Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023
  • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
  • Κινηματογράφος
  • Θέατρο
  • Βιβλίο
  • Διαγωνισμοί
MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά
MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά
  • MAXMAG
    • Σχετικά με εμάς
    • Πολιτική απορρήτου
    • Δελτία Τύπου
    • Επικοινωνία
    • Γίνε αρχισυντάκτης
    • Γίνε αρθρογράφος
    • #Egrapses
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • Αφιερώματα
      • Εγκλήματα
      • Ελλάδα 1821
      • Επιστήμονες
      • Ιστορία
      • Καλλιτέχνες
      • Μικρασιάτικη Καταστροφή
      • Πολιτικοί
      • Συγγραφείς
    • Συνεντεύξεις
      • Life & Style
      • Επιστήμη & Έρευνα
      • Επιχειρηματικότητα
      • Λογοτεχνία
      • Ποιότητα Ζωής
      • Πολιτισμός
      • Τέχνες
      • Υπέρβαση Ζωής
      • Ψυχαγωγία
    • Πολιτισμός
      • Τέχνη
      • Φιλοσοφία
      • Μουσεία
      • Κοινωνία
      • Γλώσσα
      • Εκπαίδευση
      • Κουλτουρα
      • Αρχαιολογία
      • Ιστορία
      • Θρησκεία
      • Festival
    • Βιβλίο
      • Βιβλιολίστες
      • Βιβλιονέα
      • Βιβλιοπαρουσιάσεις
      • Βιβλιοπροτάσεις
      • Νέες Κυκλοφορίες
      • Παιδικό βιβλίο
      • Ποίηση & Ποιητές
      • Προτάσεις Συγγραφέων
      • Συγγραφείς
    • Ειδική Αγωγή
      • ΑμεΑ
      • ΔΕΠΥ
      • Διαταραχές Λόγου
      • Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος
      • Μαθησιακές Δυσκολίες
      • Νοητική καθυστέρηση
      • Προβλήματα Όρασης
    • Περιβάλλον
      • Άγρια Ζωή
  • ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
    • Κινηματογράφος
      • Box Office
      • Specials
      • Κινηματογραφικά Νέα
      • Κριτικές
      • Λίστες Ταινιών
      • Προτάσεις Ταινιών
    • Μουσική
      • Happenings
      • Music News
      • Reviews
      • Tracklisting
      • Έρευνα
      • Χρονομηχανή
      • Προσωπικά
    • Θέατρο
      • Ηθοποιοί
      • Θεατρικές Μορφές
      • Θεατρικές Προτάσεις
      • Θεατρική Ατζέντα
      • Θεατρική εκπαίδευση
      • Θέατρο και παιδί
      • Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
      • Κριτικές Θεατρικών Παραστάσεων
      • Οικονομικό Θέατρο
      • Παρουσιάσεις Παραστάσεων
      • Πρεμιέρες
      • Προσεχώς
      • Τελευταίες Παραστάσεις
    • Τηλεόραση
      • #EditorsChoice
      • Series Review
      • Tv Guide
      • Tv People
      • TvNewsflash!
      • VintageTv
      • Where Are They Now
      • Προτάσεις Σειρών
      • Σειρές
      • Τηλεταινίες
    • Γαστρονομία
    • Φωτογραφία
      • Guide
      • Άγνωστες Φωτογραφίες
      • Απόψεις
    • Gaming
      • Classics
      • Gaming Reviews
      • Tabletop
      • Techday
  • LIFE & STYLE
    • Μηχανοδήγηση
    • Σώμα & Υγεία
      • Αισθητική
      • Άσκηση
      • Γυναικολογία
      • Διατροφή
      • Ιατρικά νέα
      • Υγεία και πρόληψη
    • Μόδα & Ομορφιά
      • Μόδα
      • Ομορφιά
    • Design
      • Αρχιτεκτονική
      • Διακόσμηση
      • Φτιάξτο μόνος σου
    • Ψυχολογία
      • Κοινωνική Ψυχολογία
      • Πειράματα στην Ψυχολογία
      • Ψυχολογία & τέχνη
      • Ψυχολογία στην παιδική ηλικία
    • Αψυχολόγητα
      • Ξαφνικά Συνέβη
    • Επιχειρηματικότητα
    • Καρίερα
      • Tips
      • Εργασία
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • Επιστήμη
      • Event
      • Προϊστορία
      • Ανθρώπινο Σώμα
      • Διάστημα
      • Πλανήτες
      • Ανακαλύψεις
      • Επιστήμονες
    • Τεχνολογία
      • Event
      • Smart Living
        • Προστασία
      • Smartphones
      • Social Media
        • Facebook
        • Instagram
        • Twitter
      • Ρομπότ
    • Ψυχολογία
  • ΕΞΕΡΕΥΝΩ
    • Ταξίδια
      • Max Ταξίδια
      • Ελλάδα
        • Ηπειρώτικη Ελλάδα
        • Νησιωτικη Ελλαδα
      • Εναλλακτικός Τουρισμός
      • Εξωτερικό
        • Αμερική
        • Ασία
        • Αφρική
        • Ευρώπη
        • Ωκεανία
    • Άγνωστη Ελλάδα
      • Άγνωστη Αθήνα
      • Άγνωστη Ήπειρος
      • Άγνωστη Θεσσαλονίκη
      • Άγνωστη Θράκη
    • City Guide
      • Αθήνα
      • Αλεξανδρούπολη
      • Βιβλιοστέκια
      • Βόλος
      • Γεύση
      • Εξωτερικό
      • Ηράκλειο
      • Θεσσαλονίκη
      • Ιωάννινα
      • Κατερίνη
      • Κρήτη
      • Κύπρος
      • Λίστες με μαγαζία
      • Πάτρα
      • Πειραιάς
      • Προτασεις
  • PLUS
    • Next Chapter
      • Αυγερινός
      • Μια Εβδομάδα Ακόμα
      • Ο Δρόμος της Επανάστασης
      • Ουρανία
      • Πεταλούδα στο Φως
      • Πικραλίδες
      • Σπουδαία Γυναίκα
      • Σταυροδρόμι Ψυχών
    • #Egrapsa
      • Απόψεις
        • Θέατρο
      • Μικρές ιστορίες
      • Μόδα
      • Πληροφοριακά
      • Προσωπικές Εμπειρίες
      • Σκέψεις
    • Διαγωνισμοί
      • Διαγωνισμοί Θεάτρου
      • Διαγωνισμός Διηγήματος
      • Διαγωνισμός Παραμυθιού
      • Νικητές Διαγωνισμών
    • Podcasts
    • QUIZ
Γαστρονομία

