Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022
  • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
  • Κινηματογράφος
  • Θέατρο
  • Βιβλίο
  • Διαγωνισμοί
MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά
MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά
  • MAXMAG
    • Σχετικά με εμάς
    • Πολιτική απορρήτου
    • Widget+
    • Newsletter
    • Δελτία Τύπου
    • Επικοινωνία
    • Γίνε αρχισυντάκτης
    • Γίνε αρθρογράφος
    • #Egrapses
    • Next Chapter
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • Αφιερώματα
    • Συνεντεύξεις
    • Πολιτισμός
    • Κοινωνία
    • Βιβλίο
    • Εκπαίδευση
    • Ειδική Αγωγή
    • Φιλοσοφία
    • Ιστορία
    • Μουσεία
    • Πρόσωπα
    • Festival
    • Γλώσσα
    • Περιβάλλον
  • ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
    • Κινηματογράφος
    • Μουσική
    • Θέατρο
    • Τηλεόραση
    • Γαστρονομία
    • Φωτογραφία
    • Gaming
  • LIFE & STYLE
    • Μηχανοδήγηση
    • Σώμα & Υγεία
    • Γαστρονομία
    • Μόδα & Ομορφιά
    • Design
    • Ψυχολογία
    • Αψυχολόγητα
    • Επιχειρηματικότητα
    • Καρίερα
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Ψυχολογία
  • ΕΞΕΡΕΥΝΩ
    • Ταξίδια
    • Άγνωστη Ελλάδα
    • City Guide
  • PLUS
    • Next Chapter
    • #Egrapsa
    • Διαγωνισμοί
    • Podcasts
    • QUIZ
Trending Γαστρονομία Πρωτοσέλιδο

Μελομακάρονα, το απόλυτο γλυκό των Χριστουγέννων

by Γιώργος Άγγελος Δουλαβέρης 25 Δεκεμβρίου 2021
 Μελομακάρονα, το απόλυτο γλυκό των Χριστουγέννων
Πηγή : προσωπικό αρχείο
μελομακάρονα
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Μελομακάρονα, ο βασιλιάς των χριστουγεννιάτικων γλυκών. Είναι δίχως αμφιβολία ένας από τους λόγους που πολλοί περιμένουν την περίοδο των Χριστουγέννων, μαζί τους και εγώ. Πριν όμως δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας μελομακάρονα, ας μάθουμε κάποια πράγματα για αυτά.

Στην αρχαιότητα ”μακαρία” αποκαλούσαν ένα είδος ψυχόπιτας. Με λίγα λόγια, μιλάμε για ένα κομμάτι άρτου που θύμιζε το σημερινό μελομακάρονο και το πρόσφεραν μετά τις κηδείες. Αργότερα, όταν στα μακαρία προστέθηκε το μέλι, έγιναν τα γνώστα σε εμάς σήμερα μελομακάρονα. Κάπως έτσι, λοιπόν, και κυρίως από τους μικρασιάτες Έλληνες καθιερώθηκε ως παραδοσιακό γλύκισμα του 12ημέρου, ενώ το συναντάμε και με το όνομα ”φοινίκια”.

Συνταγή για μελομακάρονα

 

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γραμμάρια σιμιγδάλι, ψιλό
  • 400 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού
  • 400 γραμμάρια σπορέλαιο
  • 180 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • 50 γραμμάρια κονιάκ (προαιρετικό)
  • 50 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
  • 3  κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • μέλι και καρύδια (για το σερβίρισμα)

Για το σιρόπι

  • 500 γραμμάρια νερό
  • 800 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 στικ κανέλα
  • 3 γαρίφαλα
  • 1 πορτοκάλι, κομμένο σε φέτες
  • 150 γραμμάρια μέλι

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός απο το μέλι, να βράσουν. Καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3 με 4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει μέχρι να βγουν τα μελομακάρονά μας από τον φούρνο. Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

μελομακάρονα
Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Για τα μελομακάρονα

Στην συνέχεια θα χρειαστούμε δύο μεγάλα μπολ, ένα για τα υγρά και ένα για τα στερεά υλικά. Στο μπολ με τα υγρά ξεκινάμε προσθέτοντας το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού (στο οποίο έχουμε διαλύσει την μαγειρική σόδα), το κονιάκ, την ζάχαρη άχνη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τέλος τα μπαχαρικά μας, το γαρίφαλο και την κανέλα. Στο άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά υλικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (δεν θέλουμε να ζυμώσουμε αλλά να σχηματίσουμε ένα ομοιογενές μείγμα). Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (περίπου 30 γραμμάρια το κάθε ένα), τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και κάνουμε τρυπίτσες με ένα πιρούνι. Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C στον αέρα, μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.

Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.

μελομακάρονα
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Tips

  1. Ένα γιαγιαδίστικο μυστικό είναι η προσθήκη 50 γραμμαρίων λιωμένου βουτύρου στο μείγμα με τα υγρά, το οποίο προφέρει έξτρα άρωμα και κάνει τα μελομακάρονα ακόμη πιο τραγανά.
  2. Αν θέλουμε να κάνουμε τα μελομακάρονά μας σοκολατένια, υπάρχουν δύο τρόποι. Ο ένας είναι να ψιλοκόψουμε 200 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα, να την προσθέσουμε στο μείγμα με τα στερεά και να ανακατέψουμε ώστε να πάει παντού. Ο άλλος είναι να λιώσουμε την σοκολάτα και είτε να βουτήξουμε τα μελομακάρονα μέσα είτε να την ρίξουμε με ένα κουτάλι από πάνω κατά το σερβίρισμα.

Καλή σας όρεξη!


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Γιώργος Άγγελος Δουλαβέρης

author

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Μόλις ανέβηκαν
Ανθρώπινο Σώμα

Δύο ψυχές σε ένα σώμα: Άμπιγκεϊλ και Μπρίτανι Χένσελ

12 Αυγούστου 2022
Μουσική

Μαρία Καπίρη: “Έχε το νου σου στο παιδί γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα”

12 Αυγούστου 2022
Βιβλίο

Νίκος Παργινός – Το νησί της Σωτηρίας

12 Αυγούστου 2022
Βιβλίο

Βιβλία που με έβγαλαν από το comfort zone

12 Αυγούστου 2022

Μην χάσεις
Trending

25η Μαρτιου: Τι γιορτάζουμε;

Trending

Λεοπάρ ή snake print; Από την Κατερίνα Ζαρμπούτη

Trending

Alexa Chung: Η πρώτη συλλογή του ultimate fashion girl

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Trending

25η Μαρτιου: Τι γιορτάζουμε;

Trending

Λεοπάρ ή snake print; Από την Κατερίνα Ζαρμπούτη

Trending

Alexa Chung: Η πρώτη συλλογή του ultimate fashion girl

Trending

Red carpet - Οι πιο καλοντυμένοι του Cannes Film Festival

Trending

Maria Montessori: The woman who introduced a radical cut in education

Trending

Salmonella: How it is transmitted and how we can protect ourselves

Trending

Τα 5 "Online" Μουσικά Εργαλεία

Trending

Απιστία ή Απληστία; Πριν τα μαλλιά γίνουν κουβάρια...

MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά

MAX MAGAZINE

Σχετικά με εμάς
Newsletter
Πολιτική Απορρήτου

Έλα κοντά μας

Γίνε αρθρογράφος
Γίνε αρχισυντάκτης
Egrapses
Επικοινωνία
Δελτία Τύπου

ΑΝΕΒΗΚΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Περιβάλλον

Ωφέλιμα έντομα και βιολογική καταπολέμηση εχθρών των καλλιεργειών

Προτάσεις Σειρών

Ως πότε θα είναι υποτιμημένο το “Gotham”;

Αψυχολόγητα

Ωριμάζω και αλλάζω

Βιβλίο

Ώρες των Άστρων, ένα καλλιτέχνημα σπάνιας ποιητικής σκέψης

MAX Κατηγορίες

Πολιτισμός
Αφιερώματα
Βιβλίο
Κινηματογράφος
Θέατρο
Τηλεόραση
Ταξίδια
City Guide
Άγνωστη Ελλάδα
Γαστρονομία
Σώμα κ Υγεία
COPYRIGHT © 2018 - 2022 / ΒΥ MAXMAG ALL RIGHTS RESERVED