Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023
  • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
  • Κινηματογράφος
  • Θέατρο
  • Βιβλίο
  • Διαγωνισμοί
MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά
MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά
  • MAXMAG
    • Σχετικά με εμάς
    • Πολιτική απορρήτου
    • Δελτία Τύπου
    • Επικοινωνία
    • Γίνε αρχισυντάκτης
    • Γίνε αρθρογράφος
    • #Egrapses
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • Αφιερώματα
      • Εγκλήματα
      • Ελλάδα 1821
      • Επιστήμονες
      • Ιστορία
      • Καλλιτέχνες
      • Μικρασιάτικη Καταστροφή
      • Πολιτικοί
      • Συγγραφείς
    • Συνεντεύξεις
      • Life & Style
      • Επιστήμη & Έρευνα
      • Επιχειρηματικότητα
      • Λογοτεχνία
      • Ποιότητα Ζωής
      • Πολιτισμός
      • Τέχνες
      • Υπέρβαση Ζωής
      • Ψυχαγωγία
    • Πολιτισμός
      • Τέχνη
      • Φιλοσοφία
      • Μουσεία
      • Κοινωνία
      • Γλώσσα
      • Εκπαίδευση
      • Κουλτουρα
      • Αρχαιολογία
      • Ιστορία
      • Θρησκεία
      • Festival
    • Βιβλίο
      • Βιβλιολίστες
      • Βιβλιονέα
      • Βιβλιοπαρουσιάσεις
      • Βιβλιοπροτάσεις
      • Νέες Κυκλοφορίες
      • Παιδικό βιβλίο
      • Ποίηση & Ποιητές
      • Προτάσεις Συγγραφέων
      • Συγγραφείς
    • Ειδική Αγωγή
      • ΑμεΑ
      • ΔΕΠΥ
      • Διαταραχές Λόγου
      • Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος
      • Μαθησιακές Δυσκολίες
      • Νοητική καθυστέρηση
      • Προβλήματα Όρασης
    • Περιβάλλον
      • Άγρια Ζωή
  • ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
    • Κινηματογράφος
      • Box Office
      • Specials
      • Κινηματογραφικά Νέα
      • Κριτικές
      • Λίστες Ταινιών
      • Προτάσεις Ταινιών
    • Μουσική
      • Happenings
      • Music News
      • Reviews
      • Tracklisting
      • Έρευνα
      • Χρονομηχανή
      • Προσωπικά
    • Θέατρο
      • Ηθοποιοί
      • Θεατρικές Μορφές
      • Θεατρικές Προτάσεις
      • Θεατρική Ατζέντα
      • Θεατρική εκπαίδευση
      • Θέατρο και παιδί
      • Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
      • Κριτικές Θεατρικών Παραστάσεων
      • Οικονομικό Θέατρο
      • Παρουσιάσεις Παραστάσεων
      • Πρεμιέρες
      • Προσεχώς
      • Τελευταίες Παραστάσεις
    • Τηλεόραση
      • #EditorsChoice
      • Series Review
      • Tv Guide
      • Tv People
      • TvNewsflash!
      • VintageTv
      • Where Are They Now
      • Προτάσεις Σειρών
      • Σειρές
      • Τηλεταινίες
    • Γαστρονομία
    • Φωτογραφία
      • Guide
      • Άγνωστες Φωτογραφίες
      • Απόψεις
    • Gaming
      • Classics
      • Gaming Reviews
      • Tabletop
      • Techday
  • LIFE & STYLE
    • Μηχανοδήγηση
    • Σώμα & Υγεία
      • Αισθητική
      • Άσκηση
      • Γυναικολογία
      • Διατροφή
      • Ιατρικά νέα
      • Υγεία και πρόληψη
    • Μόδα & Ομορφιά
      • Μόδα
      • Ομορφιά
    • Design
      • Αρχιτεκτονική
      • Διακόσμηση
      • Φτιάξτο μόνος σου
    • Ψυχολογία
      • Κοινωνική Ψυχολογία
      • Πειράματα στην Ψυχολογία
      • Ψυχολογία & τέχνη
      • Ψυχολογία στην παιδική ηλικία
    • Αψυχολόγητα
      • Ξαφνικά Συνέβη
    • Επιχειρηματικότητα
    • Καρίερα
      • Tips
      • Εργασία
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • Επιστήμη
      • Event
      • Προϊστορία
      • Ανθρώπινο Σώμα
      • Διάστημα
      • Πλανήτες
      • Ανακαλύψεις
      • Επιστήμονες
    • Τεχνολογία
      • Event
      • Smart Living
        • Προστασία
      • Smartphones
      • Social Media
        • Facebook
        • Instagram
        • Twitter
      • Ρομπότ
    • Ψυχολογία
  • ΕΞΕΡΕΥΝΩ
    • Ταξίδια
      • Max Ταξίδια
      • Ελλάδα
        • Ηπειρώτικη Ελλάδα
        • Νησιωτικη Ελλαδα
      • Εναλλακτικός Τουρισμός
      • Εξωτερικό
        • Αμερική
        • Ασία
        • Αφρική
        • Ευρώπη
        • Ωκεανία
    • Άγνωστη Ελλάδα
      • Άγνωστη Αθήνα
      • Άγνωστη Ήπειρος
      • Άγνωστη Θεσσαλονίκη
      • Άγνωστη Θράκη
    • City Guide
      • Αθήνα
      • Αλεξανδρούπολη
      • Βιβλιοστέκια
      • Βόλος
      • Γεύση
      • Εξωτερικό
      • Ηράκλειο
      • Θεσσαλονίκη
      • Ιωάννινα
      • Κατερίνη
      • Κρήτη
      • Κύπρος
      • Λίστες με μαγαζία
      • Πάτρα
      • Πειραιάς
      • Προτασεις
  • PLUS
    • Next Chapter
      • Αυγερινός
      • Μια Εβδομάδα Ακόμα
      • Ο Δρόμος της Επανάστασης
      • Ουρανία
      • Πεταλούδα στο Φως
      • Πικραλίδες
      • Σπουδαία Γυναίκα
      • Σταυροδρόμι Ψυχών
    • #Egrapsa
      • Απόψεις
        • Θέατρο
      • Μικρές ιστορίες
      • Μόδα
      • Πληροφοριακά
      • Προσωπικές Εμπειρίες
      • Σκέψεις
    • Διαγωνισμοί
      • Διαγωνισμοί Θεάτρου
      • Διαγωνισμός Διηγήματος
      • Διαγωνισμός Παραμυθιού
      • Νικητές Διαγωνισμών
    • Podcasts
    • QUIZ
Γαστρονομία

