Τρίτη 17 Μαΐου 2022
  • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
  • Κινηματογράφος
  • Θέατρο
  • Βιβλίο
  • Διαγωνισμοί
MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά
MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά
  • MAXMAG
    • Σχετικά με εμάς
    • Πολιτική απορρήτου
    • Widget+
    • Newsletter
    • Δελτία Τύπου
    • Επικοινωνία
    • Γίνε αρχισυντάκτης
    • Γίνε αρθρογράφος
    • #Egrapses
    • Next Chapter
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • Αφιερώματα
    • Συνεντεύξεις
    • Πολιτισμός
    • Κοινωνία
    • Βιβλίο
    • Εκπαίδευση
    • Ειδική Αγωγή
    • Φιλοσοφία
    • Ιστορία
    • Μουσεία
    • Πρόσωπα
    • Festival
    • Γλώσσα
    • Περιβάλλον
  • ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
    • Κινηματογράφος
    • Μουσική
    • Θέατρο
    • Τηλεόραση
    • Γαστρονομία
    • Φωτογραφία
    • Gaming
  • LIFE & STYLE
    • Μηχανοδήγηση
    • Σώμα & Υγεία
    • Γαστρονομία
    • Μόδα & Ομορφιά
    • Design
    • Ψυχολογία
    • Αψυχολόγητα
    • Επιχειρηματικότητα
    • Καρίερα
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Ψυχολογία
  • ΕΞΕΡΕΥΝΩ
    • Ταξίδια
    • Άγνωστη Ελλάδα
    • City Guide
  • PLUS
    • Next Chapter
    • #Egrapsa
    • Διαγωνισμοί
    • Podcasts
    • QUIZ
Γαστρονομία

WINE TIME: το λεξιλόγιο του κρασιού

by Δήμητρα Βλάχου 26 Ιανουαρίου 2022
 WINE TIME: το λεξιλόγιο του κρασιού
Πηγή : pinterest
κρασί
Πηγή: https://lovewinefish.ru/tpost/c3ucuzmxr4-kontseptsiya-vinodelni-chto-takoe-zachem

Το κρασί είναι μια ολόκληρη επιστήμη ή τέχνη, όπως κάποιοι προτιμούν να λένε. Η γνώση του αντικειμένου δεν σταματά ποτέ μιας και βλέπουμε νέα κρασιά σχεδόν κάθε μέρα από γνωστούς παραγωγούς αλλά και από νεότερους στην αγορά, ακόμα και μερικούς που τους ακούμε για πρώτη φορά. Μεγάλη ποικιλία κρασιών, σε όλες τις αποχρώσεις του λευκού, κόκκινου και ροζέ, από οικονομικά μέχρι πανάκριβα κρασιά από την Ελλάδα ή το εξωτερικό έφεραν την ανάγκη να δημιουργηθεί  το λεξιλόγιο του κρασιού.

Οι ειδικοί του χώρου έχουν την ανάγκη να περιγράψουν ένα κρασί μεταξύ τους με σαφήνεια και να καταλήξουν συχνά σε κάποιο ποιοτικό συμπέρασμα ή να συγκρίνουν κάποια δείγματα κρασιού. Υπάρχουν άπειροι όροι για να χρησιμοποιήσει κανείς, και κάποιους από αυτούς τους ακούμε καθημερινά σε κάποια κάβα, στο σούπερ μάρκετ, σε ένα εστιατόριο και τους διαβάζουμε στις online κάβες. Ομολογώ πως στα πρώτα μου βήματα στο χώρο του κρασιού άκουσα πολλούς όρους από το “λεξιλόγιο του κρασιού” και δύσκολα πίστευα πως θα χρησιμοποιώ με άνεση σε λίγο καιρό τον όρο ”τραγανή οξύτητα”.

Έτσι, το κρασί έχει το δικό του λεξιλόγιο, και μάλιστα μας κάνει τη ζωή πιο εύκολη, καθώς γνωρίζοντας μερικές βασικές και απλές λέξεις για ένα κρασί, είναι πιο εύκολο σε κάθε καταναλωτή να διαλέξει το καλύτερο για εκείνον και να μην αναρωτιόμαστε ”Τι θέλει να πει ο ποιητής;”

Μερικές λοιπόν από τις βασικές λέξεις που χρησιμοποιούμε στον μαγικό κόσμο του κρασιού έιναι:

Απλό: γευστική και αρωματική απλότητα, χωρίς ένταση και πολύπλοκη γεύση.

Άρωμα: η μυρωδιά που παράγεται φυσικά από ένα κρασί.

Αυστηρό: το κρασί έχει πολύ υψηλή οξύτητα και  δεν αναδεικνύει το φρούτο.

Αφρώδες: το κρασί που παρουσιάζει  φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα όπως η γνωστή σε όλους μας σαμπάνια (δεν είναι όλα τα αφρώδη κρασιά σαμπάνια!) .

Βαρέλι: τα αρώματα ξύλου που προκύπτουν από την παραμονή του κρασιού στο βαρέλι πριν εμφιαλωθεί.

Βελούδινο ή βελούδινη γεύση: το κόκκινο κρασί με πλούσια και απαλή γεύση χωρίς κάποιο χαρακτηριστικό του, όπως οι ταννίνες, να μας ενοχλούν.

