Γιορτινό πιλάφι που ”ταιριάζει γάντι” με τη γαλοπούλα

γιορτινό πιλάφι
Πηγή: pinterest

Εκπροσωπώντας άξια τα υποτιμημένα συνοδευτικά, το γιορτινό πιλάφι με κάστανα, κουκουνάρι και σταφίδες συνοδεύει και αναδεικνύει άψογα τα κυρίως πιάτα στο εορταστικό μενού.

Πλησιάζουν οι μέρες των Χριστουγέννων και οι κουζίνες είναι πανέτοιμες να υποδεχτούν κάθε λογής υλικά για την προετοιμασία ενός γεύματος διαφορετικό από τα άλλα. Η γαλοπούλα, το χοιρινό και το κοτόπουλο κλέβουν τα φώτα και τις εντυπώσεις στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι με τις περίτεχνες συνταγές και τις γκουρμέ πινελιές τους . Για του λόγου το αληθές, όμως, να πούμε ότι ένα μέρος του πιάτου μας πάντα είναι αφιερωμένο στο κυρίως και το υπόλοιπο είναι καλυμμένο με σαλάτες, πατάτες, ζυμαρικά και άλλα ορεκτικά,  τα οποία  με τη σειρά τους παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου γεύματος.

Οι ιδέες είναι πολλές  και ο ρόλος τους είναι να συνοδεύουν το κυρίως πιάτο. Ό,τι και να επιλέξουμε δεν πρέπει να το παρακάνουμε με τις πολλές διαφορετικές γεύσεις και κουζίνες, καθώς πρέπει να ταιριάζουν με το συνολικό γεύμα και να μην υπερβάλουμε στην ποσότητα.

Μια εξαιρετική ιδέα είναι το παρακάτω γιορτινό πιλάφι εμπνευσμένο από τις γεύσεις της εποχής. Η επιλογή του κρέατος για το γιορτινό τραπέζι ποικίλλει από κουζίνα σε κουζίνα και με λίγη φαντασία το  κλασικό πιλάφι μπορεί να ξεπεράσει κάθε προσδοκία.  Κάστανα, σταφίδες και κουκουνάρι είναι τα βασικά υλικά στο τέλειο συνοδευτικό για τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα.

Γιορτινό πιλάφι με κάστανα, σταφίδες και κουκουνάρι

Μερίδες: 4-6

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά

Υλικά για το γιορτινό πιλάφι 

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι λευκό, ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. κάστανα βρασμένα, ψιλοκομμένα
  • 400 γρ. ρύζι για πιλάφι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 100 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή νερό

Εκτέλεση συνταγής

Πλένουμε το ρύζι, αφαιρούμε τυχόν σκουπιδάκια και το στραγγίζουμε καλα.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί και μόλις λιώσει προσθέτουμε το κουκουνάρι και τα κάστανα.

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για περίπου 3 λεπτά μέχρι να καβουρδιστούν καλά. Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι  το ρύζι.

Έχοντας το μάτι στη μέτρια ένταση αφήνουμε το ρύζι να τσιγαριστεί για λίγο, και μόλις αρχίσει να κολλάει σβήνουμε με το λευκό κρασί της επιλογής μας.

Μόλις απορροφηθεί όλο το κρασί και εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τις σταφίδες.

Περιχύνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με το ζωμό (ή το νερό), ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και καλύπτουμε με καπάκι να σιγομαγειρευτεί το πιλάφι για περίπου 10-15 λεπτά.

Όταν αρχίσει να βράζει το ρύζι προσθέτουμε το αλάτι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το ρύζι να βράσει μέχρι να τελειώσει όλο το νερό και να είναι χυλωμένο ομοιόμορφα.

Μόλις τελειώσει το νερό, σβήνουμε το μάτι και προσθέτουμε πιπέρι, και ανακτεύουμαι να παει παντού. Μπορούμε να βάλουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι για πιο έντονο άρωμα και γεύση.

Βάζουμε μία πετσέτα πάνω στο κατσαρολάκι και κλείνουμε το καπάκι. Το γιορτινό πιλάφι μας είναι έτοιμο .

Σερβίρουμε το πιλάφι σε μπολ ή πιατέλα με γιορτινά χρώματα και σχέδια της αρεσκείας μας, πασπαλίζοντας προεαιρετικά το πιλάφι με  μαϊντανό και σπόρους από ρόδι.

 

TIP: Στο τέλος του μαγειρέματος να προσθέσουμε (προαιρετικά) 1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο στο πιλάφι, ανακατεύοντας απαλά συνεχώς, να πάει παντού, δίνοντάς του απαλή και πλούσια υφή.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δήμητρα Βλάχου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην πόλη της Λαμίας , σπούδασα γεωπονία στη Θεσσαλονίκη , την πλέον αγαπημένη μου πόλη και παρακολουθώ μαθήματα στο WSPC (Wine & Spirits Professional Center) . Αγαπώ το κρασί , το χορό και το φαγητό . Μαγειρεύω για φίλους και αγαπώ τις παραδοσιακές γεύσεις .

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;