Γκούλας, η ουγγαρέζικη σούπα με μοσχάρι και λαχανικά

γκούλας
Πηγή: www.seriouseats.com

Γκούλας (Goulash), μία ζεστή σούπα με μοσχαράκι και λαχανικά. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο της Ουγγαρίας, το οποίο το χαρακτηρίζει το κόκκινο χρώμα που προέρχεται από τη ντομάτα και την πάπρικα, ένα μπαχαρικό που δεν είναι σύνηθες στις σούπες. Η λέξη γκούλας σημαίνει “βοσκός”, μιας και κατά την ουγγρική παράδοση το έφτιαχναν οι βοσκοί λόγω του ότι είχαν στην κατοχή τους ζώα και ήταν ένα εύκολο και απλό φαγητό. Ας αφήσουμε, όμως, την θεωρία, και πάμε να δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε και να απολαύσουμε αυτή την φανταστική σούπα!

Συνταγή για σούπα γκούλας

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχάρι (ελιά, ποντίκι, χτένι)
  • 2 κρεμμύδια
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 500 γραμμάρια πατάτες
  • 250 γραμμάρια καρότα
  • 3 κουταλιές της σούπας πάπρικα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλιες της σούπας ελαιόλαδο
  • 400 γραμμάρια ντομάτα κονκασέ
  • 1200 γραμμάρια ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • Αλάτι & Πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη σούπα γκούλας, τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο. Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια των 2-3 εκ. και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα σε όλη του την επιφάνεια. Κόβουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, την πάπρικα, το κύμινο, τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε καλά. Κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ του. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να λιώσει. Βάζουμε τη ντομάτα κονκασέ, τον ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών και καλύπτουμε με το καπάκι. Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 2 με 2,5 ώρες. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε την σούπα μας ζεστή.

Tips

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  1. Μπορούμε αν θέλουμε να σερβίρουμε την σούπα μας με στραγγιστρό γιαούρτι και φρέσκα μυρωδικά όπως ο μαϊντανός ή ο κόλιανδρος
  2. Αν μας αρέσουν τα καυτερά, μπορούμε να προσθέσουμε στην σούπα μας μπούκοβο ή τζίντζερ.

Καλή σας όρεξη!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώργος Άγγελος Δουλαβέρης

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;