Πώς να μαγειρέψετε το πορτοκάλι σας

Εικόνα εισαγωγής πορτοκάλι σε δέντρο
Πορτοκαλιές. Πηγή: agrotypos.gr

Η εποχή του πορτοκαλιού είναι προ των πυλών. Το πορτοκάλι, το διασημότερο στην κατηγορία των εσπεριδοειδών, φύεται απο τον Οκτώβριο μέχρι και το Μάρτιο ανάλογα με την ποικιλία και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Τα καλύτερα πορτοκάλια σε ποιότητα και αναλογία γλυκύτητας, σύμφωνα με τη λαική παράδοση, βρίσκονται τον Ιανουάριο.

Άλλο φρούτο

Το πορτοκάλι λέγεται οτι ξεκίνησε απο την Κίνα, και μεταδόθηκε στην Ευρώπη μέσω του εκτενούς εμπορίου των Πορτογάλων. Οι πρώτες εκτεταμένες καλλιέργειες πορτοκαλιών στην Ελλάδα ξεκίνησαν στη Χίο. Σήμερα, της αγοράς των πορτοκαλιών ηγείται η Πελοπόννησος, όπου, η παραγωγή αγγίζει τους 900.000 τόνους ετησίως, με περίπου το 1/3 να εξάγεται στην Ευρώπη.
Το πορτοκάλι έχει τέσσερις μεγάλες βασικές ποικιλίες:
Late: Οπως τα Βαλένθια. Είναι τα γλυκά πορτοκάλια χωρίς κουκούτσια, τα καλύτερα για χυμό.
Ναβαλίνες: Ονομάστηκαν έτσι από τον χαρακτηριστικό πάτο τους, που μοιάζει με αφαλό. Εδώ, ανήκουν τα γνωστά πορτοκάλια Μέρλιν, τα οποία ήρθαν στο ελληνικό έδαφος, το 1925 απο τον ομώνυμο Άγγλο βοτανολόγο.
Blood: Για τους φίλους σαγκουίνι. Το κόκκινο εσωτερικό είναι το πιο γραφικό του μέρος, είναι ιδανικό για σορμπέ και πολύχρωμα επιδόρπια, αλλά και για χυμό.
Blonde: Είναι τα κίτρινα πορτοκάλια, που είναι καλά για μαγείρεμα. Μπορούμε να γαρνίρουμε τα ψητά στο φούρνο ή να ετοιμάσουμε μαρινάδα για το κρέας με βάση το χυμό αυτού του πορτοκαλιού. Για να δώσουμε μια διαφορετική γεύση στα ψάρια μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φέτες αυτού του πορτοκαλιού όταν τα ψήνουμε.

Πορτοκάλι Ναβαλίνα
Navalinas. Πηγή: agrotikistegi.gr

Τα πορτοκάλια έχουν πολλές χρήσεις στην κουζίνα, τόσο σε αλμυρά πιάτα, όσο και σε σαλάτες και γαρνιρίσματα, αλλά κυρίως στα γλυκά, όπου βρίσκονται στο γήπεδό τους. Το πορτοκάλι είναι σχεδόν απόλυτα καταναλώσιμο, αφού μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάθε κομμάτι του από τη φλούδα μέχρι τη σάρκα και, φυτεύοντας τυχόν κουκούτσια. Η πορτοκαλιά είναι σχετικά ανθεκτικό φυτό, παρά τις μεγάλες απαιτήσεις της σε χώρο στο χώμα, και μπορεί να επιβιώσει έως και 80 χρόνια.

Η προσφορά πορτοκαλιών απο τον επόμενο μήνα και μετά μπορεί να αξιοποιηθεί στο ακόλουθο μενού που περιλαμβάνει μόνο προτάσεις με πορτοκάλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μενού

Ορεκτικό

Παίρνουμε ένα έτοιμο φύλλο (τύπου Χρυσή Ζύμη ή Άλφα) και το κόβουμε στα τέσσερα. Τοποθετούμε τα κομμάτια σε μια φόρμα για cupcake, ή αν δεν έχουμε, σε τέσσερα φλιτζανάκια καφέ. Τα βάζουμε στο φούρνο για 5′ στους 160°C μέχρι να χρωματιστεί το φύλλο. Βγάζουμε, προσεκτικά, τα φύλλα που θα πρέπει να έχουν γίνει σαν κούπες και στο εσωτερικό βάζουμε μια κουταλιά τυρί κρέμα, και απο πάνω μια κουταλιά μαρμελάδα πορτοκάλι.

