Νηστίσιμη σπανακόπιτα

Νηστίσιμη σπανακόπιτα | Πηγή: madameginger.com
Νηστίσιμη σπανακόπιτα | Πηγή: madameginger.com

Υλικά για τη συνταγή

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για την νηστίσιμη σπανακόπιτα είναι τα παρακάτω:

Υλικά για το φύλλο:

  • 1kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400mL νερό
  • 2 κουταλιές του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φακελάκι μαγιά (~7g)

Υλικά για την γέμιση:

  • 1 κιλό σπανάκι (καλά πλυμένο)
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι μάραθο
  • 4 μεγάλες πιπεριές, διάφορα χρώματα
  • 1/2 κιλό τυρί νηστίσιμο
  • 6 κουταλιές της σούπας αλάτι
  • 6 κουταλιές της σούπας πιπέρι
  • 200 mL ελαιόλαδο

Προετοιμασία και εκτέλεση

Για το φύλλο:

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και στη μέση τη μαγιά. Ζεσταίνουμε το νερό (όχι καυτό) και ρίχνουμε λίγο από το νερό στη μαγιά για να τεστάρουμε πότε έχει ζωντανέψει (βλέπε στα έξτρα tips εδώ). Όταν η μαγιά βγάλει μπουρμπουλήθρες, ρίχνουμε λίγο – λίγο το υπόλοιπο νερό ανακατεύοντας, και πριν ρίξουμε όλο το νερό ρίχνουμε και το λάδι. Η ζύμη όταν τελειώσουμε το ανακάτεμα, θα πρέπει να έχει τη μορφή ζύμης ψωμιού. Στη συνέχεια, κόβουμε κομματάκια της ζύμης και ανοίγουμε το καθένα με τον πλάστη, ανάλογα το σχήμα του ταψιού που διαθέτουμε. Γενικά, προσέχουμε να ανοίξουμε το φύλλο όσο πιο λεπτό γίνεται. Απλώνουμε μια πετσέτα πάνω από τα ανοιγμένα φύλλα μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τη γέμιση:

Σε ένα μεγάλο μπολ ξεπλένουμε όλα τα χορταρικά, τα ψιλοκόβουμε και τα στραγγίζουμε. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το αλάτι, το λάδι, το πιπέρι και το τυρί και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

Εκτέλεση (νηστίσιμη σπανακόπιτα):

Απλώνουμε στο ταψί την λαδόκολλα και ακουμπάμε το πρώτο φύλλο (προσέχοντας μην ανοίξει). Πάνω από το φύλλο απλώνουμε την γέμιση, περίπου μέχρι το ύψος του ταψιού.

Γέμιση από νηστίσιμη σπανακόπιτα | Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Γέμιση από νηστίσιμη σπανακόπιτα| Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Γέμιση από νηστίσιμη σπανακόπιτα | Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Γέμιση από νηστίσιμη σπανακόπιτα | Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Έπειτα, απλώνουμε πάνω από τη γέμιση ένα φύλλο και κλείνουμε γύρω-γύρω την ζύμη, ενώνοντας το κάτω φύλλο με το πάνω. Πριν βάλουμε το ταψί στο φούρνο ανοίγουμε τρυπούλες κάθετα με ένα μαχαίρι στην επιφάνεια του πάνω φύλλου, ώστε να βγαίνει ο ατμός της γέμισης καθώς η πίτα ψήνεται.

Νηστίσιμη σπανακόπιτα πριν το ψήσιμο | Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Νηστίσιμη σπανακόπιτα πριν το ψήσιμο | Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Στο σημείο αυτό, βάζουμε την πίτα στον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Ανάλογα, το πόσο καίει ο φούρνος μας ίσως χρειαστεί να σκεπάσουμε αρχικά την πίτα με ένα αλουμινόχαρτο, ώστε να μην ψηθεί πιο γρήγορα το πάνω μέρος της πίτας καθώς η γέμιση απαιτεί αρκετή ώρα ώστε να ψηθεί. Όταν δούμε ότι η πίτα έχει ψηθεί επιφανειακά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε για ένα λεπτό στο φούρνο, έχοντας κλείσει τη φωτιά. Την αφαιρούμε από τον φούρνο μόλις δούμε να έχει γίνει τραγανή. Η νηστίσιμη σπανακόπιτα είναι έτοιμη!

Νηστίσιμη σπανακόπιτα έτοιμη | Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Νηστίσιμη σπανακόπιτα με τραγανό φύλλο | Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Έξτρα tips

Αν είστε καλοί στο άνοιγμα του φύλλου και μπορείτε να το ανοίξετε πολύ λεπτό, παραλείψτε την μαγιά στα υλικά για το φύλλο.

Καλή επιτυχία στην εκτέλεση & Καλή σας όρεξη!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αριάδνη Κωνσταντοπούλου

Λατρεύω να εξερευνώ τις ανάγκες, τους προβληματισμούς και τον πολιτισμό της σημερινής κοινωνίας. Hobbies: Εκμάθηση ξένων γλωσσών, μουσική, ζωγραφική, συγγραφή και μαγειρική. Σπουδές: Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;