Χαλβάς σιμιγδαλένιος, απλός και παραδοσιακός

χαλβάς σιμιγδαλένιος
Πηγή: melissa.gr

Χαλβάς, μια απλή, εύκολη, παραδοσιακή συνταγή. Ένα γλυκό για όλες τις ώρες, που μπορεί να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση του τι θα φτιάξετε. Με υλικά που η λογική λέει ότι όλοι έχουμε στην κουζίνα μας. Ταυτόχρονα, όμως, μας δίνει την επιλογή να πειραματιστούμε και να προσθέσουμε υλικά, αρώματα και γεύσεις της αρεσκείας μας.

Πάμε, όμως, να μάθουμε λίγα πράγματα όσον αφορά το αγαπημένο μας αυτό γλυκό! Ο χαλβάς, λοιπόν, πιθανολογείται ότι καθιερώθηκε στην ελληνική κουζίνα στα τέλη του 12ου αιώνα. Από όλους τους χαλβάδες ξεχωρίζουν ο σιμιγδαλένιος, τον οποίο εξετάζουμε, ο φαρσαλινός ή παζαριώτικος (ο παραδοσιακός χαλβάς των Φαρσάλων), ο περσικός, ο κετέν χαλβάς και ο χαλβάς από σουσάμι (ή από ταχίνι πιο σωστά).

 

Συνταγή για χαλβά σιμιγδαλένιο

Υλικά

  • 3/4 κούπα ηλιέλαιο
  • 1 κούπα σιμιγδάλι, χοντρό
  • 1 κούπα σιμιγδάλι, ψιλό
  • 3 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 κούπες νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες

Εκτέλεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα σοτάρουμε το λάδι με τα δύο σιμιγδάλια σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το μείγμα και να καβουρδιστεί το σιμιγδάλι (όχι να καεί) για 4-5 λεπτά. Μόλις πάρει ωραίο χρώμα ρίχνουμε και τα αρωματικά μας, την κανέλα, το γαρίφαλο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε και τις 4 κούπες νερό. Μεταφέρουμε στη φωτιά και χαμηλώνουμε λίγο. Ρίχνουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει ο χαλβάς μας. Μόλις δούμε τις πρώτες φουσκάλες ο χαλβάς μας είναι σχεδόν έτοιμος. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα (ελέγχοντας την φωτιά μας σε περίπτωση που δούμε ότι πάει να μας αρπάξει). Ένα δείγμα του ότι ο χαλβάς μας είναι έτοιμος, είναι όταν ξεκολλάει από μόνος του από τον πάτο της κατσαρόλας.

Όταν είναι έτοιμος, αν θέλουμε, προσθέτουμε περισσότερα αρωματικά. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα 22 εκ. με τρύπα στη μέση ή σε μία αντικολλητική φόρμα και ισιώνουμε τον χαλβά μας με ένα κουτάλι. Αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με κανέλα. Επίσης, μπορούμε να σερβίρουμε τον χαλβά μας και ζεστό σε ατομικά μπολάκια και να τον απολαύσουμε άμεσα.

Εναλλακτικές

Αν θέλουμε μπορούμε να αρωματίσουμε τον χαλβά μας με πορτοκάλι (ξύσμα ή ακόμη και πούλπα πορτοκαλιού), ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα ή φυστίκια Αιγίνης (καλό είναι πρώτα να τα έχουμε καβουρδίσει σε ένα τηγανάκι ή στον φούρνο), ή ακόμη και σοκολάτα κουβερτούρα (ψιλοκόβουμε 200 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα και την προσθέτουμε στο μείγμα μας όσο αυτό είναι ζεστό, ώστε να λιώσει καλύτερα). Από εκεί και πέρα, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την φαντασία σας και να δοκιμάσετε τις δικές σας εκδοχές, αυτής της ευέλικτης κατά τα άλλα συνταγής.

Καλή σας όρεξη!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώργος Άγγελος Δουλαβέρης

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;