Σαλάτα

[1] Μαροκινή σαλάτα με καρότο και πορτοκάλι.

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα καρότα. Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος και σοτάρουμε τα καρότα. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε 1 κ.γλ. ζάχαρη, σβήνουμε με 1 ποτήρι λευκό κρασί και χυμό από 1 πορτοκάλι. Αφήνουμε να εξατμιστούν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα καρότα να μαλακώσουν, χωρίς να τα τραβήξουμε.
Καθαρίζουμε ενα πορτοκάλι από τις ίνες, τις μεμβράνες και το λευκό μέρος, και κόβουμε κάθε φετάκι στη μέση. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρότα με το πορτοκάλι. Σε άλλο μπολάκι χτυπάμε καλά τον χυμό από 1 λεμόνι, 1 κ.γλ. κύμινο, 1 κ.σ. ροδόνερο ή ανθόνερο, ½ φλ. ελαιόλαδο, ξύσμα από ½ πορτοκάλι και λίγο αλάτι για να κάνουμε τη σάλτσα. 

Περιχύνουμε τη σαλάτα με αυτή τη σος και μπορούμε να γαρνίρουμε με λίγο μαϊντανό. Μπορεί να γίνει και με ωμό η τριμμένο καρότο.

[2] Σαλάτα με σπανάκι, αβοκάντο, πορτοκάλι και φέτα, απο το Δημήτρη Σκαρμούτσο.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε 3 φλιτζάνια baby σπανάκι, πλυμένο και στεγνωμένο, 2 μέτρια πορτοκάλια, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες, 1/2 φλ σπόρους ροδιού, 1 αβοκάντο σε φέτες, 1 κ.σ. χυμό μοσχολέμονου και 1/2 κόκκινο κρεμμύδι, λεπτοκομμένο. Ανακατεύουμε απαλά για να μη σπάσουμε το σπανάκι. Περιχύνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και αναμειγνύουμε στο μπόλ 1/4 φλ φέτα, θρυμματισμένη και 1/4 φλ αμύγδαλα, χοντροκομμένα

Πρώτο πιάτο

[3] Ζυμαρικά με σύγκλινο και πορτοκάλι, απο την Σιμόνη Καφίρη

Βράζουμε ένα κοντό μακαρόνι, όποιο θέλουμε, σε αλατισμένο νερό.

Βάζουμε στο τηγάνι 300γρ. σύγκλινο, σε μερίδες και το τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει καλό χρώμα, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει.

Αναμειγνύουμε ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού, 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού, 1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο και 3-4 κ.σ. μπράντι.
Ρίχνουμε όλο αυτό στο τηγάνι όπου ετοιμάζεται το κρέας και, μόλις λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε και τα ζυμαρικά.

Κυρίως πιάτο

[4] Ψαρι στο φούρνο με πορτοκάλι και ελιές, απο την Σιμόνη Καφίρη (η συνταγή της δίνεται για έξι ψάρια – εδώ έχει προσαρμοστεί για ένα)

Παίρνουμε ένα ψάρι 300 γρ. (τσιπούρα ή άλλο που μας αρέσει). Μπορούμε να ζητήσουμε να μας τα καθαρίσουν και να τα φιλετάρουν.

Σε ζεστό νερό μουλιάζουμε 1 κ.σ. σταφίδα μαύρη για μισή ώρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.

Παίρνουμε 1 πράσινο κρεμμυδάκι, ψιλοκόβουμε και το ρίχνουμε σε 2 κ.σ. λάδι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε τις σταφίδες και περίπου 50γρ. πράσινες ελιές, (κομμένες, χωρίς κουκούτσι). Το βγάζουμε από το μάτι και ρίχνουμε χυμό απο 1 πορτοκάλι.

Σε μια λαδόκολλα βάζουμε το κομμένο ψάρι. Αν δεν μας το έχουν φιλετάρει, παίρνουμε ένα μαχαίρι κουζίνας και κόβουμε το ψάρι περίπου κάτω απο το κεφάλι έως την ουρά για να το ανοίξουμε στη μέση. Πετάμε το κόκκαλο. Βάζουμε στην κοιλιά αλάτι, πιπέρι και 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο. Μοιράζουμε το μίγμα της κατσαρόλας μέσα και πάνω απο το ψάρι. Κλείνουμε καλά τη λαδόκολλα και ψήνουμε για 20΄ στον προθερμασμένο φούρνο.

