Μιλφέιγ, το γλυκό με τα χίλια φύλλα

μιλφέιγ
Πηγή: stock.adobe.com

Μιλφέιγ, ένα γλυκό μοναδικό και όπως δηλώνει και το όνομα του, χίλια φύλλα από βουτυρένια καραμελωμένη σφολιάτα συνδυασμένη από την πιο απαλή κρέμα βανίλιας που λιώνει στο στόμα. Θα μπορούσε κανείς να πεί ότι πρόκειται για ένα δύσκολο γλυκό αλλά εδώ έρχομαι να σας πω ότι πρόκειται για ένα εύκολο γλυκό που χρειάζεται απλά προσοχή σε μερικά σημεία. Πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα μου επιδόρπια, για αυτό το λόγο και έχω ψάξει, δοκιμάσει και φτιάξει διάφορες συνταγές. Τελικά, όμως, όσο πιο απλό τόσο πιο νόστιμο. Ελπίζω λοιπόν, να φτιάξετε αυτό το μιλφέιγ και να το απάλαυσετε όσο κι εγώ κάθε φορά που το γεύομαι.

Συνταγή για μιλφέιγ

Υλικά

Για την κρέμα

  • 1 λίτρο γάλα πλήρες
  • 100 γραμμάρια κορν φλάουρ
  • 6 κρόκους, από μεσαία αβγά
  • 270 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 βανιλίνες ή 1 στικ βανίλιας
  • 100 γραμμάρια βούτυρο
  • 200 ml κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη

Για τα φύλλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • 1 συσκευασία έτοιμη ζύμη σφολιάτας
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Για την κρέμα

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλο το γάλα εκτός από 100 ml. Ρίχνουμε τη μισή ζάχαρη στην κατσαρόλα και τις 3 βανιλίνες ή ένα στικ βανίλιας (με τους σπόρους του αφού πρώτα το έχουμε ανοίξει στην μέση με ένα μαχαίρι). Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τους κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη. Παίρνουμε ένα σύρμα και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Ρίχνουμε τα 100 ml γάλα και το κορν φλάουρ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Δε βάζουμε το κορν φλάουρ πριν το γάλα γιατί δε θα γίνει σωστά η ομογενοποίηση του μείγματος. Μόλις βράσει το μείγμα που έχουμε στην φωτιά, το προσθέτουμε σε δόσεις με μία κουτάλα στο μπολ, ώστε να ανεβάσουμε σταδιακά τη θερμοκρασία από τα αυγά μας, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Μόλις ρίξουμε όλο το μείγμα στο μπολ, το επιστρέφουμε στην κατσαρόλα και αρχίζουμε να ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να σφίξει η κρέμα μας. Αφαιρούμε από την φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ και την σκεπάζουμε με μία μεμβράνη φροντίζοντας να ακουμπάει πάνω στην κρέμα ώστε να μην κάνει πέτσα. Βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες μέχρι να κρυώσει πολύ καλά.

Σε ένα μίξερ χτυπάμε με το σύρμα την παγωμένη κρέμα γάλακτος μέχρι να αφρατέψει και να γίνει μία ελαφριά σαντιγί, όχι πολύ σφιχτή δηλαδή. Μόλις είναι έτοιμη και η κρέμα από το ψυγείο, την χτυπάμε λίγο στο μίξερ με το σύρμα, ίσα ίσα να αφρατέψει. Ρίχνουμε τη σαντιγί μας στην κρέμα και ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι να αναμειχθούν. Μοιράζουμε την κρέμα μας σε 2 κορνέ (προαιρετικά).

Για τα φύλλα

Απλώνουμε τις σφολιάτες μας στον πάγκο εργασίας μας και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη από τη μία πλευρά, έτσι ώστε να καραμελώσει όταν την ψήσουμε και να μην απορροφήσει υγρασία από την κρέμα μας αργότερα. Πατάμε με έναν πλάστη ελαφρά τη ζάχαρη μέχρι να μπει στα φύλλα και με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες καθ’ όλη την επιφάνεια της σφολιάτας μας. Η κάθε σφολιάτα θέλουμε να βγάλει 12 κομμάτια, οπότε κόβουμε στη μέση και από τις δύο πλευρές, και μετά το κάθε μισό στα 3. Στρώνουμε λαδόκολα σε 2 ταψιά και βάζουμε τις σφολιάτες με την πλευρά που πασπαλίσαμε με την άχνη ζάχαρη προς τα κάτω. Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ακόμα και από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για 15-20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στον αέρα. Όταν είναι έτοιμες, αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.

Στήσιμο

Παίρνουμε το ένα κορνέ και βάζουμε λίγη κρέμα σε μία πιατέλα, ένα δίσκο ή ένα ξύλο κοπής για να κολλήσει το μιλφέιγ μας. Τοποθετούμε 6 από τις σφολιάτες μας, φτιάχνοντας ουσιαστικά μία βάση, και απλώνουμε από πάνω κρέμα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να κάνουμε 3 στρώσεις απο σφολιάτα και κρέμα. Με ένα κουτάλι φροντίζουμε να καλύψουμε το μιλφέιγ μας με την υπόλοιπη κρέμα. Βάζουμε όση σφολιάτα έχει μείνει σε ένα μπολ, τη θρυμματίζουμε, τη ρίχνουμε από πάνω και από πλάγια για να πάει παντού και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Tips

  1. Ξεκινώντας από τα απλά, αν δεν έχουμε κορνέ, απλώνουμε την κρέμα με ένα κουτάλι. Στην περίπτωση αυτή το μιλφέιγ μας θα έχει ένα πιο σπιτικό αποτέλεσμα.
  2. Μπορούμε αν θέλουμε να πειραματιστούμε με την κρέμα μας και να φτιάξουμε μιλφέιγ με γεύσεις. Λεμόνι, πορτοκάλι, ακόμη και σοκολάτα.
  3. Το βήμα με την κρέμα γάλακτος και την σαντιγί μπορούμε να το παραλείψουμε. Σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε μία πιο σφιχτή κρέμα αλλά γλυτώνουμε υλικά και θερμίδες.
  4. Τέλος, μπορούμε να προσθέσουμε φρέσκα φρούτα, όπως φράουλες, μύρτιλα ή βατόμουρα. Με αυτή την προσθήκη κερδίζουμε τόσο σε γεύση, όσο και σε εμφάνιση.

Καλή σας όρεξη!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώργος Άγγελος Δουλαβέρης

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;