Συνταγή για Στρούντελ. Ίσως ένα όχι αμιγώς Γερμανικό γλυκό

Το στρούντελ μετά το ψήσιμο του.
Το στρούντελ μετά το ψήσιμο του. Πηγή: https://www.tasteofhome.com/recipes/caramel-apple-strudel/

Το Στρούντελ είναι ένα ευρέως γνωστό αρτοποίιμα-γλύκισμα που είναι ενδόμυχα βαθιά συνδεδεμένο με τη Γερμανία και την κουλτούρα της. Παράλληλα, αποτελεί παραδοσιακό γλυκό της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας, του νότιου Τυρόλου της Ιταλίας και φαίνεται να συνδέεται περισσότερο με την αυστριακή κουζίνα. Στην πραγματικότητα, το γλυκό αυτό έχει τις ρίζες του στο Βυζάντιο, ενώ διαδόθηκε ανά τον κόσμο κάπου στα μέσα του 19ου αι. την εποχή της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας, καθώς η παλαιότερη συνταγή του που έχει βρεθεί είναι στη βιβλιοθήκη της Βιέννης, ένα χειρόγραφο που χρονολογείται από το 1696. 

Το στρούντελ είναι ένα γλυκό που παρασκευάζεται είτε με σφολιάτα, είτε με ζύμη στρούντελ, και στις δύο περιπτώσεις πάντως η ζύμη πρέπει να είναι αρκετά λεπτή. Ένας μύθος θέλει τη ζύμη του στρούντελ να είναι τόσο λεπτή λόγω ενός τελειομανούς μάγειρα της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας, ο οποίος υποστήριζε ότι η ζύμη πρέπει να είναι όσο το δυνατόν λεπτότερη, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να διαβάσει ένα γράμμα αγάπης μέσα από αυτή.

Η πιο γνωστή εκδοχή για την γέμιση του στρούντελ είναι αυτή που έχει βάση τα μήλα, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και την κανέλα (Apfelstrudel), ενώ άλλα γνωστά είδη γέμισης του είναι με μαλακό τυρί (Topfenstrudel), με κρέμα γάλακτος  (Millirahmstrudel), με  βύσσινο (Weichselstrudel), με  κερασιά γεμιστά με καρυδιά (Nussstrudel) και βερίκοκο (Aprikosenstrudel). Φυσικά δεν ποικίλουν μόνο οι γεμίσεις του στρούντελ, αλλά και η ονομασίες του ανά χώρα. Για παράδειγμα, στην Ουγγαρία είναι γνωστό ως rétes, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία και τη Σερβία ως štrudla ή savijača, στη Σλοβενία ως štrudelj ή zavitek, στην Τσεχία ως závin ή Strudl, στην Πολωνία και τη Ρουμανία, ως ștrudel και στη Σλοβακία ως štrúdľa ή závin.

 

Συνταγή για το αυθεντικό Βιεννέζικο Strudel

Υλικά για το φύλλο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • μισό κ.γ. αλάτι
  • 1 αβγό
  • 100γρ. χλιαρό νερό
  • 20γρ. ελαιόλαδο

Υλικά για τη γέμιση:

  • 1 κιλό πράσινα μήλα
  • 100γρ. φρυγανιά τριμμένη (γαλέτα)
  • 50γρ. βούτυρο
  • 140γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 150γρ. σταφίδες
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 σφηνάκι ρούμι ή κονιάκ
  • άχνη ζάχαρη για το γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να φτιάξετε τη ζύμη για το φύλλο. Ανακατέψτε καλά τα υλικά, καθώς η ζύμη πρέπει να είναι λεία και εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια. Μορφοποιείστε σε μπαλάκια των 200γρ. Αλείψτε με λιωμένο βούτυρο και αφήστε τα να ξεκουραστούν για 20΄-30΄. Κατά την ξεκούραση της ζύμης σ’ ένα τηγάνι καβουρδίστε σε μέτρια φωτιά τη φρυγανιά με το βούτυρο. Μόλις πάρει ένα χρυσαφί χρώμα θεωρείται έτοιμο. Αμέσως μετά ανακατέψετε τη ζάχαρη με την κανέλα. Έπειτα, καθαρίσετε τα μήλα και κόψτε τα σε κύβους, και επειδή θα χρειαστούμε λίγο χρόνο, προσθέτουμε στα κομμένα μήλα το χυμό του λεμονιού, ώστε να μη μαυρίσουν. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα μήλα, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, και στο τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες.

Μετά την ξεκούραση της ζύμης τοποθετήστε τις μπάλες που δημιουργήσατε την μία πάνω στην άλλη, σε βουτυρωμένο πάγκο και ανοίξτε ένα πολύ λεπτό φύλλο με τον πλάστη. Τοποθετήστε κατά μήκος τη γέμιση και με τη βοήθεια ενός φύλλου σιλικόνης ή ενός αντικολλητικού χαρτιού τυλίξτε προσεχτικά σε ρολό. Κατά την μεταφορά στο ταψί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μη σας σπάσει. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC σε αντιστάσεις, για περίπου 40΄ μέχρι να ροδίσει το ρολό. Όταν βγει από το φούρνο μπορείτε να αλείψτε το στρούντελ με βούτυρο.

 

Συμβουλές

  1. Πριν αχνίσετε αφήστε το στρούντελ να κρυώσει καλά. 
  2. Τα στρούντελ μπορούν να γίνουν και ατομικά κόβοντας την ζύμη, αφού ανοίξετε το φύλλο και βάλετε περίπου 1-2 κ.σ. γέμιση ανάλογα με το μέγεθος.
  3. Αν δεν θέλετε να ανοίξετε φύλλο, μπορείτε να πάρετε έτοιμη σφολιάτα και να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία.

 Καλή σας όρεξη!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ειρήνη Πολυδωροπούλου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Φλώρινα. Από τα παιδικά μου χρόνια είχα κλίση προς τις τέχνες με μεγαλύτερες αγάπες την μουσική, την λογοτεχνία, την ποίηση και την μαγειρική. Ωστόσο, με κέρδισε η αγάπη για τον συνάνθρωπο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φοιτώ στο τμήμα της Νοσηλευτικής του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Παράλληλα βέβαια δεν ξεχνώ την αγάπη για την μαγειρική γεγονός που με ώθησε σε σπουδές αρτοζαχαροπλαστικής, όπως και την αγάπη μου για την λογοτεχνία καθώς διατηρώ σελίδα στο instagram με προσωπικά quotes, το όνομα αυτής Erinn.e.yes ή Ερινύες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;