιτική έως και την Μικρασιατική Καταστροφή

 Ο ξεριζωμός του μικρασιατικού ελληνισμούΕίναι δεδομένο ότι η 13η Σεπτεμβρίου
Όλοι κουβαλάμε "red flags"

Όλοι κουβαλάμε “red flags”

Όλοι κουβαλάμε red flags. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι όλοι