Χουνκιάρ μπεγιεντί: το πιάτο που «άρεσε στον σουλτάνο»

Από Δροσιά Φισκατώρη 24 Οκτωβρίου 2023
 Χουνκιάρ μπεγιεντί: το πιάτο που «άρεσε στον σουλτάνο»
Χουνκιάρ μπεγιεντί
Χουνκιάρ μπεγιεντί. Πηγή: www.mazalv.com

 

Ιδιαίτερο αλλά και ταυτόχρονα παραδοσιακό, το χουνκιάρ μπεγιεντί (hünkar beğendi) είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πολίτικα πιάτα. Η φράση «hünkar beğendi» μεταφράζεται ως «άρεσε στον σουλτάνο» κι αυτό λέει πολλά τόσο για τη βασιλική του προέλευση όσο και για τη νοστιμιά του. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα κλασσικό κοκκινιστό κρέας με άρωμα Μικρασίας. Αυτό, όμως, που κάνει τη συνταγή να ξεχωρίζει είναι ο λαχταριστός πουρές μελιτζάνας που συνδυάζει στοιχεία από τη μπεσαμέλ και τη μελιτζανοσαλάτα.

 

Υλικά

Για το κρέας:

500 γραμμάρια κρέας αρνίσιο ή μοσχαρίσιο, κομμένο σε κύβους

2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 τομάτες, κομμένες σε κύβους

Advertising
Loading...

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κ.σ. πελτέ τομάτας

1/3 κ.γ. κόκκινο πιπέρι καυτερό

1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι γλυκό

1/3 κ.γ. κύμινο

100 ml κόκκινο κρασί

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό βοδινού

Αλάτι και πιπέρι, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας

 

Για τον πουρέ μελιτζάνας:

2 μεγάλες μελιτζάνες

2 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλιτζάνι γάλα

1 φλιτζάνι τριμμένο κασέρι ή κεφαλοτύρι

Advertising
Loading...

Αλάτι και πιπέρι, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας

 

Για το γαρνίρισμα:

Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος

 

Εκτέλεση

Για το χουνκιάρ μπεγιεντί ξεκινάμε ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά. Μόλις έρθει σε θερμοκρασία, σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα. Έπειτα, προσθέτουμε το κρέας και τσιγαρίζουμε ώσπου να ροδίσει από όλες τις πλευρές του. Σβήνουμε με το κρασί και, στη συνέχεια, προσθέτουμε και τις τομάτες, το σκόρδο, τον πελτέ, τα μπαχαρικά, το αλάτι και το νερό ή τον ζωμό, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για όσο χρειαστεί ώσπου να μαλακώσει το κρέας μας και να δέσει η σάλτσα.

