Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023
  • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
  • Κινηματογράφος
  • Θέατρο
  • Βιβλίο
  • Διαγωνισμοί
MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά
MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά
  • MAXMAG
    • Σχετικά με εμάς
    • Πολιτική απορρήτου
    • Δελτία Τύπου
    • Επικοινωνία
    • Γίνε αρχισυντάκτης
    • Γίνε αρθρογράφος
    • #Egrapses
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • Αφιερώματα
      • Εγκλήματα
      • Ελλάδα 1821
      • Επιστήμονες
      • Ιστορία
      • Καλλιτέχνες
      • Μικρασιάτικη Καταστροφή
      • Πολιτικοί
      • Συγγραφείς
    • Συνεντεύξεις
      • Life & Style
      • Επιστήμη & Έρευνα
      • Επιχειρηματικότητα
      • Λογοτεχνία
      • Ποιότητα Ζωής
      • Πολιτισμός
      • Τέχνες
      • Υπέρβαση Ζωής
      • Ψυχαγωγία
    • Πολιτισμός
      • Τέχνη
      • Φιλοσοφία
      • Μουσεία
      • Κοινωνία
      • Γλώσσα
      • Εκπαίδευση
      • Κουλτουρα
      • Αρχαιολογία
      • Ιστορία
      • Θρησκεία
      • Festival
    • Βιβλίο
      • Βιβλιολίστες
      • Βιβλιονέα
      • Βιβλιοπαρουσιάσεις
      • Βιβλιοπροτάσεις
      • Νέες Κυκλοφορίες
      • Παιδικό βιβλίο
      • Ποίηση & Ποιητές
      • Προτάσεις Συγγραφέων
      • Συγγραφείς
    • Ειδική Αγωγή
      • ΑμεΑ
      • ΔΕΠΥ
      • Διαταραχές Λόγου
      • Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος
      • Μαθησιακές Δυσκολίες
      • Νοητική καθυστέρηση
      • Προβλήματα Όρασης
    • Περιβάλλον
      • Άγρια Ζωή
  • ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
    • Κινηματογράφος
      • Box Office
      • Specials
      • Κινηματογραφικά Νέα
      • Κριτικές
      • Λίστες Ταινιών
      • Προτάσεις Ταινιών
    • Μουσική
      • Happenings
      • Music News
      • Reviews
      • Tracklisting
      • Έρευνα
      • Χρονομηχανή
      • Προσωπικά
    • Θέατρο
      • Ηθοποιοί
      • Θεατρικές Μορφές
      • Θεατρικές Προτάσεις
      • Θεατρική Ατζέντα
      • Θεατρική εκπαίδευση
      • Θέατρο και παιδί
      • Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
      • Κριτικές Θεατρικών Παραστάσεων
      • Οικονομικό Θέατρο
      • Παρουσιάσεις Παραστάσεων
      • Πρεμιέρες
      • Προσεχώς
      • Τελευταίες Παραστάσεις
    • Τηλεόραση
      • #EditorsChoice
      • Series Review
      • Tv Guide
      • Tv People
      • TvNewsflash!
      • VintageTv
      • Where Are They Now
      • Προτάσεις Σειρών
      • Σειρές
      • Τηλεταινίες
    • Γαστρονομία
    • Φωτογραφία
      • Guide
      • Άγνωστες Φωτογραφίες
      • Απόψεις
    • Gaming
      • Classics
      • Gaming Reviews
      • Tabletop
      • Techday
  • LIFE & STYLE
    • Μηχανοδήγηση
    • Σώμα & Υγεία
      • Αισθητική
      • Άσκηση
      • Γυναικολογία
      • Διατροφή
      • Ιατρικά νέα
      • Υγεία και πρόληψη
    • Γαστρονομία
    • Μόδα & Ομορφιά
      • Μόδα
      • Ομορφιά
    • Design
      • Αρχιτεκτονική
      • Διακόσμηση
      • Φτιάξτο μόνος σου
    • Ψυχολογία
      • Κοινωνική Ψυχολογία
      • Πειράματα στην Ψυχολογία
      • Ψυχολογία & τέχνη
      • Ψυχολογία στην παιδική ηλικία
    • Αψυχολόγητα
      • Ξαφνικά Συνέβη
    • Επιχειρηματικότητα
    • Καρίερα
      • Tips
      • Εργασία
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • Επιστήμη
      • Event
      • Προϊστορία
      • Ανθρώπινο Σώμα
      • Διάστημα
      • Πλανήτες
      • Ανακαλύψεις
      • Επιστήμονες
    • Τεχνολογία
      • Event
      • Smart Living
        • Προστασία
      • Smartphones
      • Social Media
        • Facebook
        • Instagram
        • Twitter
      • Ρομπότ
    • Ψυχολογία
  • ΕΞΕΡΕΥΝΩ
    • Ταξίδια
      • Max Ταξίδια
      • Ελλάδα
        • Ηπειρώτικη Ελλάδα
        • Νησιωτικη Ελλαδα
      • Εναλλακτικός Τουρισμός
      • Εξωτερικό
        • Αμερική
        • Ασία
        • Αφρική
        • Ευρώπη
        • Ωκεανία
    • Άγνωστη Ελλάδα
      • Άγνωστη Αθήνα
      • Άγνωστη Ήπειρος
      • Άγνωστη Θεσσαλονίκη
      • Άγνωστη Θράκη
    • City Guide
      • Αθήνα
      • Αλεξανδρούπολη
      • Βιβλιοστέκια
      • Βόλος
      • Γεύση
      • Εξωτερικό
      • Ηράκλειο
      • Θεσσαλονίκη
      • Ιωάννινα
      • Κατερίνη
      • Κρήτη
      • Κύπρος
      • Λίστες με μαγαζία
      • Πάτρα
      • Πειραιάς
      • Προτασεις
  • PLUS
    • Next Chapter
      • Αυγερινός
      • Μια Εβδομάδα Ακόμα
      • Ο Δρόμος της Επανάστασης
      • Ουρανία
      • Πεταλούδα στο Φως
      • Πικραλίδες
      • Σπουδαία Γυναίκα
      • Σταυροδρόμι Ψυχών
    • #Egrapsa
      • Απόψεις
        • Θέατρο
      • Μικρές ιστορίες
      • Μόδα
      • Πληροφοριακά
      • Προσωπικές Εμπειρίες
      • Σκέψεις
    • Διαγωνισμοί
      • Διαγωνισμοί Θεάτρου
      • Διαγωνισμός Διηγήματος
      • Διαγωνισμός Παραμυθιού
      • Νικητές Διαγωνισμών
    • Podcasts
    • QUIZ
Γαστρονομία

