Φαλάφελ, οι κεφτέδες της ανατολής

φαλάφελ
Πηγή: frommybowl.com

Φαλάφελ ή αλλιώς ρεβιθοκεφτέδες. Παραδοσιακό πιάτο της μεσανατολικής κουζίνας, με πιθανή χώρα προέλευσης την Αίγυπτο. Η λέξη φαλάφελ προέρχεται από την αραβική falafil, που σημαίνει πιπεριά. Ωστόσο στα αραμαϊκά σημαίνει, μικρό στρογγυλό πράγμα, ετυμολογία που είναι και επικρατέστερη για τους κεφτέδες μας.

Τα φαλάφελ εναλλακτικά μπορούν να γίνουν και από κουκιά ή συνδυαστικά με ρεβίθια. Συνήθως σερβίρονται τυλιγμένα μέσα σε αραβική πίτα, ή ένα είδος αρτοσκευάσματος, το “ταμπούν”, το οποίο μοιάζει με τορτίγια.

Εξαιρετικοί ως υποκατάστατο του κρέατος, πλούσιοι σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και βιταμίνες όπως C και B. Επίσης είναι χαμηλοί σε λιπαρά, ειδικά αν αντικαταστήσουμε το τηγάνισμα, με ψήσιμο στο φούρνο.

Συνταγή για τα φαλάφελ

Υλικά για τα φαλάφελ

  • 250 γραμμάρια ρεβύθια
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 3 μάτσα μαϊντανό
  • 1 μάτσο κόλιανδρο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κύμινο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι

Για το σερβίρισμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • Αραβικές πίτες
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
  • 1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
  • 1 αγγούρι κομμένο σε λωρίδες
  • Στραγγιστό γιαούρτι
  • Φρέσκο κόλιανδρο

 

Εκτέλεση

Βάζουμε τα ρεβύθια σε νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 20-24 ώρες. Στραγγίζουμε καλά τα ρεβύθια και τα βάζουμε στο μούλτι ή σε έναν επεξεργαστή τροφίμων με λεπίδες. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο, το σκόρδο, το κύμινο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι. Χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν τα υλικά και αν χρειαστεί σταματάμε το μίξερ ενδιάμεσα και ανακατεύουμε το μείγμα με ένα κουτάλι. Μεταφέρουμε το μείγμα των φαλάφελ σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και πλάθουμε μικρά στρογγυλά φαλάφελ (λίγο μεγαλύτερα από τα κεφτεδάκια) και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα να σφίξουν. Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι περίπου 3 δάχτυλα ελαφρύ λάδι και μόλις κάψει καλά, βάζουμε μέσα όσα φαλάφελ χωράνε χωρίς να κολλάνε μεταξύ τους. Τηγανίζουμε για περίπου 2-3 λεπτά από κάθε μεριά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Σερβίρουμε τα φαλάφελ μας μέσα αραβικές πίτες, με ντομάτα κομμένη σε φέτες, αγγούρι και πιπεριά κομμένα σε λωρίδες, γιαούρτι και φρέσκο κόλιανδρο.

TIPS

  1. Αν δεν σας αρέσει το γιαούρτι ή αν θέλετε να το αποφεύγεται, σε περίπτωση που ακολουθείτε vegan διατροφή, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ταχίνι που ταιριάζει απόλυτα.
  2. Σε περίπτωση που δεν θέλουμε τα φαλάφελ να τα φάμε σε μορφή σάντουιτς, μπορούμε να τα απολαύσουμε σκέτα ή με την συνοδεία μίας ωραίας πράσινης σαλάτας.
  3. Τέλος, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα για τα φαλάφελ 70-80 γραμμάρια ελαιόλαδου και ξύσμα και χυμό απο 1-2 λεμόνια.

Καλή σας όρεξη!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώργος Άγγελος Δουλαβέρης

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;