Croque monsieur & croque madame το πιο γευστικό ζευγάρι: μία αποτρόπαια ιστορία

https://www.protagon.gr/kouzina/menoumespiti-kai-kanoume-to-brunch-tis-giortis-44342032687
croque

Το brunch τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει μία συνήθεια που έχει κατακλείσει τον κόσμο με τα αγαπημένα αυτά πρωινά γεύματα να γνωρίζουν μεγάλη ποικιλία, ένα από αυτά που διεγείρει το umami είναι το ευρέως γνωστό σε όλη την υφήλιο γευστικό ζεύγος croque-monsieur και croque-madame, που σημαίνει «τραγανός κύριος» και «τραγανή κυρία» αντίστοιχα. Όταν γίνεται αναφορά στον croque-monsieur γίνεται λόγος για ένα γρήγορο γαλλικό σνακ, το οποίο περιέχει τραγανό ψωμί φόρμας, κασέρι, ζαμπόν και roux της seuce Mornay, της γνωστής σε όλους μπεσαμέλ. Η ειδοποιός διαφόρα της croque-madame είναι το αυγό που την σκεπάζει, το οποίο μπορεί να είναι είτε τηγανητό μάτι, είτε βραστό poached.

Ιστορία του croque-monsieur

Σαφώς, όπως κάθε φαγητό έτσι και τα παραπάνω έχουν ιστορία περί της καταγωγής τους. Σχετικά με τον croque-monsieur υπάρχει η εκδοχή που θέλει αυτό τον μεγάλο γευστικό θησαυρό των γαλλικών bistro να κατάγεται από ένα τυχαίο λάθος ενός εργάτη που άφησε το τοστ του σε μία θερμάστρα κατά την εργασία του.

Ωστόσο, φαίνεται να υπερισχύει μία άλλη εκδοχή κατά την οποία ο croque-monsieur πρωτοεμφανίζεται στην Αυστραλία  από τη νομαδική φυλή των Αβορίγινων, οι οποίοι κατανάλωναν κάτι παρεμφερές . Στην ουσία πίεζαν το κρέας του κυνηγιού τους ανάμεσα σε ψωμί, ψήνοντας  το πάνω στη φωτιά καρφωμένο σ’ ένα ξύλινο ή σιδερένιο  κοντάρι. Αιώνες αργότερα το 1910 τα ίχνη του εμφανίζονται ξανά σ’ ένα παρισινό καφέ που ανήκε στον Michel Lunarca, του οποίου το όνομα πλαισιώνεται από την φήμη της ανθρωποφαγίας, έτσι μία μέρα που σέρβιρε στο μαγαζί του το νέο γευστικό του πιάτο ένας πελάτης τον ρώτησε «τι κρέας περιείχε το τοστ του» και ο Michel απάντησε αστειευόμενος: “de la viande de monsieur!” δηλαδή: «είναι η σάρκα ενός κυρίου».

Ο croque-monsieur απέκτησε πολύ γρήγορα μεγάλη αναγνωσιμότητα, καθώς μόλις 9 χρόνια από την δημιουργία του αναφέρεται στο βιβλίο του Marcel Proust με τίτλο “À l’ombre des jeunes filles en fleurs”. Πολύ γρήγορα γεννήθηκε και η σύντροφος του croque-madame, η οποία ονομάστηκε έτσι λόγω του «καπέλου» που φοράει, όπως όλες οι Γαλλίδες της δεκαετίας της, το οποίο «καπέλο» δεν είναι άλλο από το αυγό που φέρει.

Συνταγή για τον croque-monsieur

Υλικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

8 φέτες ψωμί (ακόμη καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα αν είναι λίγο μπαγιάτικο)

60 γρ. βουτύρου σε θερμοκρασία δωματίου

1 κουταλιά μουστάρδα (προαιρετικά)

4 φέτες ζαμπόν

Τυρί emmental χοντροτριμμένο

Εκτέλση για τον croque-monsieur

Αρχικά, αφήστε το φούρνο να προθερμανθεί στους 240°C. Αρχίστε τη διαδικασία της μπεσαμέλ.* Απλώστε το βούτυρο και τη μουστάρδα σε 4 φέτες ψωμί. Πάνω από το βούτυρο, τοποθετήστε μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ, μια φέτα ζαμπόν, μια άλλη λεπτή στρώση σάλτσας μπεσαμέλ και το τριμμένο τυρί. Καλύψτε με τη δεύτερη φέτα ψωμί, προσθέστε μια τελευταία στρώση μπεσαμέλ και τριμμένο τυρί. Επαναλάβετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Τοποθετήστε τα σάντουιτς σ’ ένα ταψί καλυμμένο με αλουμινόχαρτο. Αφήστε τα 15-20′, προσέχοντας τα κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και αφήστε το για περίπου 3′ μόνο για να ροδίσει η κρούστα.

Croque Monsieur επι το σερβίρισμα

Υλικά για τη μπεσαμέλ

250 ml γάλα

20γρ βούτυρο

20γρ αλεύρι

αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο

 

*Εκτέλεση για τη μπεσαμέλ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά, προσθέστε το αλεύρι, μην σταματήσετε να ανακατεύετε μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα. Στη συνέχεια, προσθέστε το γάλα ανακατεύοντας μέχρι να να πάρει τη μορφή της σάλτσας. Τέλος, προσθέστε τα μπαχαρικά σας σύμφωνα με τις επιθυμίες σας.

Υφή της seuce Mornay

Καλή σας όρεξη!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ειρήνη Πολυδωροπούλου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Φλώρινα. Από τα παιδικά μου χρόνια είχα κλίση προς τις τέχνες με μεγαλύτερες αγάπες την μουσική, την λογοτεχνία, την ποίηση και την μαγειρική. Ωστόσο, με κέρδισε η αγάπη για τον συνάνθρωπο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φοιτώ στο τμήμα της Νοσηλευτικής του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Παράλληλα βέβαια δεν ξεχνώ την αγάπη για την μαγειρική γεγονός που με ώθησε σε σπουδές αρτοζαχαροπλαστικής, όπως και την αγάπη μου για την λογοτεχνία καθώς διατηρώ σελίδα στο instagram με προσωπικά quotes, το όνομα αυτής Erinn.e.yes ή Ερινύες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;