Αν δεν τρώμε το ψάρι, έχουμε κι άλλες επιλογές:

[5] Χοιρινό με μουστάρδα και πορτοκάλι

Προθερμαίνουμε το φούρνο 200°C στις αντιστάσεις και ρυθμίζουμε τη σχάρα στη μέση.

Παίρνουμε ένα μπούτι χοιρινό περίπου 4 κιλά. Με το μαχαίρι του κρέατος (το λεπτό, μεγάλο) χαράζουμε μερικές φορές την επιφάνεια σταυρωτά, χωρίς να το κόψουμε τελείως, και στις διασταυρώσεις τοποθετούμε κλαδάκια γαρύφαλλο.

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα παρακάτω και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
• Το χυμό από 2 πορτοκάλια, ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 600 γραμμάρια μαρμελάδα πορτοκάλι,
• 1/3 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη, 6 αστεροειδείς γλυκάνισους, 1 κουταλιά της σούπας μέλι
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες, 1 κ.σ. σκόνη μουστάρδα (ή 1 κ.γ. υγρή μουστάρδα)

Βάζουμε το χοιρινό σε ένα μεγάλο ταψί και ρίχνουμε τη σάλτσα. Τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε στο προθερμασμένο φούρνο για 2 ½ με 3 ώρες. Αφού τελειώσει το μαραθώνιο ψήσιμο, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 250°C μέχρι να πάρει χρώμα (περίπου 20΄). Κρατάμε το ζουμί από το ταψί για να περιχύσουμε το κρέας στο τέλος.

[6] Κοτόπουλο κατσαρόλας με σάλτσα πορτοκάλι

Κοτόπουλο με πορτοκάλι by sintayes.gr
Κοτόπουλο με πορτοκάλι. Πηγή: sintayes.gr

Παίρνουμε ένα κοτόπουλο, απο 1.600 γρ. εως 2 κιλά, και το κόβουμε σε μερίδες.

Βάζουμε σε κατσαρόλα να λιώσει 1 κ.γ. βούτυρο και 2 κ.σ. λάδι και ρίχνουμε 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι να τσιγαριστεί. Σοτάρουμε εκεί τις μερίδες κοτόπουλο. Το αφήνουμε να ροδίσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20′. Σβήνουμε με το χυμό απο 3 πορτοκάλια και μισό λεμόνι. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μισό φλιτζάνι νερό και το αφήνουμε να σιγοβράσει. Μετά από 20′ ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις φέτες απο 1 πορτοκάλι, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για άλλα 15′.

Συνοδεύονται με
[7] Ρύζι basmati με πορτοκάλι και ξερά βερίκοκα, σύμφωνα με τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε 500 γρ. ρύζι και το βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Ψιλοκόβουμε 150γρ. ξερά βερίκοκα και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ με ζεστό νερό να τα καλύπτει.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε 50γρ. κουκουνάρι και 50γρ. αμύγδαλα λευκά και τα καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρουν χρώμα. Δεν χρειάζεται λάδι, απλά να τα κάψουμε.  Όταν τα κάψουμε, αποσύρουμε απο το μάτι και αν θέλουμε τα βάζουμε στο μούλτι να γίνουν σκόνη (προσωπικά τα τρώω ολόκληρα).

Στο τηγάνι βάζουμε 5 κ.σ. ελαιόλαδο να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο μέχρι να γίνει μαλακό και διαφανές, χωρίς όμως να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι, κανέλα (1 ξύλο ή 1 κ.γ. σκόνη), αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν για 3-4′ στο δυνατό.

Προσθέτουμε τα βερίκοκα με το νερό τους, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν. Όταν η σάλτσα μείνει χωρίς περιττά υγρά προσθέτουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα και τα κουκουνάρια, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το τυχόν ξύλο κανέλας. Ρίχνουμε το μαγειρεμένο ρύζι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 5΄πριν σερβίρουμε.

