Γκρανόλα: Δημητριακό με βάση τη βρόμη

Granola
Πηγή: Onmed.gr

Λίγα λόγια για την ιστορία της

Η γκρανόλα προέκυψε από τον Dr. James Caleb Jackson το 1863 στο σανατόριο Jackson στο Dansville της Νέας Υόρκης. Απέκτησε ως εμπορικό όνομα το Granula και κατόπιν, ήρθε σε ανταγωνισμό με τα μούσλι. Η σύνθεσή της περιείχε αλεύρι Graham. Αργότερα, εμφανίστηκε ένα παρόμοιο προϊόν δημητριακών από τον John Harvey Kellogg, ο οποίος το ονόμασε Granola για να αποφύγει νομικά προβλήματα με την εταιρία του Jackson. Το δημητριακό έγινε κορυφαία επιλογή την δεκαετία του ’60 καθώς η εμφάνιση του κινήματος των χίπις προωθούσε την κατανάλωση υγιεινών τροφίμων. Στα καταστήματα η γκρανόλα πωλείται από διάφορες μάρκες, σε κλασική γεύση ή και με έξτρα υλικά όπως σοκολάτα γάλακτος, λευκής ή μαύρης, αποξεραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Όπως όλα τα δημητριακά υπάρχει και αυτή σε μορφή μπάρας.

Τι είναι η γκρανόλα

Η βάση της γκρανόλας είναι η βρόμη, ωστόσο, η γεύση της εξαρτάται από τα συστατικά με τα οποία αναμειγνύεται. Η παρασκευή της γκρανόλας είναι σχετικά απλή και έτσι αρκετοί καταναλωτές την φτιάχνουν στο σπίτι. Σε ένα μπολ με βρόμη και ξηρούς καρπούς προστίθεται ένα σιρόπι το οποίο παρασκευάζεται αρχικά με μέλι και άλλες γλυκαντικές ουσίες σε υγρή μορφή μαζί με έλαιο και μπαχαρικά. Στη συνέχεια το μείγμα τοποθετείται σε ταψί και ψήνεται στο φούρνο. Μόλις η γκρανόλα κρυώσει  προστίθενται αποξεραμένα φρούτα ή/και κομμάτια σοκολάτας.

Granola
Πηγή: Οnmed.gr

Διατροφική επιλογή

Αυτό το διάσημο σνακ αλλά και πρωινό γεύμα έχει πάρει την θέση στην διατροφή πολλών ανθρώπων και ο λόγος είναι η ιδιαίτερα γλυκιά του γεύση αλλά και η διατροφική του αξία. Ο συνδυασμός της γκρανόλας με γάλα ή γιαούρτι και φρούτα είναι αρκετά δελεαστικός. Ανάλογα βέβαια την χώρα και τα γούστα, οι επιλογές που έχει κάποιος για να την αναμείξει και να φτιάξει το ιδανικό σνακ είναι απεριόριστες. Προσφέρει μεταξύ άλλων αρκετή ενέργεια, φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, βιταμίνες Β6, Κ και Ε, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία. Η νοστιμιά αυτού του δημητριακού το εντάσσει εύκολα στις συνταγές διάφορων γλυκών. Για τους καλοκαιρινούς μήνες η γκρανόλα μπορεί να γίνει συστατικό υπέροχων σπιτικών παγωτών δίνοντας μια έξτρα τραγανή νότα.

Granola
Πηγή: Flourish and Shine

Συνταγή γκρανόλας

Υλικά:

2 φλιτζάνια βρόμη, μισό φλιτζάνι καρύδια, μισό φλιτζάνι κουβερτούρα, 2 κουταλιές cranberries αποξηραμένα, 2 κουταλιές λάδι, 3 κουταλιές μέλι και μία μικρή κουταλιά κανέλα και αλάτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτέλεση:

Το πρώτο βήμα είναι να ανακατευτούν όλα τα στερεά υλικά μαζί. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το λάδι και το μέλι. Τοποθετούμε το μείγμα σε λαδόκολλα και το ψήνουμε στους 150 βαθμούς Κελσίου για περίπου μισή ώρα.

Σερβίρισμα-πρόταση: Η γκρανόλα σερβίρεται δίπλα από μείγμα γιαούρτι-μέλι και με συνοδεία ψιλοκομμένα φρούτα πχ κομματάκια μήλου.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αριάδνη Κωνσταντοπούλου

Λατρεύω να εξερευνώ τις ανάγκες, τους προβληματισμούς και τον πολιτισμό της σημερινής κοινωνίας. Hobbies: Εκμάθηση ξένων γλωσσών, μουσική, ζωγραφική και συγγραφή. Σπουδές: Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;