Μανιταρόσουπα βελουτέ

μανιταρόσουπα
Πηγή: ohmydish.com

Μανιταρόσουπα, μία σούπα βελούδινη, πλούσια σε αρώματα, δυνατή σε γεύση και άκρως απολαυστική. Έχοντας διανύσει την περίοδο των εορτών και έχοντας καταναλώσει μεγάλες ποσότητες κρεατικών και λιπαρών άλλων φαγητών, αυτή η μανιταρόσπουπα έρχεται να σας προσφέρει την επιλογή για κάτι ελαφρύ αλλά συνάμα ιδιαίτερο και για κάποιους, ίσως και gourmet.

Συνταγή για μανιταρόσουπα βελούτε

Υλικά

  • 50-60 ml ελαιόλαδο
  • κρεμμύδια, λευκά ξερά
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κιλό μανιτάρια τύπου champignon
  • 100 γραμμάρια κρασί λευκό
  • 800-1000 γραμμάρια ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλο
  • 500 γραμμάρια γάλα
  • 100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35%
  • θυμάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη μανιταρόσουπα, σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι χοντροκομμένο, το σκόρδο χοντροκομμένο, το θυμάρι και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν, χωρίς όμως να τους δώσουμε πολύ χρώμα. Προσθέτουμε τα μανιτάρια χοντροκομμένα και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Προσθέτουμε τα 500 γραμμάρια από τον ζωμό των λαχανικών ή κοτόπουλου, το γάλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Αφαιρούμε τη μανιταρόσουπαπα από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε με ένα μπλέντερ χειρός για να πολτοποιηθεί. Ρίχνουμε τον υπόλοιπο ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου (και στα δύο στάδια της πρσθήκης του ζωμού μας, ο ζωμός πρέπει να είναι ζεστός) και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και δοκιμάζουμε. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε την μανιταρόσουπα μας ζεστή.

Tips

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  1. Αν δεν έχουμε ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου, σε ένα λίτρο ζεστό νερό διαλύουμε δύο κύβους λαχανικών ή κοτόπουλου και ακολουθούμε την συνταγή κατά τον ίδιο τρόπο.
  2. Σε περίπτωση που θέλουμε να δέσουμε τη μανιταρόσουπα μας ακόμη περισσότερο, πριν μπλεντάρουμε προσθέτουμε 50 γρ. παγωμένο βούτυρο.
  3. Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μανιτάρια τύπου champignon, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με άλλα μανιτάρια της αρεσκείας όπως πλευρώτους, σιτάκε, πορτομπέλο κλπ. Αυτό εξαρτάται από το budget που θέλουμε να διαθέσουμε, καθώς και από το ότι το κάθε μανιτάρι έχει τη δική του γεύση. Εννοείται βέβαια, ότι μπορούμε να φτιάξουμε την σούπα μας, συνδυάζοντας κάποιες από τις παραπάνω ποικιλίες μανιταριών.
  4. Τέλος, ένας τρόπος σερβιρίσματος για την μανιταρόσουπα μας, είναι με τραγάνα κρουτόν αρωματισμένα με θυμάρι και σκόρδο, λίγες σταγόνες φρέσκου ελαιολάδου και ένα ωραίο κενέλ από ένα καλό τυρί κρέμα.

Καλή σας όρεξη!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώργος Άγγελος Δουλαβέρης

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;