[8] Πατάτες στο φούρνο με πορτοκάλι

Οι πατάτες με πορτοκάλι sidagi.gr
Οι πατάτες με πορτοκάλι. Πηγή: sidagi.gr

Πλένουμε καλά ενα κιλό πατάτες και τις κόβουμε χοντρές, τις αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι, το χυμό από 2 πορτοκάλια και 2 λεμόνια, ½ κγ κύμινο και μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα, αναποδογυρίζοντας ανα 15΄ μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.

Επιδόρπιο

Είναι πολλές οι προτάσεις για γλυκά με πορτοκάλι. Η φυσική γλυκύτητα του φρούτου προσφέρει μια υγιεινή επιλογή, αν θέλουμε να αποφύγουμε την πολλή ζάχαρη, ή να φτιάξουμε κάτι πιο παραδοσιακό.

[9] Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι της madame ginger (στη συνταγή χρησιμοποιείται η γλυκαντική ουσία ζαχαρίνη – εδώ θα αναφέρουμε την αναλογία σε ζάχαρη)

Βάζουμε να βράσουν για 5 λεπτά σε μικρή κατσαρόλα τα εξής: 1 λίτρο νερό, 1 ξύλο κανέλας, 4 γαρύφαλλα, χυμός απο 2 πορτοκάλια, 200 γρ ζαχαρη. Σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 250 ml σπορέλαιο ή ελαιόλαδο και προσθέτουμε 380 γρ. σιμιγδάλι ψιλό. Καβουρδίζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσει, για περίπου 15 λεπτά. Λίγο πριν καβουρδιστεί τελείως το σιμιγδάλι, ρίχνουμε ξύσμα απο 1 πορτοκάλι.

Ρίχνουμε με προσοχή το σιρόπι στο σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει. Μεταφέρουμε το χαλβά σε στρογγυλή φόρμα του κέικ και αφήνουμε να κρυώσει. Αναποδογυρίζουμε και σερβίρουμε με λίγο ξύσμα πορτοκάλιού απο πάνω για άποψη.

[10] Γαλατόπιτα με πορτοκάλι, της Ευας Μονοχάρη

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 150 ml. χυμό πορτοκαλιού, 200 γρ. ζάχαρη, 110 γρ. σιμιγδάλι ψιλό, 30 γρ. κόρν φλάουρ, 4 αυγά, 1 βανίλια και 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού. Με ένα σύρμα ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και προσθέτουμε 1300 ml.γαλα πλήρες χλιαρό.

Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε συχνά και προς το τέλος συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι και προσθέτουμε 30γρ. βούτυρο, ανακατεύοντας να ομογενοποιηθεί στην κρέμα. Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί ή πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε μέσα την κρέμα.

Σε ένα μπόλ χτυπάμε 1 κρόκο αυγού με 2 κ.σ. νερό και 1 κσ ζάχαρη, περιχύνουμε τη γαλατόπιτα και ψήνουμε για 45΄ στους 180°C.
Την αφήνουμε να κρυώσει και τη σερβίρουμε ζεστή ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Διατηρούμε στο ψυγείο.

Καφές
[11] Espresso Aranchia

καφές πορτοκάλι
Caffe arancia. Πηγή: delonghi.com

Φτιάχνουμε ενα μονό espresso. Παίρνουμε λιγο ξύσμα πορτοκαλιού και όση ζάχαρη μας αρέσει και μια δόση κονιάκ. Τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να αναμειχθούν. Γαρνίρουμε με σαντιγί και σερβίρουμε σε ποτήρι με πάγο.

Ποτό
[12] Ένα παραδοσιακό λικέρ απο την Χίο που θα βρει σύμφωνη και τη συνάδελφο Δήμητρα Βλάχου που ξέρει απο λικέρ.

Καθαρίζουμε 170γρ. φλούδες πορτοκαλιών, έτσι ώστε να μην απομένει σε αυτές άσπρη ψίχα. Τις βάζουμε σε γουδί και τις κοπανάμε με 300γρ. ζάχαρη.

