Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022
  • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
  • Κινηματογράφος
  • Θέατρο
  • Βιβλίο
  • Διαγωνισμοί
MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά
MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά
  • MAXMAG
    • Σχετικά με εμάς
    • Πολιτική απορρήτου
    • Widget+
    • Newsletter
    • Δελτία Τύπου
    • Επικοινωνία
    • Γίνε αρχισυντάκτης
    • Γίνε αρθρογράφος
    • #Egrapses
    • Next Chapter
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • Αφιερώματα
    • Συνεντεύξεις
    • Πολιτισμός
    • Κοινωνία
    • Βιβλίο
    • Εκπαίδευση
    • Ειδική Αγωγή
    • Φιλοσοφία
    • Ιστορία
    • Μουσεία
    • Πρόσωπα
    • Festival
    • Γλώσσα
    • Περιβάλλον
  • ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
    • Κινηματογράφος
    • Μουσική
    • Θέατρο
    • Τηλεόραση
    • Γαστρονομία
    • Φωτογραφία
    • Gaming
  • LIFE & STYLE
    • Μηχανοδήγηση
    • Σώμα & Υγεία
    • Γαστρονομία
    • Μόδα & Ομορφιά
    • Design
    • Ψυχολογία
    • Αψυχολόγητα
    • Επιχειρηματικότητα
    • Καρίερα
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Ψυχολογία
  • ΕΞΕΡΕΥΝΩ
    • Ταξίδια
    • Άγνωστη Ελλάδα
    • City Guide
  • PLUS
    • Next Chapter
    • #Egrapsa
    • Διαγωνισμοί
    • Podcasts
    • QUIZ
Γαστρονομία

Ριζότο Μιλανέζε (Risotto alla Milanese)

by Γιώργος Άγγελος Δουλαβέρης 19 Ιουνίου 2022
 Ριζότο Μιλανέζε (Risotto alla Milanese)
Πηγή : www.bautrip.com

Ριζότο Μιλανέζε (Risotto alla Milanese), το πιο απλό, και ίσως το δημοφιλέστερο Ιταλικό ριζότο. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση του πιάτου αυτού, είναι ότι μέσα στα χρόνια μπορεί να άλλαξε, ωστόσο, η σταθερά δεν ήταν το σαφράν, αλλά το κίτρινο χρώμα στο ρύζι, που πριν τον 19ο αιώνα το πετύχαιναν χρησιμοποιώντας κρόκους αυγού, κανέλα και ένα τοπικό αλλαντικό που το έλεγαν ”cervellata”. Το 1809 αναφέρεται στο Cuoco Mοderno ως “κίτρινο ρύζι σε τηγάνι” και χρησιμοποιείται βούτυρο, cervellata, μεδούλι , κρεμμύδι και ζωμός, όπου μπαίνει το σαφράν. Το 1829 ο μεγάλος Μιλανέζος σεφ Felice Luraschi, το αναφέρει σαφώς ως Risotto alla Milanese σε μια συνταγή που περιέχει και το λουκάνικο cervellata και το μεδούλι. Από τότε, η συνταγή για ριζότο Μιλανέζε παραμένει σχετικά η ίδια με εκτελέσεις που έχουν και μεδούλι (αλλά χωρίς το λουκάνικο) και άλλες χωρίς.

Επειδή εμείς θέλουμε τη πιο ελαφριά, εύκολη και σύγχρονη εκδοχή, θα δούμε πως με ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών και χωρίς την προσθήκη μεδουλιού και λουκάνικου, μπορούμε να έχουμε ένα τέλειο ριζότο Μιλανέζε.