Ριζότο Μιλανέζε (Risotto alla Milanese)

Από Γιώργος Άγγελος Δουλαβέρης 19 Ιουνίου 2022
 Ριζότο Μιλανέζε (Risotto alla Milanese)
Πηγή : www.bautrip.com

Ριζότο Μιλανέζε (Risotto alla Milanese), το πιο απλό, και ίσως το δημοφιλέστερο Ιταλικό ριζότο. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση του πιάτου αυτού, είναι ότι μέσα στα χρόνια μπορεί να άλλαξε, ωστόσο, η σταθερά δεν ήταν το σαφράν, αλλά το κίτρινο χρώμα στο ρύζι, που πριν τον 19ο αιώνα το πετύχαιναν χρησιμοποιώντας κρόκους αυγού, κανέλα και ένα τοπικό αλλαντικό που το έλεγαν ”cervellata”. Το 1809 αναφέρεται στο Cuoco Mοderno ως “κίτρινο ρύζι σε τηγάνι” και χρησιμοποιείται βούτυρο, cervellata, μεδούλι , κρεμμύδι και ζωμός, όπου μπαίνει το σαφράν. Το 1829 ο μεγάλος Μιλανέζος σεφ Felice Luraschi, το αναφέρει σαφώς ως Risotto alla Milanese σε μια συνταγή που περιέχει και το λουκάνικο cervellata και το μεδούλι. Από τότε, η συνταγή για ριζότο Μιλανέζε παραμένει σχετικά η ίδια με εκτελέσεις που έχουν και μεδούλι (αλλά χωρίς το λουκάνικο) και άλλες χωρίς.

Επειδή εμείς θέλουμε τη πιο ελαφριά, εύκολη και σύγχρονη εκδοχή, θα δούμε πως με ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών και χωρίς την προσθήκη μεδουλιού και λουκάνικου, μπορούμε να έχουμε ένα τέλειο ριζότο Μιλανέζε.

