

Μοσχαράκι κοκκινιστό με ελιές! Μια συνταγή από εκείνες που έμαθα να τρώω στα μεγάλα οικογενειακά κυριακάτικα τραπέζια. Φαγητά του παππού και της γιαγιάς, που για κάποιο λόγο θέλουμε να τα τρώμε μόνο από αυτούς, αλλά δυστυχώς κινδυνεύουν να χαθούν στο χρόνο μαζί με τα προσφιλή μας πρόσωπα.
Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτό το πιάτο, μια συνταγή με μοσχαράκι διαφορετική από τις συνηθισμένες, που λάτρευα και λατρεύω να τρώω μαγειρεμένη από τον παππού μου. Συνταγή γεμάτη μυστικά εκ Σμύρνης, λόγω καταγωγής της προ-γιαγιάς, ο άνθρωπος που έφερε αυτή τη συνταγή στην οικογένεια. Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, συναισθηματικούς και μη, αποφάσισα να τη μοιραστώ, κρατώντας την όσο το δυνατόν περισσότερο αναλλοίωτη στο χρόνο.
Συνταγή για μοσχαράκι κοκκινιστό με ελιές
Υλικά
1 κιλό μοσχάρι (ελιά ή ποντίκι)
30 – 40 ελιές πράσινες τσακιστές
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
400 γραμμάρια τομάτες κονκασέ
1 κουταλιά της σούπας πελτέ τομάτας
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 φύλλα δάφνης
15 κόκκους μπαχάρι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη η θυμάρι
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε το μοσχαράκι σε μερίδες, το πλένουμε και το στραγγίζουμε καλά σε ένα σουρωτήρι. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο και το σκόρδο. Τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά και μετά προσθέτουμε το μοσχαράκι. Ροδίζουμε ελαφρώς το κρέας από όλες τις πλευρές, προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας, τσιγαρίζοντάς τον για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, τη δάφνη, το μπαχάρι, την κανέλα αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσει λίγο το κρέας προσθέτοντας και νερό αν χρειάζεται. Όταν το κρέας έχει σχεδόν μαγειρευτεί προσθέτουμε τις ελιές (τις οποίες έχουμε μουλιάσει σε νερό από 8 έως 12 ώρες) και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν καλά το κρέας και οι ελιές. Μόλις δέσει η σάλτσα αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε την ρίγανη ή το θυμάρι ενώ δοκιμάζουμε και διορθώνουμε σε αλάτι και πιπέρι.
Μερίδες 4-6
Μια εξαιρετική επιλογή για να συνοδέψουμε το μοσχαράκι μας είναι το ρύζι πιλάφι, οι τηγανητές πατάτες ή ακόμη και κάποιο ζυμαρικό όπως οι χωριάτικες χυλοπίτες.
Αν είστε λάτρεις των κοκκινιστών, των μπαχαρικών, των ιδιαίτερων γεύσεων και των κλασσικών οικογενειακών φαγητών της Κυριακής, τότε αυτό το κοκκινιστό μοσχαράκι με ελιές είναι η συνταγή που θα κάνει τόσο εσάς όσο και τους αγαπημένους σας ανθρώπους να ανυπομονούν μέχρι την επόμενη φορά που θα καθίσουν στο τραπέζι για να γευτούν ξανά αυτό το μοναδικό και ιδιαίτερο πιάτο από τα χέρια σας.
Καλή σας όρεξη!