Συνταγή για ριζότο Μιλανέζε (Risotto alla Milanese)

Υλικά

  • 400 γραμμάρια ρύζι Arborio ή Carnarolli
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 50 γραμμάρια βούτυρο και 25 γραμμάρια ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
  • 1,5 λίτρο ζεστό ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλο
  • 1 πρέζα σαφράν
  • 70 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε κύβους
  • 80-100 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο, το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 1-2 λεπτά σε δυνατή φωτιά, χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέτουμε με μια κουτάλα λίγο ζεστό ζωμό λαχανικών, περίπου 50 ml. Μόλις εξατμιστεί όλο το υγρό από την κατσαρόλα (επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές ακόμα αυτό το στάδιο), συνεχίζουμε τη διαδικασία προσθέτοντας ζεστό ζωμό και ανακατεύοντας συνεχώς, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για περίπου 21-22 λεπτά (προσέχουμε η ποσότητα του ζωμού να καλύπτει την επιφάνεια του ρυζιού). Όταν φτάσουμε στη μέση του μαγειρέματος, στα 10 λεπτά περίπου, προσθέτουμε το σαφράν. Δοκιμάζουμε το ρύζι. Μόλις αρχίσει και γίνεται διάφανο στις άκρες του, είμαστε κοντά στο αποτέλεσμα που θέλουμε. Προσθέτουμε βούτυρο κομμένο σε κύβους και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθεί με το ρύζι. Ρίχνουμε την παρμεζάνα, ανακατεύουμε ωσότου λιώσει και να γλασάρει το ριζότο.

Τέλος, προσθέτουμε αλάτι (αν χρειάζεται), φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε το ριζότο αλά Μιλανέζε.

Καλή σας όρεξη!


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Γιώργος Άγγελος Δουλαβέρης

author

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Μόλις ανέβηκαν
Αψυχολόγητα

Η ομορφιά μας δεν καλουπώνεται

30 Ιουνίου 2022
Μόδα

Fashion και beauty items που δεν ξεχνάω πριν φύγω από το σπίτι

30 Ιουνίου 2022
Αφιερώματα

Δημόκριτος: Ο Ελληνικός πυρηνικός αντιδραστήρας

30 Ιουνίου 2022
Κινηματογραφικά Νέα

5 πολλά υποσχόμενες ταινίες που έρχονται στο Netflix

30 Ιουνίου 2022

Μην χάσεις
Γαστρονομία

Δροσερή καλοκαιρινή σαλάτα με παντζάρια και γιαούρτι

Γαστρονομία

Λευκά κρασιά για το καλοκαίρι... από το νησί

Γαστρονομία

Βισυσουάζ, μία σούπα για όλο το χρόνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γαστρονομία

Δροσερή καλοκαιρινή σαλάτα με παντζάρια και γιαούρτι

Γαστρονομία

Λευκά κρασιά για το καλοκαίρι... από το νησί

Γαστρονομία

Βισυσουάζ, μία σούπα για όλο το χρόνο

Γαστρονομία

Υγιεινά πανκέικς με σάλτσα φράουλας

Γαστρονομία

Σπανάκι ογκρατέν: Ιδανικό πιάτο για το Κυριακάτικο τραπέζι

Γαστρονομία

Καρμπονάρα: η αυθεντική ιταλική συνταγή

Γαστρονομία

Milkshake μπανάνα: Μια δροσιστική επιλογή ροφήματος

Γαστρονομία

Τα κρασιά του Πάσχα

MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά

MAX MAGAZINE

Σχετικά με εμάς
Newsletter
Πολιτική Απορρήτου

Έλα κοντά μας

Γίνε αρθρογράφος
Γίνε αρχισυντάκτης
Egrapses
Επικοινωνία
Δελτία Τύπου

ΑΝΕΒΗΚΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Περιβάλλον

Ωφέλιμα έντομα και βιολογική καταπολέμηση εχθρών των καλλιεργειών

Προτάσεις Σειρών

Ως πότε θα είναι υποτιμημένο το “Gotham”;

Αψυχολόγητα

Ωριμάζω και αλλάζω

Βιβλίο

Ώρες των Άστρων, ένα καλλιτέχνημα σπάνιας ποιητικής σκέψης

MAX Κατηγορίες

Πολιτισμός
Αφιερώματα
Βιβλίο
Κινηματογράφος
Θέατρο
Τηλεόραση
Ταξίδια
City Guide
Άγνωστη Ελλάδα
Γαστρονομία
Σώμα κ Υγεία
COPYRIGHT © 2018 - 2022 / ΒΥ MAXMAG ALL RIGHTS RESERVED