Ιμάμ μπαϊλντί: ελαφριά καλοκαιρινή εκδοχή

Από Δροσιά Φισκατώρη 12 Ιουλίου 2023
 Ιμάμ μπαϊλντί: ελαφριά καλοκαιρινή εκδοχή

 

ιμάμ μπαϊλντί
Πηγή: www.theironyou.com

 

Ο Ιμάμης λιποθύμησε…

Ένα πιάτο τόσο λαχταριστό που έκανε τον Ιμάμη να λιποθυμήσει από τη νοστιμιά του — σύμφωνα πάντα με την πρώτη εκδοχή. Σύμφωνα με τη δεύτερη, ο Ιμάμης λιποθύμησε όταν κατάλαβε πόσο ελαιόλαδο (άρα και κόστος) έχει αυτή η συνταγή.

Η αλήθεια είναι ότι παραδοσιακά το ιμάμ μπαϊλντί είναι ένα αρκετά «βαρύ» πιάτο. Η μεγάλη ποσότητα λαδιού σε συνδυασμό με την απορροφητικότητα της μελιτζάνας, μπορεί πραγματικά να μας «μπαϊλντίσει». Φυσικά, αυτή είναι η γοητεία του, για εμάς όμως που δεν μπορούμε να αντισταθούμε στη νοστιμιά του και θέλουμε συνεχώς κι άλλο, μια πιο ελαφριά — αλλά εξίσου γευστική — συνταγή, χωρίς τηγάνισμα και με λιγότερο λάδι, είναι ό,τι πρέπει.

 

Υλικά

3-4 μεγάλες ή 5-6 μεσαίες μελιτζάνες τσακώνικες ή φλάσκες

60 ml ελαιόλαδο

Advertising
Loading...

3 μεγάλες ώριμες τομάτες

1 κ.σ. πελτέ τομάτας

1 μεγάλο κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

1 κ.σ. ζάχαρη

1/4 ματσάκι μαϊντανό

1/4 κ.γ. ρίγανη

1/3 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο

1/4 κ.γ. βασιλικό αποξηραμένο

1/4 κ.γ. κουρκουμά

1/3 κ.γ. κόκκινο πιπέρι γλυκό

1/3 κ.γ. κόκκινο πιπέρι καυτερό

Λίγο μαύρο πιπέρι

Αλάτι

 

Εκτέλεση

Για την ελαφριά εκδοχή του αγαπημένου μας ιμάμ μπαϊλντί ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο μας στους 170°C. Συνεχίζουμε κόβοντας τις μελιτζάνες κατά μήκος. Αν οι μελιτζάνες μας είναι αρκετά χοντρές, τότε κόβουμε σε 3 ή και 4 κομμάτια, εάν όμως είναι λεπτές, τότε κόβουμε σε δύο. Γενικά, προσπαθούμε να έχουν όλες οι φέτες  μας το ίδιο πάχος, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και στους ίδιους χρόνους. Έπειτα, χαράζουμε προσεκτικά τις μελιτζάνες, βάζουμε τα 20 ml από το λάδι μας στο ταψί και ψήνουμε τις μελιτζάνες μας για περίπου 20 λεπτά.

