Κρεμ καραμελέ, μια γλυκιά έκρηξη γεύσης

κρεμ καραμελέ
Πηγή: www.foodandwine.com

Κρεμ καραμελέ, ένα εύκολο, γρήγορο και πεντανόστημο γλυκό που αποτελεί ένα πασπαρτού επιδόρπιο, ικανό να αποζημειώσει ακομή και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Έχει λίγα υλικά, από τα βασικά της ζαχαροπλαστικής και είναι απλό στην δημιουργία του. Το μόνο που χρειάζεται είναι προσοχή σε 1-2 στάδια και λίγη υπομονή μέχρι να το απολαύσουμε. Ευθύς αμέσως, λοιπόν, πάμε να δούμε μία εύκολη και άκρως απολαυστική συνταγή για κρεμ καραμελέ.

Συνταγή για κρεμ καραμελέ

Υλικά

Για την καραμέλα

  • 100 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50 γραμμάρια νερό

Για την κρέμα

  • 70 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 αβγά
  • 2 κρόκους
  • 200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35%
  • 150 γραμμάρια γάλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 1 στικ βανίλιας ή 3 βανιλίνες

Εκτέλεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την καραμέλα

Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι να λιώσει και να αρχίσει να παίρνει τη μορφή της καραμέλας. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα ταψάκι τοποθετούμε 5 αλουμινένια φορμάκια μίας χρήσης (διαμέτρου 6 εκ.) και μοιράζουμε την καραμέλα μας.

Για την κρέμα

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά, τους κρόκους, τα 35 γραμμάρια ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τα υπόλοιπα 35 γραμμάρια από τη ζάχαρη και το στικ ή το εκχύλισμα βανίλιας (αν έχουμε βανιλίνες τις προσθέτουμε στο τέλος). Με το που πάρει μία βράση, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας παράλληλα με ένα σύρμα. Περνάμε την κρέμα από ένα σουρωτήρι για να αποφύγουμε τυχόν κομματάκια από το αυγό και τη μεταφέρουμε στις φόρμες με την καραμέλα. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε τις κρεμ καραμελέ σε προθερμασμένο φούρνο στους 100°C για 1 ½ ώρα. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.

Μεταφέρουμε τα φορμάκια με τις κρεμ καραμελέ στο ψυγείο για να παγώσουν, για τουλάχιστον 12-24 ώρες. Για να ξεφορμάρουμε βοηθάμε με ένα μαχαίρι τα τοιχώματα από τα φορμάκια ώστε να ξεκολλήσει η κρέμα πιο εύκολα. Αλλιώς μπορούμε να βουτήξουμε τα φορμάκια σε λίγο βραστό νερό. Γυρνάμε την κρέμα πάνω σε ένα πιατάκι. Βάζουμε την υπόλοιπη καραμέλα πάνω από την κρέμα και σερβίρουμε.

Tips

  1. Αν θέλουμε μπορούμε να αρωματίσουμε την κρεμ καραμελέ με φλούδες απο λεμόνι ή πορτοκάλι κατά το βράσιμο του γάλακτος με την κρέμα γάλακτος και τις αφαιρούμε στο σούρωμα.
  2. Για έξτρα γεύση στην καραμέλα θα μπορούσαμε να προσθέσουμε μία μικρή πρέζα αλάτι.
  3. Ένας εναλλακτικός τρόπος ψησιμάτος είναι ο εξής. Σε ένα βαθύ ταψί βάζουμε τα φορμάκια με τις κρεμ καραμελέ, προσθέτουμε βραστό νερό μέχρι την μέση περίπου από τα φορμάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100°C για 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου. Με αυτό τον τρόπο η κρεμ καραμελέ θα πάρει πιθανώς πιο σκούρο χρώμα, το οποίο μπορεί να μην επιθυμούμε.

Καλή σας όρεξη!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώργος Άγγελος Δουλαβέρης

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;