Η πιο λαχταριστή μακαρονάδα με σάλτσα και κεφτέδες της Disney

disney

Η παιδική ηλικία όλων τις τελευταίες δεκαετίες είναι συνυφασμένη με τα κινούμενα σχέδια. Όλοι είχαν λατρέψει ή ακόμη λατρεύουν χαρακτήρες που παλιότερα έβλεπαν σε παιδικές ταινίες σε ατελείωτη επανάληψη. Φυσικά σαν παιδί δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει λιγουρευτεί τα τόσο λαχταριστά φαγητά των ηρώων, που ακόμη και μεγαλώνοντας δεν θα έχει χάσει την επιθυμία κάποια στιγμή να τα γευτεί. Ένα από αυτά τα φαγητά είναι η ξακουστή μακαρονάδα με σάλτσα και κεφτέδες του Ιταλού μάγειρα Tony, από τη ταινία της Disney «Λαίδη και Αλήτης». Η σκηνή που το γλυκό Κόκερ Σπάνιελ και το μη καθαρόαιμο Τεριέ γευματίζουν κάτω απ’ το σεληνόφως είναι πολύ γνωστή, σε άλλους έχει αποτυπωθεί στη μνήμη λόγω της ρομαντικής ατμόσφαιρας και σε άλλους λόγω του λιμπιστού κεφτέ που έμεινε και στο τέλος δεν έφαγε κανείς.

Η μακαρονάδα με σάλτσα και κεφτέδες κατάγεται από τη Σικελία, πιο συγκεκριμένα από το Αμπρούτσο της Απούλια. Είναι παραδοσιακό φαγητό της Απούλια το οποίο δεν σερβίρεται απλά με κεφτέδες, αλλά προσθέτοντας επιπλέον μορταδέλα ή σαλάμι, αφού ψηθεί με ριγκατόνι, σάλτσα ντομάτας και μοτσαρέλα. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη αναγνώριση στην απλουστευμένη μορφή της την απέκτησε τη δεκαετία του ’20 εξαιτίας των μεγάλων ρευμάτων των

Ιταλών μεταναστών στην Αμερική και  της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών ζυμαρικών που εξέδωσε επίσημα τη συνταγή την ίδια περίοδο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγή για τη μακαρονάδα με σάλτσα και κεφτέδες

 

Υλικά

Μακαρόνια σπαγγέτι Νο 6

Υλικά για τη σάλτσα

κουταλιά της σούπας  ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

1 κουτί  ψιλοκομμένο ντοματάκι ή 6 περίπου ψιλοκομμένες ντομάτες

2 κ.σ.  ντοματοπελτές

2 κ.γ. ρίγανη

Ένα αρκετά μικρό ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο ή και περισσότερο ανάλογα με τα προσωπικά γούστα

1 κ.σ. ζάχαρη

Αλάτι

Πιπέρι

Υλικά για τους κεφτέδες

κ.σ.  ελαιόλαδο

500γρ. κιμά (μπορεί να είναι είτε από μοσχάρι είτε από κοτόπουλο)

½ φλ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο

½ φλ. τριμμένη ψίχα ψωμιού

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

1 κ.γ. θυμάρι

½ κ.γ. κύμινο

2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 αυγό

1/2 φλ. Παρμεζάνα τριμμένη

Προαιρετικά επιπλέον 1 φλ. για το σερβίρισμα

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση για τη μακαρονάδα με σάλτσα και κεφτέδες

Αρχικά βράστε τα μακαρόνια στον επιθυμητό βαθμό και αφήστε τα χωρίς να πετάξετε το νερό. Στη συνέχεια ετοιμάστε σ’ ένα μεγάλο τηγάνι ρίξτε το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ζεσταθεί, σωτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και προσθέστε το σκόρδο. Ανακατεψτε και αφήνουμε για 1’. Στη συνέχεια προσθέστε το ψιλοκομμένο ντοματάκι, τον πελτέ και τη ρίγανη και προσθέτουμε λίγο νερό από αυτό που έχετε από τα μακαρόνια, περίπου 1 ποτήρι. Αφήστε να σιγοβράσει σε χαμηλή θερμοκρασία για 15′.

Παράλληλα ξεκινήστε τη διαδικασία για τους κεφτέδες. Προθερμάνετε στο φούρνο τη σχάρα, τοποθετούμε με προσοχή μια λαδόκολλα και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν τους κεφτέδες. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και ζυμώστε το μείγμα σχολαστικά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σχηματίστε τους κεφτέδες σε μέγεθος 4-5 εκατοστών το καθένα και τα τοποθετούμε στη λαδόκολλα. Ψήστε στους 200°C για περίπου 12’ ανάλογα με τον φούρνο σας. Μόλις πάρουν χρώμα και έχουν σχεδόν ψηθεί, προσθέστε τα στη σάλτσα μαζί με τον βασιλικό και σιγοβράστε για 20’ ακόμα ή μέχρι οι κεφτέδες να απορροφήσουν μέρος της σάλτσας. Λαδώστε τα μακαρόνια σας αν το επιθυμείτε πράγμα ιδιαίτερα προτιμητέο αν δεν τα ενώσετε άμεσα με τη σάλτσα. Σερβίρετε σε βαθύ πιάτο,  πρώτα τα ζυμαρικά, μετά τα κεφτεδάκια και πασπαλίστε προαιρετικά με παρμεζάνα προαιρετικά.

μακαρόνια
Η μακαρονάδα με σάλτσα και κεφτέδες σερβιρισμένη

Καλή σας όρεξη!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ειρήνη Πολυδωροπούλου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Φλώρινα. Από τα παιδικά μου χρόνια είχα κλίση προς τις τέχνες με μεγαλύτερες αγάπες την μουσική, την λογοτεχνία, την ποίηση και την μαγειρική. Ωστόσο, με κέρδισε η αγάπη για τον συνάνθρωπο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φοιτώ στο τμήμα της Νοσηλευτικής του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Παράλληλα βέβαια δεν ξεχνώ την αγάπη για την μαγειρική γεγονός που με ώθησε σε σπουδές αρτοζαχαροπλαστικής, όπως και την αγάπη μου για την λογοτεχνία καθώς διατηρώ σελίδα στο instagram με προσωπικά quotes, το όνομα αυτής Erinn.e.yes ή Ερινύες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;