Tarte Tatin, μία διαφορετική μηλόπιτα

tarte tatin
Πηγή: www.burnhard.de

Tarte tatin, μία μηλόπιτα όνειρο. Η γεύση της ακαταμάχητη, η εμφάνιση της εντυπωσιακή. Μπορεί να σταθεί ως επιδόρπιο, πρωινό, συνοδευτικό για τον καφέ ή ως ένα σνακ σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Σίγουρα έχει έναν ανεβασμένο δείκτη δυσκολίας συγκριτικά με άλλες συνταγές που έχω μοιραστεί μαζί σας αλλά αν με εμπιστευτείτε και την φτιάξετε, σας υπόσχομαι ότι το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει. Δίχως άλλη καθυστέρηση λοιπόν, πάμε να μάθουμε με ποιό τρόπο θα φτιάξουμε και θα απολαύσουμε την tarte tatin.

Συνταγή για tarte tatin

Υλικά

Για την ζύμη της τάρτας

  • 300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 180 γραμμάρια βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 αβγό
  • 1 πρέζα αλάτι

Για την γέμιση

  • 3 μήλα κόκκινα
  • 3 μήλα πράσινα
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Για την καραμέλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • 200 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γραμμάρια βούτυρο

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την άχνη, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, το αλάτι και τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να μοιάζει με άμμο. Προσθέτουμε το αβγό και πλάθουμε καλά για να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη. Πάνω σε μια μεμβράνη απλώνουμε την ζύμη με τα χέρια μας όσο περισσότερο μπορούμε, ενδεικτικά όση είναι η διάμετρος από το τηγάνι μας, και τυλίγουμε. Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Για τη γέμιση

Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε το κεντρικό κομμάτι τους και κόβουμε το κάθε μήλο σε 4 κομμάτια. Βάζουμε τα μήλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον χυμό μισού λεμονιού, την κανέλα και ανακατεύουμε.

Για την καραμέλα

Τοποθετούμε ένα τηγάνι 28 εκατοστών σε δυνατή φωτιά και βάζουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και αρχίσει να μοιάζει με καραμέλα.

Σύνθεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Βάζουμε τα μήλα στο τηγάνι με την καραμέλα (σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι φτιάχνουμε την καραμέλα μας σε ένα τηγάνι το οποίο μπορεί να μπει στον φούρνο). Φροντίζουμε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια από το τηγάνι με τα μήλα. Τοποθετούμε από πάνω τη ζύμη (αν δεν την έχουμε ανοίξει αρκετά πριν, βοηθάμε με έναν πλάστη να ανοίξει μέχρι να έχει την απαιτούμενη διάμετρο) και κάνουμε 2-3 τρύπες στην επιφάνειά της με ένα μαχαίρι για να φεύγει η υγρασία κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Ψήνουμε για 40-50 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Αναποδογυρίζουμε την tarte tatin σε μια πιατέλα και σερβίρουμε.

Tips και ενδεικτικοί τρόποι σερβιρίσματος

  1. Αν θέλουμε μπορούμε να αρωματίσουμε την καραμέλα με κάποιο αλκόολ, όπως μπράντυ, ουίσκι ή κάποιο λικέρ.
  2. Κατά την παρασκευή της καραμέλας πρέπει να προσέξουμε δύο πράγματα. Πρώτον, να θυμόμαστε ότι η καραμέλα λόγω της θερμοκρασίας της, θα συνεχίσει να ψήνεται οπότε την αφαιρούμε από την φωτιά νωρίτερα. Δεύτερον, σε περίπτωση που δούμε ότι έχει αρπάξει, ξεκινάμε την διαδικασία από την αρχή. Τέλος, μεγάλη προσοχή με την καραμέλα διότι μπορεί να τραυματιστούμε αν είμαστε απρόσεκτοι.
  3. Σερβίρουμε με παγωτό βανίλια, μαστίχα ή καϊμάκι. Εναλλακτικά μπορούμε να την συνοδέψουμε με ένα ωραίο κενέλ από ένα στραγγιστό γιαούρτι.

Καλή σας όρεξη!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώργος Άγγελος Δουλαβέρης

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;