Νηστίσιμο κέικ με σοκολάτα και ταχίνι

κέικ
Πηγή: pixelz.cc

Νηστίσιμο κέικ με σοκολάτα και ταχίνι! Μπορεί να είναι νηστίσιμο, αλλά αυτό το κέικ δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τα υπόλοιπα κέικ με αυγά, βούτυρο και άλλα αρτύσιμα υλικά! Ένα κέικ που μπορεί να σταθεί επάξια ως πρωινό, συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι μας, καθώς και ως επιδόρπιο! Πλούσιο, απολαυστικό και σίγουρα ελκυστικό, με κάνει να πιστεύω ότι θα σας εντυπωσιάσει! Χωρίς άλλες χρονοτριβές, πάμε να δούμε την συνταγή για το κέικ μας.

Συνταγή για κέικ με σοκολάτα και ταχίνι

Υλικά

  • 200 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ (σε περίπτωση που έχουμε παιδάκια μπορούμε να το αφαιρέσουμε)
  • 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι
  • 100 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 200 ml νερό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 480 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 200 γραμμάρια κουβερτούρα

Για την επικάλυψη

  • 200 γραμμάρια κουβερτούρα
  • 100 γραμμάρια ταχίνι
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Εκτέλεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το λάδι, το ξίδι, το κονιάκ, το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μέσα στον χυμό από πορτοκάλι διαλύουμε τη σόδα (προσεχτικά καθώς αυτή φουσκώνει και μπορεί να ξεχειλίσει) και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ύστερα, προσθέτουμε το νερό. Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε (προαιρετικά) το αλεύρι και το μπέικιν. Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη ρίχνουμε και αυτή μέσα στο μπολ. Ενώνουμε τα υγρά με τα στερεά μας υλικά και ανακατεύουμε με μία μαρίζ. Αδειάζουμε το μείγμα από το κέικ σε λαδωμένη φόρμα 22-23 εκατοστών (αν έχουμε με αποσπώμενη βάση, ακόμη καλύτερα). Ψήνουμε στον αέρα στους 150-160οC για 30 λεπτά.

Για την επικάλυψη σε ένα μπεν μαρί λιώνουμε την σοκολάτα, προσθέτουμε το ταχίνι, το ξύσμα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Όταν το κέικ μας είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από τον φούρνο και το περιχύνουμε με το μείγμα από την λιωμένη σοκολάτα και το ταχίνι.

Tips

Έχοντας αυτή τη συνταγή ως βάση μπορούμε να πειραματιστούμε αρκετά, αντικαθιστώντας τον χυμό πορτοκάλι, με χυμούς άλλων φρούτων όπως μήλο ή μανταρίνι! Μια άλλη εναλλακτική θα μπορούσαν να αποτελέσουν κάποια μπαχαρικά στο μείγμα με το αλεύρι. Κανέλα, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο θα ήταν στην κορυφή της λίστας αυτής! Τέλος, θα μπορούσαμε ακόμη και να σιροπιάσουμε το κέικ μας με ένα ελαφρύ σιρόπι κακάο (200 γραμμάρια νερό, 150 γραμμάρια ζάχαρη και 50 γραμμάρια κακάο)!

Ελπίζω λοιπόν να το δοκιμάσετε, να δημιουργήσετε τις δικές σας εκδοχές και να το απολαύσετε!

Καλή σας όρεξη!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώργος Άγγελος Δουλαβέρης

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;