Ρίχνουμε σε γυάλινο δοχείο 1.200γρ. οινόπνευμα ποτοποιίας 90°C (όχι του σουπερμάρκετ) και τις φλούδες του πορτοκαλιού, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε για 5 με 6 ημέρες. Μετά απο τις 6 μέρες, βράζουμε τη ζάχαρη με λίγο νερό (1 με 2 λεπτά), ρίχνοντας μέσα λίγα μοσχοκάρφια και κανέλα. Όταν κρυώσει το ρίχνουμε στο γυάλινο δοχείο, που έχουμε τις φλούδες και το οινόπνευμα και τα αφήνουμε πάλι 5 με 6 μέρες, ανακινώντας το βάζο για λίγο μέρα παρά μέρα. Για να το διαχωρίσουμε περνάμε το υλικό από τουλουπάνι ή πυκνό σουρωτήρι με ύφασμα από πάνω, δύο φορές.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΤΑ ΑΣΠΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Όλες οι συνταγές αναλυτικά

Πορτοκάλι, 06/02/2013. idiatrofi.gr, https://www.diatrofi.gr/food/food-food/1952-%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%B9/ (πρόσβαση στις 15/12/2020)

[1] H μαροκινή σαλάτα του tastyguide https://www.tasty-guide.gr/suntages/almires-syntages/700129/marokini-salata-me-karoto-kai-portokali/ (πρόσβαση στις 15/12/2020)

[2] Σαλάτα με σπανακι, αβοκάντο, πορτοκάλι και φέτα, απο τον σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος, στο dimitrisskarmoutsos.gr https://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1182/Salata-spanaki-avocanto-me-portokali-kai-feta (πρόσβαση στις 15/12/2020)

[3] Ζυμαρικά με σύγκλινο και πορτοκάλι, Σιμόνη Καφίρη, olivemagazine.gr https://www.olivemagazine.gr/recipe/%CE%B6%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BC%CE%B5-%CF%83%CF%8D%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%B9/ (πρόσβαση στις 15/12/2020)

[4] Τσιπούρα με πορτοκάλι και σταφίδες, Σιμόνη Καφίρη, olivemagazine.gr https://www.olivemagazine.gr/recipe/%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%80%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%82/ (πρόσβαση στις 15/12/2020)

[5] Χοιρινό με μουστάρδα και πορτοκάλι, στο constantinoupoli.com http://constantinoupoli.com/%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b9%ce%ac%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%ae-%cf%87%ce%bf%ce%b9%cf%81%ce%b9%ce%bd%cf%8c-%ce%bc/(πρόσβαση στις 15/12/2020)

[6] Κοτόπουλο κατσαρόλας με πορτοκάλι, στο sidagi.gr https://sidagi.gr/kotopoulo-me-saltsa-portokaliou/ (πρόσβαση στις 15/12/2020)

[7] Ρύζι μπασμάτι με πορτοκάλι και βερίκοκκα, του σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσου, https://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1803/Ryzi-mpasmati-me-portokali-kai-xera-verikoka (πρόσβαση στις 15/12/2020)

[8] Οι πατάτες στο φύρνο με πορτοκάλι, στο sidagi.gr https://sidagi.gr/patates-sto-fourno-me-portokali/ (πρόσβαση στις 15/12/2020)

[9] Ο χαλβάς με πορτοκάλι της madame ginger, https://www.madameginger.com/syntages/glyka/paradosiaka-glyka/xalbas-simigdalenios-portokali/ (πρόσβαση στις 15/12/2020)

[10] Η Γαλατόπιτα με πορτοκάλι, της Εύας Μονοχάρη, 10/04/2018, (πρόσβαση στις 15/12/2020) https://funkycook.gr/galatopita-me-portokali/

[11] Ο καφές με πορτοκάλι, προτάσεις σερβιρίσματος deLonghi (πρόσβαση στις 15/12/2020) https://www.delonghi.com/el-gr/proionta/kafes/sintages/special-/–

[12] Το λικέρ πορτοκάλι, απο τον χρήστη REMI, 25/03/2020, στο supersyntages.gr (πρόσβαση στις 15/12/2020) https://www.supersyntages.gr/sintagi/liker-portokali-paradosiako-hiotiko


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημητρα Γκιφα

Ερασιτέχνης στην κουζίνα, προτιμω τα εύκολα, γρήγορα και ανθυγιεινά. Αν δεν έχει υδατάνθρακες δεν ειναι δικό μου. Ειμαι υπερ του "τρώγοντας ερχεται η όρεξη", συμπαθώ τους χορτοφάγους το ίδιο και το κρέας. Οταν δεν τρώω ειμαι κοινωνική λειτουργός και συγγραφέας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;