Advertising
Loading...

Έπειτα, προχωράμε στη σάλτσα του ιμάμ μπαϊλντί. Αφαιρούμε, αρχικά, τη φλούδα από τις τομάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια. Στο μεταξύ, βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή για να κάψει. Ύστερα, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό και προσθέτουμε άλλα 20 ml από το ελαιόλαδο στο κατσαρολάκι. Μόλις κάψει, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις τομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά μας μαζί με λίγο νερό (περίπου 20 ml), κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να βράσει μέχρι να γίνει μια ωραία και σφιχτή σάλτσα.

Αφού ετοιμαστεί η σάλτσα και μαλακώσουν οι μελιτζάνες μας, αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και πατάμε ελαφρώς τις μελιτζάνες στο κέντρο τους, για να «κάτσει» καλύτερα η σάλτσα. Απλώνουμε ίση ποσότητα σάλτσας σε κάθε μελιτζάνα, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για άλλα 30-40 λεπτά.

Για έξτρα νοστιμιά, μπορούμε να προσθέσουμε πάνω από το ιμάμ μπαϊλντί μας λίγη τριμμένη φέτα.

 

Καλή μας όρεξη!

Advertising
Loading...
Advertising
Loading...

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Report post

Δροσιά Φισκατώρη

author

Μόλις ανέβηκαν
Ιστορία

Αθηναίος πολίτης: Ιδιότητα και δικαιώματα τον 5ο αιώνα π.Χ.

24 Σεπτεμβρίου 2023
Βιβλίο

2+1 Βιβλία της Κολίν Χούβερ που αγαπήθηκαν όσο λίγα

24 Σεπτεμβρίου 2023
Ταξίδια

Σεβίλλη: Η πόλη του φλαμένγκο και των ταυρομαχιών

24 Σεπτεμβρίου 2023
Μόδα

Birkenstock Boston: Tο must παπούτσι του φθινοπώρου

24 Σεπτεμβρίου 2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γαστρονομία

Εύκολα και γρήγορα σνακ για το σχολείο

Γαστρονομία

Αματριτσιάνα : Μία πληθωρική μακαρονάδα

Γαστρονομία

Αρωματικό Σπετζοφάϊ με πορτοκάλι και κατίκι Δομοκού

Γαστρονομία

Υγιεινό Cake με κεφίρ φράουλα

Γαστρονομία

Υγιεινά νουντλς με κοτόπουλο, λαχανικά και σως φιστικοβούτυρου

Γαστρονομία

Τάρτα ολικής άλεσης με μανιτάρια και τυριά

Γαστρονομία

Πύργος με ψητά λαχανικά και μανούρι!

Γαστρονομία

Φθινοπωρινό ριζότο με κολοκύθα και λουκάνικο

MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά

MAX MAGAZINE

Σχετικά με εμάς
Newsletter
Πολιτική Απορρήτου

Έλα κοντά μας

Γίνε αρθρογράφος
Γίνε αρχισυντάκτης
Egrapses
Επικοινωνία
Δελτία Τύπου

ΑΝΕΒΗΚΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Περιβάλλον

Ωφέλιμα έντομα και βιολογική καταπολέμηση εχθρών των καλλιεργειών

Προτάσεις Σειρών

Ως πότε θα είναι υποτιμημένο το “Gotham”;

Συνεντεύξεις

ΩΡΛ: από το σύνδρομο eagle ως τη νόσο Μενιέρ

Κοινωνική Ψυχολογία

Ωριμότητα: Σε αγαπώ ή σε χρειάζομαι;

MAX Κατηγορίες

Πολιτισμός
Αφιερώματα
Βιβλίο
Κινηματογράφος
Θέατρο
Τηλεόραση
Ταξίδια
City Guide
Άγνωστη Ελλάδα
Γαστρονομία
Σώμα κ Υγεία
COPYRIGHT © 2018 - 2023 / ΒΥ MAXMAG ALL RIGHTS RESERVED