Τα πιο ονειρεμένα γεμιστά pancakes με πραλίνα φουντουκιού

Τα γεμιστά pancakes σερβιρισμένα

Τα pancakes ή τηγανίτες είναι αγαπημένο πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό σε όλο τον κόσμο καθώς κάθε πολιτισμός έχει μία δική του εκδοχή γι’ αυτά, όπως για παράδειγμα είναι: οι crepes, τα Irish boxty, τα Russian blini κ.α. Μπορούν να φαγωθούν αλμυρά συνήθως συνοδευόμενα από κάποιο τυρί που λιώνει, κάποιο αλλαντικό, sauce και αυγό, αλλά και γλυκά συνοδευόμενα από κάποια πραλίνα, τριμμένα μπισκότα ή φρούτα εποχής. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι λάτρεις των pancakes να αναζητούν καθημερινά διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο τους γεύμα. Μία πολύ ωραία και πρωτότυπη άποψη για γλυκά pancakes είναι αυτή που τα θέλει γεμιστά με πραλίνα φουντουκιού, αλλά και με οποιαδήποτε πραλίνα της επιλογής σας.

Μικρή ιστορική αναδρομή

Οι τηγανίτες ή pancakes δεν είναι κάτι που δημιουργήθηκε πρόσφατα. Αναφορές έχουν γίνει για την ύπαρξη των pancakes από την εποχή του λίθου, μία εποχή περίπου 30.000 χρόνια πριν. Δείγματα από τηγανίτες είχαν βρεθεί και στον iceman Ötzi, του οποίου τα λείψανα χρονολογείται πως ξεπερνούν τα 5.000 έτη. Στην πραγματικότητα η πρώτη αξιόπιστη αναφορά γίνεται στα χρόνια της αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης. Πιο συγκεκριμένα σε ποιήματα του Μάγνη και του Κρατίνου εμπεριέχονται σχετικές συνταγές, ενώ αρκετά χρόνια μετά ίχνη τους εντοπίζονται σε σημαντικά έργα του Shakespeare, τότε ήταν που άρχισε να χρησιμοποιείται και ο όρος «τηγανίτα», ο οποίος καθιερώθηκε τον τέσσερις αιώνες αργότερα στην Αμερική.

Συνταγή για τα γεμιστά pancakes

Υλικά

3/4 φλ. γάλα

2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο ή λάδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

1 αυγό

1 φλ. άσπρο αλεύρι

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

2 κ.σ. ζάχαρη ή και λιγότερη αν θέλετε να τα φάτε σε αλμυρή εκδοχή ή αν λιγώνεστε εύκολα

1/2 κ.γ. αλάτι

Πραλίνα φουντουκιού ή οποιαδήποτε άλλη πραλίνα της επιλογής σας

Εκτέλεση για τα γεμιστά pancakes

Αρχικά, σ’ ένα ταψί τοποθετείστε μία λαδόκολλα, σ’ αυτή στρώστε ομοιόμορφα μικρές ποσότητες πραλίνας και απλώστε σε μικρούς  δίσκους. Βάλτε το ταψί στην κατάψυξη και αφήστε τους δίσκους πραλίνας να παγώσουν. Στη συνέχεια, σ’ ένα μπολ ρίξτε το αλεύρι κατά προτίμηση κοσκινισμένο μαζί με όλα τα στερεά και στην συνέχεια προσθέστε ανακατεύοντας όλα τα υγρά. Συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να δημιουργήσετε έναν χυλό, ο οποίος θα θυμίζει αυτόν από τις crepes, αλλά θα είναι αρκετά πιο σφιχτός.

Επιλέξτε ένα τηγάνι αντικολλητικό για το ψήσιμο των pancakes, ωστόσο αν και πάλι δεν νιώθετε τόση ασφάλεια για την αποκόλληση και το γύρισμα των τηγανίτων μπορείτε να κάνετε επάλειψη της επιφάνειας ψησίματος με μικροποσότητα βουτύρου ή λαδιού. Ρίξτε στο τηγάνι με μία κουτάλα μία ποσότητα από το μείγμα προσπαθώντας να δημιουργήσετε δίσκους λίγο μεγαλύτερους από αυτούς που κάνατε για την πραλίνα. Βάλτε στο κέντρο της τηγανίτας τον σοκολατένιο δίσκο. Ρίξτε λίγο μείγμα από πάνω ακριβώς όσο χρειάζεται για να καλύψετε τον δίσκο. Ψήστε τα pancakes και απ’ τις δυο πλευρές σε μέτρια φωτιά.

Οι δίσκοι σοκολάτας έτοιμοι για κατάψηξη
Pancakes κατά το γέμισμα τους

Σρβίρισμα των γεμιστών pancakes

Για το σερβίρισμα τοποθετείστε την μία τηγανίτα πάνω στην άλλη, προσθέτοντας στο ενδιάμεσο φρούτα ή και τίποτα άλλο λόγω της εξαιρετικά πλούσιας σε πραλίνα γέμισης. Στη κορυφή του πύργου μπορείτε να ραντίσετε με λίγη πραλίνα ή κάποιο σιρόπι και να τοποθετείστε τα υπόλοιπα φρούτα.

Συμβουλές

1η: Βεβαιωθείτε πως φτιάχνετε μικρά pancakes, γι’ αυτό προσέξτε ποσότητα του μείγματος που θα ρίξετε μετά την τοποθέτηση της πραλίνας να είναι μικρή.

2η: Κάθε φορά που κάνετε μία τηγανίτα  να αφαιρείτε και έναν δίσκο από την κατάψυξη διότι ξεπαγώνουν γρήγορα και παύουν να είναι διαχειρίσιμοι.

Καλή σας όρεξη!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ειρήνη Πολυδωροπούλου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Φλώρινα. Από τα παιδικά μου χρόνια είχα κλίση προς τις τέχνες με μεγαλύτερες αγάπες την μουσική, την λογοτεχνία, την ποίηση και την μαγειρική. Ωστόσο, με κέρδισε η αγάπη για τον συνάνθρωπο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φοιτώ στο τμήμα της Νοσηλευτικής του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Παράλληλα βέβαια δεν ξεχνώ την αγάπη για την μαγειρική γεγονός που με ώθησε σε σπουδές αρτοζαχαροπλαστικής, όπως και την αγάπη μου για την λογοτεχνία καθώς διατηρώ σελίδα στο instagram με προσωπικά quotes, το όνομα αυτής Erinn.e.yes ή Ερινύες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;