



Ρολάκια κανέλας ή Cinnamon Rolls, τα πιο αφράτα, γλυκά, αρωματικά ψωμάκια με γεύση βανίλια και κανέλα. ΄Ισως το τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ και το τσάι σας ή ένα μοναδικό σνάκ για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Η χώρα προέλευσης τους είναι η Σουηδία αλλά τόσο στη βόρεια Ευρώπη όσο και την Σκανδιναβία είναι το ίδιο γνωστά. Είναι εύκολα αλλά όχι τόσο γρήγορα στην παρασκευή τους. Ωστόσο τώρα που ο καιρός θα αλλάξει προς το κρύο, θα γίνουν τα αγαπημένα σας!
Συνταγή για τα ρολάκια κανέλας (Cinnamon Rolls)
Υλικά
Υλικά για την ζύμη
- 9 γραμμάρια ξηρή μαγιά
- 180 ml γάλα πλήρες
- 50 γραμμάρια λευκή ζάχαρη
- 60 ml νερό (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 2-3 βανιλίνες ή 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 αυγό
- 1 πρέζα αλάτι
- 50 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο (λιωμένο)
- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο (για τα ρολά πριν το ψήσιμο)
Για τη γέμιση
- 60 γραμμάρια βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 160 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
- 50 γραμμάρια λευκή ζάχαρη
- 1-2 κουταλιές της σούπας κανέλα τριμμένη
Για το γλάσο
- 60 γραμμάρια τυρί κρέμα
- 35 γραμμάρια βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 135 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
- 2-3 βανιλίνες ή 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 50 ml ζεστό γάλα
Εκτέλεση
Για τα Cinnamon Rolls
Αρχικά ανακατεύουμε τη μαγιά με το νερό και 10 γραμμάρια από τη λευκή ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη, τη βανίλια, το αυγό και χτυπάμε με το σύρμα σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, σε μέτρια ταχύτητα με το εξάρτημα του γάντζου πλέον, προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά, το μισό αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι. Σταματάμε το μίξερ και αφού προσθέσουμε το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι, συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το ζυμάρι να γίνει λείο και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
Τοποθετούμε το ζυμάρι σε ένα μπολ που έχουμε αλείψει με βούτυρο και αλείφουμε και την επιφάνεια του ζυμαριού με λίγο ακόμη βούτυρο. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 2 ώρες. Όταν φουσκώσει, με την βοήθεια μιας λαδόκολλας, ανοίγουμε σε διαστάσεις 55×25 εκατοστών περίπου προσέχοντας όσο το δυνατόν το πάχος του να είναι ισόποσο σε όλα τα σημεία. Απλώνουμε το μαλακωμένο βούτυρο της γέμισης σε όλη την επιφάνεια της ζύμης και πασπαλίζουμε με τη γέμιση της κανέλας (σε ένα μπολ αναμειγνύουμε την καστανή με τη λευκή ζάχαρη και την κανέλα) σε όλη την επιφάνεια φροντίζοντας να αφήσουμε μια λωρίδα ζύμης στην πλευρά που είναι απέναντι μας.
Ρολάρουμε απαλά τη ζύμη σηκώνοντας τη λαδόκολλα και σπρώχνοντας τη ζύμη προς τα επάνω δημιουργώντας έναν ρολό. Βρέχουμε την ζύμη που έχουμε αφήσει χωρίς μείγμα κανέλας και κλείνουμε το ζυμάρι. Ύστερα, με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τις άκρες. Στη συνέχεια, κόβουμε τη ζύμη σε 16 τεμάχια των 3,5 εκατοστών και σε ένα βουτυρωμένο σκεύος στήνουμε τα ρολάκια με την κομμένη επιφάνεια προς τα επάνω φροντίζοντας να έχουν μεταξύ τους απόσταση.
Τέλος, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τα ρολάκια να φουσκώσουν μέχρι να εφάπτονται σχεδόν το ένα με το άλλο, για 30’ περίπου.
Μόλις τα ρολάκια φουσκώσουν αφαιρούμε τη μεμβράνη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C μέχρι να ροδίσουν για περίπου 30’. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφού κρυώσουν για 15’, τα επικαλύπτουμε με το γλάσο.
Για το γλάσο
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με το τυρί κρέμα και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη. Μόλις ομογενοποιηθεί σωστά το μείγμα προσθέτουμε το ζεστό γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα λείο και ρευστό γλάσο.
Καλή σας όρεξη!