Gluhwein: Η αυθεντική συνταγή για ”λαμπερά” Χριστούγεννα

gluhwein : για λαμπερά Χριστούγεννα
Πηγή: pinterest

Τα ονόματά του ποικίλλουν ανάλογα με τη γεωγραφική προέλευση, αλλά η επιθυμιά του παραμένει χριστουγεννιάτικη στις ευρωπαϊκές χώρες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας και της Σουηδίας που τιμούν το gluhwein,  η κάθε μια με τον δικό της παραδοσιακό τρόπο .

Ντυμένοι με ζεστά ρούχα οι Γερμανοί κάθε χρόνο ξεχύνονται στους δρόμους τέτοιες μέρες για τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο να τους ζεστάνει από μια κούπα με ζεστό αρωματικό κρασί. Ανοιχτά μαγαζιά στους δρόμους της Γερμανίας, στολισμένα στο κλίμα των εορτών με χιλιάδες λαμπιόνια και πολύχρωμες κορδέλες, με το κόκκινο χρώμα του Άη Βασίλη να κυριαρχεί,  σερβίρουν σε χαμηλά ποτήρια με χέρι ή casual κεραμικά (τα οποία μπορείς να κρατήσεις για σουβενίρ) το ”νέκταρ” των Χριστουγέννων.

gluhwein in Germany
Πηγή : pinterest

Η ιστορία του gluhwein έρχεται από πολύ πίσω στο Μεσαίωνα, όταν η χρήση μπαχαρικών σε ζεστό ποτό θεωρούνταν ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες  και τον 2ο αιώνα π.Χ., όταν οι Ρωμαίοι ταξιδεύοντας στις ευρωπαϊκές χώρες μαζί με τα κρασιά και την αμπελουργία που μετέδωσαν, μοιράστηκαν τις συνταγές τους για ζεστό κρασί .

Το gluhwein πιθανότατα προέρχεται από το glow-wine που σημαίνει “κρασί που λάμπει”, αφού για να ζεσταθεί ανακάτευαν τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν με πυρωμένα σίδερα. Η παλαιότερη επιχρυσωμένη κούπα gluhwein που σώζεται χρονολογείται περίπου στο 1420 και αποδίδεται στον κόμη John IV of Katzenelnbogen, έναν Γερμανό ευγενή που ήταν ο πρώτος που καλλιέργησε σταφύλια Riesling στη χώρα. 

Οι συνταγές διαφοροποιούνται ανά περιοχή, αλλά η αξία του κλασικού gluhwein θεωρείται ”βάλσαμο” για κάθε κρύα χριστουγεννιάτικη μέρα, προσφέροντας άρωμα και ζεστασία σε όποιον το επιλέξει .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

gluhwein
Πηγή: pinterest

Χρόνος προετοιμασίας: 40  λεπτά

Υλικά

  • 1 μπουκάλι κόκκινο ξηρό κρασί  (με τις ιδανικές ποικιλίες να είναι το cabernet sauvignon, merlot και syrah, χωρίς αυτό να σημαίνει ένα ακριβό κρασί αλλά ένα κρασί με σώμα)
  • ο χυμός από ένα πορτοκάλι και τα φλούδια του
  • φλούδες από λεμόνι
  • 5 γαρύφαλλα
  • 1 φλυτζάνι νερό
  • μισό φλυτζάνι ζάχαρη
  • 3 ξυλάκια κανέλας
  • 1 ξύλο βανίλιας
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισους  (κάνουν το κρασί να λάμπει)

* μισό φλυτζάνι μπράντυ προαιρετικά

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα φλούδια από το πορτοκάλι και το λεμόνι, ώστε να αφαιρέσουμε όσο περισσότερη μπορούμε από τη λευκή σάρκα που προσδίδει πικρή γεύση. Έπειτα, προσθέτουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε σιγανή φωτιά για να εκχυλιστούν αρώματα και γεύσεις από τα μπαχαρικά και τα εσπεριδοειδή. Αφήνουμε περίπου μισή ώρα. Σημείωνουμε ότι δεν πρέπει το υγρό μας να βράσει παρά μόνο να ζεσταθεί πολύ καλά. Ανακατεύουμε ελαφρά για να διαλύσουμε τη ζάχαρη και να μεταφέρουμε παντού τις γεύσεις από τα υλικά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη για πέντε λεπτά. Τέλος σουρώνουμε το υγρό και σερβίρουμε σε κούπες η κεραμικά σκεύη της αρεσκείας μας. Μπορούμε να διακοσμήσουμε την κούπα μας με στικ κανέλας και φέτες πορτοκαλιού.

Για όσους θέλουν να συνοδεύσουν το gluhwein με λιχουδιές μερικές εξαιρετικές επιλογές είναι τα κέικ μπαχαρικών, κέικ φρούτων και οι ψημένοι ξηροί καρποί .

Στην υγειά σας ή όπως θα λέγαμε στη Γερμανία Prost! Auf Ihr Wohl!

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δήμητρα Βλάχου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην πόλη της Λαμίας , σπούδασα γεωπονία στη Θεσσαλονίκη , την πλέον αγαπημένη μου πόλη και παρακολουθώ μαθήματα στο WSPC (Wine & Spirits Professional Center) . Αγαπώ το κρασί , το χορό και το φαγητό . Μαγειρεύω για φίλους και αγαπώ τις παραδοσιακές γεύσεις .

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;