Δροσερό: ένα νέο και αρωματικό κρασί  με ελαφρώς αυξημένη οξύτητα.

Ελαττωματικό: το κρασί που παρουσιάζει συγκεκριμένες αλλοιώσεις (οξείδωση, ξίνισμα, μούχλα, υδρόθειο) που το καθιστούν ακατάλληλο για κατανάλωση.

Ελαφρύ: το κρασί με μικρή περιεκτικότητα αλκοόλ, καθώς και πολύ απλά αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά.

Επιτραπέζιο κρασί:  ένα κοινό συνηθισμένο, όχι εξαιρετικό, κρασί.

Θαμπό: με βάση το λεξιλόγιο του κρασιού είναι το κρασί που δεν έχει διαύγεια στο ποτήρι.

Καπνός: το άρωμά καπνού που συνήθως οφείλεται στην παραμονή στο βαρέλι.

Κρεμώδες: είναι μια δημοφιλής περιγραφή για τα λευκά κρασιά και τους αφρώδεις οίνους με λιπαρή γεύση,

Μικρό: το κρασί με πολύ απλές και όχι σημαντικές αρωματικές και γευστικές εντάσεις.

Nouveau:  ένα ελαφρύ και φρουτώδες νεαρό κρασί.

Παλαίωση: η παραμονή ενός κρασιού στο βαρέλι ή και στη φιάλη.

Πλαδαρό:  το κρασί δεν έχει οξύτητα να το δροσίζει και να το ισορροπεί.

Πλούσιο: το κρασί με έντονα γευστικά συστατικά, υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή/και τανίνες.

Ταννίνη: φυσική ουσία στους φλοιούς που έχει πικρή και στυφή γεύση.

Φίνο: Χαρακτηρίζεται το κρασί με λεπτά και ευχάριστα αρώματα.

Χαμηλόβαθμο: Το κρασί με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (9-11%).

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα διαλέξετε ή θα ζητήσετε ένα κρασί ελπίζω να χρησιμοποιήσετε το λεξιλόγιο του κρασιού!

 


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Δήμητρα Βλάχου

author

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην πόλη της Λαμίας , σπούδασα γεωπονία στη Θεσσαλονίκη , την πλέον αγαπημένη μου πόλη και σπουδάζω στο WSPC (Wine & Spirits Professional Center) . Αγαπώ το κρασί , το χορό και το φαγητό . Μαγειρεύω για φίλους και αγαπώ τις παραδοσιακές γεύσεις .

Μόλις ανέβηκαν

10 εστιατόρια στην Άνδρο για μια αξέχαστη εμπειρία!

17 Μαΐου 2022

Βιβλίο

3 αστυνομικά μυθιστορήματα που πρέπει να διαβάσεις

17 Μαΐου 2022
Αψυχολόγητα

Ο φούρναρης πήρε το μάθημα του. Εσύ;

17 Μαΐου 2022
Ελλάδα

Αθήνα: 3+1 επιλογές για εξορμήσεις εκτός πόλης

17 Μαΐου 2022

Μην χάσεις
Γαστρονομία

Σπανάκι ογκρατέν: Ιδανικό πιάτο για το Κυριακάτικο τραπέζι

Γαστρονομία

Καρμπονάρα: η αυθεντική ιταλική συνταγή

Γαστρονομία

Τα κρασιά του Πάσχα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γαστρονομία

Σπανάκι ογκρατέν: Ιδανικό πιάτο για το Κυριακάτικο τραπέζι

Γαστρονομία

Καρμπονάρα: η αυθεντική ιταλική συνταγή

Γαστρονομία

Τα κρασιά του Πάσχα

Γαστρονομία

Παραδοσιακό τσουρέκι: το ψωμί του Πάσχα

Γαστρονομία

Σούπα λαχανικών με ταχίνι

Γαστρονομία

Aglio e olio: το απόλυτο πιάτο με ζυμαρικά

Γαστρονομία

Μπατόν σαλέ: το αλατισμένο μπαστουνάκι

Γαστρονομία

Καρυδόπιτα νηστίσιμη με πορτοκάλι και κουβερτούρα

MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά

MAX MAGAZINE

Σχετικά με εμάς
Newsletter
Πολιτική Απορρήτου

Έλα κοντά μας

Γίνε αρθρογράφος
Γίνε αρχισυντάκτης
Egrapses
Επικοινωνία
Δελτία Τύπου

ΑΝΕΒΗΚΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Περιβάλλον

Ωφέλιμα έντομα και βιολογική καταπολέμηση εχθρών των καλλιεργειών

Προτάσεις Σειρών

Ως πότε θα είναι υποτιμημένο το “Gotham”;

Αψυχολόγητα

Ωριμάζω και αλλάζω

Βιβλίο

Ώρες των Άστρων, ένα καλλιτέχνημα σπάνιας ποιητικής σκέψης

MAX Κατηγορίες

Πολιτισμός
Αφιερώματα
Βιβλίο
Κινηματογράφος
Θέατρο
Τηλεόραση
Ταξίδια
City Guide
Άγνωστη Ελλάδα
Γαστρονομία
Σώμα κ Υγεία
COPYRIGHT © 2018 - 2022 / ΒΥ MAXMAG ALL RIGHTS RESERVED