Ακόμη μια αφορμή να τσουγκρίσουμε ποτήρια με τσίπουρο, να ψήσουμε αγαπημένες λιχουδιές και να πούμε ιστορίες και αστεία γύρω από τη σχάρα, και αυτή η αφορμή ακούει στο όνομα ”Τσικνοπέμπτη”. Μπορεί να μην είναι αργία (όλοι θα το θέλαμε αυτό!), παρόλα αυτά οι ετοιμασίες ξεκινούν από νωρίς. Τα συστατικά μιας τέλειας Τσικνοπέμπτης είναι λίγα, απλά αλλά πολύ σημαντικά: παρέα, καλό κρέας, ανεβασμένη διάθεση και ποτήρια γεμάτα με κάθε προτίμηση.
ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ
Στις 12 το μεσημέρι λοιπόν είναι το πρώτο ραντεβού. Όλοι οι επίδοξοι ψήστες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, δίνουν ραντεβού στον χώρο του ψησίματος και ένα πρώτο τσούγκρισμα είναι ιδανικό για να κυρήξει την έναρξη. Εδώ έρχεται η ελληνική εμφιαλωμένη παράδοση, τα γνωστά σε όλους τσίπουρα με έξτρα συστατικό το μεράκι, ιδανικά για την Τσικνοπέμπτη.
Το τσίπουρο Δεκαράκι, παίρνει 10′ για τον ξεχωριστό αρωματικό χαρακτήρα του από την ποικιλία Μοσχάτο Τυρνάβου. Πίνεται δροσερό, στους 10°C, και συνοδεύεται άριστα από εκλεκτούς τυρναβίτικους -και όχι μόνο- μεζέδες.
Απόσταγμα Μαλαγουζιά από LOST LAKE DISTILLERY, 100 % από την ποικιλία Μαλαγουζιά, που τόσο αγαπάμε στην οινική της έκφραση, με αλκοολικούς βαθμούς 40 % και ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος 12 με 15 βαθμούς Κελσίου. Φρέσκο και έντονα αρωματικό, θυμίζει ανανά και μάνγκο με απαλή και απαλή γεύση και κομψή επίγευση .
Απόσταγμα σταφυλής Methexis Cabernet Sauvignon, με βάση τη δημοφιλέστερη ίσως κόκκινη ποικιλία στον κόσμο, την Cabernet Sauvignon, και με προσεκτική απόσταξη σε χάλκινους άμβυκες, δημιουργείται το πιο στιβαρό απόσταγμα σταφυλής προσθέτοντας πικάντικη νότα στην Τσικνοπέμπτη.
Συνδιασμοί: Τα Μανούρια, οι Κεφαλογραβιέρες και οι παλαιωμένες Γραβιέρες και τα σαγανάκια τους, το Ανεβατό, το Κατίκι, το Κασέρι, το Κλωτσοτύρι, ο Μπάτζος, το Ταλαγάνι, το Τσαλαφούτι, τα κατσικίσια κεφαλοτύρια με πιπέρια, η Φοντίνα, το Μετσοβόνε, το Βλαχοτύρι, με μικρές μαγειρικές παρεμβάσεις, δίχως ιδιαίτερες πολύπλοκες συνταγές, και σε μικρές ποσότητες, κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον του πότη για την επόμενη γουλιά. Απολαύστε τα, ακόμη, με πικάντικους κρεατικούς μεζέδες όπως απάκι και λουκάνικο και για τους καινοτόμους λεπτές φέτες αυγοτάραχου.
ΟΙ ΜΠΥΡΕΣ
Οι αφιλτράριστες weiss γίνονται ένα με τα λουκάνικα, οι σκούρες lager ζητάνε σάλτσες μπάρμπεκιου, οι καβουρδισμένες porter και stout θέλουν απεγνωσμένα το χοιρινό στα κάρβουνα.
Η Marea Ale της Elixi Brewery είναι αυτό που θα χρειαστείς για να συνοδεύσεις τέλεια το κρέας. Μια γλυκόπικρη μπύρα που διακρίνεται για τη μεστή της γεύση και τα πλούσια αρώματα εσπεριδοειδών και αποξηραμένων φρούτων.
Η μαύρη μπύρα Guinness που έχει αγαπηθεί και έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο αποτελεί δημιούργημα ενός ανθρώπου του Arthur’s Guinness, είναι μια τολμηρή και καινοτόμα επιλογή για την Τσικνοπέμπτη και το χοιρινό στα κάρβουνα.
ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ
Το κρέας θέλει κρασί. Τα λιπαρά κρεατικά που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε την Τσικνοπέμπτη απαιτούν γεμάτα κόκκινα κρασιά. Εκεί που το κρέας αγγίζει τον ουρανίσκο η γουλιά ισορροπεί τη λιπαρότητα και ισιώνει τις έντονες καπνιστές γεύσεις.
Λουκάνικα, μοσχαρίσιες, χοιρινές, πρόβεια παϊδάκια… εε όλα αυτά θέλουν Αγιωργίτκο, Ξινόμαυρο, Κοτσιφάλι, Μανδηλαριά, Cabernet Sauvignon, Μerlot, Syrah που έχουν την όποια παραμονή σε βαρέλι.
Κτήμα Αβαντίς – Syrah, βαθύχρωμο, γεμάτο και τανικό, με πλούσια και πικάντικη αρωματικότητα ιδανικό για τις μοσχαρίσιες ζουμερές μπριζόλες.
Κυρ-Γιάννη, Ράμνιστα, αν δεν είναι αυτό κρασί για bbq τότε ποιό… πολύπλοκο με στιβαρό χαρακτήρα για τους λάτρεις του Ξινόμαυρου, ιδανική επιλογή για την κρεατοφαγία της Τσικνοπέμπτης.