Ρυζόγαλο, ένα γλυκό για όλες τις εποχές

ρυζόγαλο
Πηγή: miakouppa.com

Ρυζόγαλο, σκέτο ή με κανέλα, ζεστό ή κρύο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι όλοι μας το έχουμε γευτεί και απολαύσει. Ένα γλυκό που σε πολλούς θα θυμίζει Κυριακές στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς. Εύκολο να το φτιάξεις, γρήγορο να το απολαύσεις αν είσαι ανυπόμονος και ταυτόχρονα οικονομικό και με υλικά που είτε ήδη έχεις είτε μπορείς να βρεις οπουδήποτε. Αλλά το πιο σημαντικό προτέρημα του είναι ότι σου δίνει την δυνατότητα να το απολαύσεις τόσο τον χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι.

Ψάχνοντας μέσα στα χρόνια συνταγές για το τέλειο ρυζόγαλο, έμαθα και έφτιαξα πολλές. Με γάλα και νερό, με γάλα σκέτο, με γάλα και κρέμα γάλακτος κλπ. Τελικά, μετά από πειράματα κατέληξα στην συνταγή που θα σας παρουσιάσω. Απλή στα υλικά της αλλά με μια τσαχπινιά στην εκτέλεση της, κάπως διαφορετική, που σου αφήνει περιθώρια να επέμβεις με δικές σου πινελιές.

Συνταγή για ρυζόγαλο

Υλικά

  • 200 γραμμάρια ρύζι γλασέ
  • 60-80 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική ή καστανή (αναλόγως πόσο γλυκό το θέλουμε)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1500 ml γάλα
  • 30 γραμμάρια βούτυρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 2-3 βανιλίνες

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε το ρύζι με κρύο νερό σε σουρωτήρι με σίτα και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ρύζι, τη ζάχαρη, το αλάτι και 250 ml από το γάλα και τη βάζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να απορροφηθεί το γάλα (περίπου 5-6 λεπτά). Σταδιακά προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα σε ισόποσες δόσεις κάθε φορά και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνέχεια, για περίπου 35-40 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος από το ρύζι και η υφή του ρυζόγαλου να είναι πηχτή και κρεμώδης. Ουσιαστικά ακολουθούμε την ίδια διαδικασία σαν να φτιάχναμε ένα ριζότο. Προς το τέλος προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας ή τις βανιλίνες, το βούτυρο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και μεταφέρουμε σε ατομικά μπολάκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορούμε να σερβίρουμε το ρυζόγαλο χλιαρό, σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύο από το ψυγείο. Αν το βάλουμε στο ψυγείο (αφού έχει κρυώσει) καλύπτουμε κάθε μπολάκι με διάφανη μεμβράνη.

Tips

  1. Αν είστε vegan ή vegeterian, μπορείτε κάλλιστα να αντικαταστήσετε το ζωικό γάλα και βούτυρο, με γάλα αμυγδάλου και φυτικό βούτυρο.
  2. Για τους λάτρεις της σοκολάτας, μπορούμε να το κάνουμε σοκολατένιο, προσθέτοντας κακάο σε σκόνη (25 γραμμάρια) και σοκολάτα κουβερτούρα (200 γραμμάρια).
  3. Τέλος, κάποιοι από τους τρόπους που μπορούμε να σερβίρουμε το ρυζόγαλο μας, είναι σκέτο ή με κανέλα, με φιλέ αμύγδαλο καβουρδισμένο ή με τριμμένο μπισκότο τύπου πτι-μπέρ.

Καλή σας όρεξη!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώργος Άγγελος Δουλαβέρης

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;