Ύστερα, προχωράμε στην προετοιμασία του πουρέ μελιτζάνας. Προθερμαίνουμε, αρχικά, τον φούρνο μας στους 200°C κι έπειτα πλένουμε καλά τις μελιτζάνες μας και τις τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία για να ψηθούν καλύτερα. Ψήνουμε για 45-60 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν στο εσωτερικό τους και να «αρπάξουν» στο εξωτερικό τους. Μόλις ετοιμαστούν, αφαιρούμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το δέρμα τους και πολτοποιούμε τη σάρκα με ένα πιρούνι ή τη χτυπάμε στο μούλτι μέχρι να αποκτήσει την υφή που προτιμάμε.

Advertising
Loading...

Συνεχίζουμε λιώνοντας το βούτυρο σε άλλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το μείγμα μας να ενοποιηθεί. Ρίχνουμε και το γάλα μας σιγά-σιγά, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, προσέχοντας πάντα να μην δημιουργηθούν σβόλοι. Μόλις η μπεσαμέλ μας πήξει, προσθέτουμε και τον πουρέ μελιτζάνας, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε και το τυρί μας, σβήνουμε το μάτι και ανακατεύουμε τον πουρέ μας μέχρι να ενοποιηθεί και να αποκτήσει την κρεμώδη υφή που θέλουμε.

Σερβίρουμε το χουνκιάρ μπεγιεντί μας και γαρνίρουμε με λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

Τιπ

Εάν επιλέξουμε μοσχαρίσιο κρέας για τη συνταγή μας, τότε καλύτερα να το βράσουμε για λίγο στη χύτρα ώστε να μαλακώσει καλύτερα και να γλυτώσουμε χρόνο από το βράσιμο στην κατσαρόλα.

 

Καλή μας όρεξη!

Advertising
Loading...

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Report post

Δροσιά Φισκατώρη

author

Μόλις ανέβηκαν
Max Ταξίδια

Σέριφος: Το νησί με τις μαγευτικές παραλίες

3 Δεκεμβρίου 2023
Βιβλίο

«Ραδιοκασετόφωνο» του Ιακώβου Ανυφαντάκη: Ένα μελαγχολικό roadtrip προς την αλήθεια των παιδικών μας χρόνων

3 Δεκεμβρίου 2023
Max Ταξίδια

Χριστούγεννα με παιδιά : 3+1 μαγικά μέρη στα βόρεια

3 Δεκεμβρίου 2023
Design

Ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς

3 Δεκεμβρίου 2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γαστρονομία

Σούπα Μπορς με μοσχάρι (Borscht)

Γαστρονομία

Κρασί στο σπίτι: 4+1 οικονομικές προτάσεις

Γαστρονομία

Παραδοσιακή γαλατόπιτα με φύλλο

Γαστρονομία

Λικέρ από κράνα (εύκολη συνταγή)

Γαστρονομία

Η καλύτερη καραμελωμένη μηλόπιτα με μια έξτρα συνταγή

Γαστρονομία

Ο τραχανάς το πιο νόστιμο ζυμαρικό του κόσμου!

Γαστρονομία

Μοσχαράκι Βουργουνδίας (Beef Bourguignon)

Γαστρονομία

Χειροποίητα τορτελίνια με γέμιση τυριών

MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά

MAX MAGAZINE

Σχετικά με εμάς
Newsletter
Πολιτική Απορρήτου

Έλα κοντά μας

Γίνε αρθρογράφος
Γίνε αρχισυντάκτης
Egrapses
Επικοινωνία
Δελτία Τύπου

ΑΝΕΒΗΚΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Περιβάλλον

Ωφέλιμα έντομα και βιολογική καταπολέμηση εχθρών των καλλιεργειών

Προτάσεις Σειρών

Ως πότε θα είναι υποτιμημένο το “Gotham”;

Συνεντεύξεις

ΩΡΛ: από το σύνδρομο eagle ως τη νόσο Μενιέρ

Κοινωνική Ψυχολογία

Ωριμότητα: Σε αγαπώ ή σε χρειάζομαι;

MAX Κατηγορίες

Πολιτισμός
Αφιερώματα
Βιβλίο
Κινηματογράφος
Θέατρο
Τηλεόραση
Ταξίδια
City Guide
Άγνωστη Ελλάδα
Γαστρονομία
Σώμα κ Υγεία
COPYRIGHT © 2018 - 2023 / ΒΥ MAXMAG ALL RIGHTS RESERVED