Νηστίσιμα σουτζουκάκια από φάβα

Η περίοδος της Σαρακοστής ήρθε και είναι η κατάλληλη ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις αγαπημένες μας συνταγές στις χορτοφαγικές εκδοχές τους. Ας κάνουμε, λοιπόν, την αρχή, με νηστίσιμα σουτζουκάκια από φάβα.
Τη φάβα την έχουμε ήδη αγαπήσει για τη γεύση και την ιδιαιτερότητά της, αλλά όταν μάθαμε για τη διατροφική της αξία, τη λατρέψαμε. Χαμηλή σε λιπαρά, και πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες (29%), ίσως θα έπρεπε να την προτιμάμε συχνότερα, τόσο στις συνηθισμένες εκδοχές της, όσο και ως αντικαταστάτη στις κλασικές συνταγές με κρέας. Ας δούμε, λοιπόν, πώς να φτιάξουμε τα νηστίσιμα σουτζουκάκια.

Υλικά:

Για τα νηστίσιμα σουτζουκάκια:

  • 500 γρ. φάβα βρασμένη
  • 1 κρεμμύδι
  • 100 γρ. τριμμένη φρυγανιά
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 κ.σ. κέτσαπ
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη
  • 1/2 κ.γ. θυμάρι
  • 50 ml σπορέλαιο για το τηγάνισμα
  • Αλεύρι για το τηγάνισμα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη σάλτσα:

  • 1 κονσέρβα κονκασέ (400 γρ.)
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 5 κόκκους μπαχάρι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση:

Αρχικά, πολτοποιούμε τη φάβα και το κρεμμύδι μέχρι να φτάσουν στην επιθυμητή υφή και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ. Έπειτα, προσθέτουμε την κέτσαπ, τη φρυγανιά, τη ρίγανη, το θυμάρι, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι και πλάθουμε. Το μείγμα μας θα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτό αλλά και μαλακό, ώστε να μπορούμε να το πλάσουμε χωρίς να σπάει. Στη συνέχεια, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το σπορέλαιο, πασπαλίζουμε τα νηστίσιμα σουτζουκάκια με αλεύρι και τα τηγανίζουμε.
Για τη σάλτσα, ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το σκόρδο, αφού το έχουμε ψιλοκόψει. Ύστερα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μαζί με 1 ποτήρι νερό και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα τα νηστίσιμα σουτζουκάκια και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Διαβάστε επίσης  Πέννες ολικής άλεσης με σάλτσα καπονάτα
Advertisements
Ad 14

 

Τιπ: Αν αποφεύγετε τα τηγανιτά, μπορείτε να ψήσετε τα νηστίσιμα σουτζουκάκια στον φούρνο στους 200℃ για 10-15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και συνεχίζετε τη συνταγή κανονικά.

 

Καλή σας όρεξη!

 

 

  1. Γκλαβέρης (27/11/2020). Πεντανόστιμα σουτζουκάκια απο φάβα. Ανακτήθηκε από: https://glaveris.gr/%CF%80%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%86%CE%AC%CE%B2%CE%B1/ (τελευταία επίσκεψη 26/02/2023).
  2. Ευαγγελία Φωτεινιά (09/01/2020). Σουτζουκάκια από φάβα: Συνταγή από την Chef Ευαγγελία Φωτεινιά. Ανακτήθηκε από: https://www.otoposmas.gr/sountzoukakia-apo-fava/ (τελευταία επίσκεψη 26/02/2023).

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The Turkish Detective: Εγκλήματα με άρωμα… Κωνσταντινούπολης

Εγκλήματα στην ΠόληΗ σειρά The Turkish Detective είναι από εκείνες
Η ψυχοθεραπεία σκοτώνει τον έρωτα;

Η ψυχοθεραπεία σκοτώνει τον έρωτα;

Έρωτας και ψυχοθεραπεία – έννοιες ασύμβατεςΗ Κόλαση του Δάντη μοιάζει