Συνταγή για ριζότο Μιλανέζε (Risotto alla Milanese)

Υλικά

  • 400 γραμμάρια ρύζι Arborio ή Carnarolli
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 50 γραμμάρια βούτυρο και 25 γραμμάρια ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
  • 1,5 λίτρο ζεστό ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλο
  • 1 πρέζα σαφράν
  • 70 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε κύβους
  • 80-100 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο, το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 1-2 λεπτά σε δυνατή φωτιά, χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέτουμε με μια κουτάλα λίγο ζεστό ζωμό λαχανικών, περίπου 50 ml. Μόλις εξατμιστεί όλο το υγρό από την κατσαρόλα (επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές ακόμα αυτό το στάδιο), συνεχίζουμε τη διαδικασία προσθέτοντας ζεστό ζωμό και ανακατεύοντας συνεχώς, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για περίπου 21-22 λεπτά (προσέχουμε η ποσότητα του ζωμού να καλύπτει την επιφάνεια του ρυζιού). Όταν φτάσουμε στη μέση του μαγειρέματος, στα 10 λεπτά περίπου, προσθέτουμε το σαφράν. Δοκιμάζουμε το ρύζι. Μόλις αρχίσει και γίνεται διάφανο στις άκρες του, είμαστε κοντά στο αποτέλεσμα που θέλουμε. Προσθέτουμε βούτυρο κομμένο σε κύβους και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθεί με το ρύζι. Ρίχνουμε την παρμεζάνα, ανακατεύουμε ωσότου λιώσει και να γλασάρει το ριζότο.

Advertising

Τέλος, προσθέτουμε αλάτι (αν χρειάζεται), φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε το ριζότο αλά Μιλανέζε.

Καλή σας όρεξη!

Advertising

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Γιώργος Άγγελος Δουλαβέρης

author

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Μόλις ανέβηκαν
Βιβλίο

«Μια φρουτιέρα ζαβολιές» ένα παιδικό βιβλίο για τα συναισθήματα από τις εκδόσεις Φυλάτος

30 Ιανουαρίου 2023
Αφιερώματα

Τζιν Χάκμαν: Ένας σπουδαίος καρατερίστας

30 Ιανουαρίου 2023
Κινηματογράφος

Tom Hanks και υιός είναι “ένας άντρας που τον έλεγαν Όττο”

30 Ιανουαρίου 2023
City Guide

Για ένα σύντομο escape από την πραγματικότητα: τα 10 τοπ εστιατόρια με θέα θάλασσα στην Αθήνα

30 Ιανουαρίου 2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γαστρονομία

Υβόννη Δεκαράκη: Η ζαχαροτεχνία είναι μια τέχνη που χρειάζεται πολλή υπομονή, επιμονή και απεριόριστη αγάπη

Γαστρονομία

Muffins με φρούτα του δάσους

Γαστρονομία

Αβγά με χόρτα και μανιτάρια: Επιστροφή στη φύση!

Γαστρονομία

Η ελληνική "fake" carbonara

Γαστρονομία

Κρητικά ξεροτήγανα με τσικουδιά

Γαστρονομία

Ζεστό ρόφημα σοκολάτας γάλακτος

Γαστρονομία

Πράσινη σαλάτα: 3+1 εύκολες συνταγές που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σου

Γαστρονομία

Tα κρασιά των γιορτών: value for money επιλογές

MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά

MAX MAGAZINE

Σχετικά με εμάς
Newsletter
Πολιτική Απορρήτου

Έλα κοντά μας

Γίνε αρθρογράφος
Γίνε αρχισυντάκτης
Egrapses
Επικοινωνία
Δελτία Τύπου

ΑΝΕΒΗΚΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Περιβάλλον

Ωφέλιμα έντομα και βιολογική καταπολέμηση εχθρών των καλλιεργειών

Προτάσεις Σειρών

Ως πότε θα είναι υποτιμημένο το “Gotham”;

Συνεντεύξεις

ΩΡΛ: από το σύνδρομο eagle ως τη νόσο Μενιέρ

Αψυχολόγητα

Ωριμάζω και αλλάζω

MAX Κατηγορίες

Πολιτισμός
Αφιερώματα
Βιβλίο
Κινηματογράφος
Θέατρο
Τηλεόραση
Ταξίδια
City Guide
Άγνωστη Ελλάδα
Γαστρονομία
Σώμα κ Υγεία
COPYRIGHT © 2018 - 2023 / ΒΥ MAXMAG ALL RIGHTS RESERVED