Bûche de Noël: Χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας

Bûche de Noël | Πηγή: sintayes.gr
Bûche de Noël | Πηγή: sintayes.gr

 

Ο κορμός σοκολάτας ή αλλιώς Βûche de Noël (στα γαλλικά) είναι ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο κέηκ που σερβίρουν τις μέρες των Χριστουγέννων συχνά σε Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία καθώς και σε κάποιες γαλλικές αποικίες π.χ. Καναδά. Το γλυκό έχει την μορφή μικροσκοπικού κορμού (άλλη ονομασία: Yule lοg) και μπορεί να σερβιστεί σε διάφορες μορφές του και από άλλες χώρες π.χ. Αγγλία. Η συνταγή αυτή χρονολογείται από τον 19ο αιώνα ενώ αντιπροσωπεύει τον κορμό yule που το κάψιμο του έφερνε καλή τύχη. Αν φέτος αποφασίσατε να φτιάξετε το γλυκό Βûche de Noël, ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα:

Συνταγή για περίπου 10 μερίδες Βûche de Noël:

Υλικά για το παντεσπάνι:
150gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50gr σκόνη κακάο
150gr ζάχαρη
6 αυγά, χωριστά κρόκους και ασπράδια
1/2 κουταλιάς γλυκού αλάτι

Υλικά για τη γέμιση:
100gr ζάχαρη
100gr κουβερτούρα
200gr βούτυρο
3 κρόκοι αυγών
50gr νερό
3 κουταλιές λικέρ κεράσι

Προετοιμασία:

Για το παντεσπάνι:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με 5 κρόκους αυγών μέχρι το μίγμα να γίνει κρεμώδες. Στη συνέχεια, ρίχνουμε ένα ολόκληρο αυγό, το αλάτι και το κακάο, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Σταδιακά προσθέτουμε αλεύρι και τέλος τα 5 ασπράδια που μας έμειναν.
Στο σημείο αυτό ανοίγουμε το φούρνο για προθερμανθεί. Βάζουμε το μίγμα σε ταψί, που πιο πριν έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα. Αφήνουμε το μίγμα στο φούρνο για περίπου 8 λεπτά στους 220 βαθμούς Κελσίου. Όταν το δούμε να έχει ψηθεί, το βγάζουμε από το ταψί και το τοποθετούμε τυλιγμένο σε ρολό στην άκρη ώστε να κρυώσει (προσοχή μην σπάσει).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τη γέμιση:
Ρίχνουμε την ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα ώστε να φτιάξουμε σιρόπι (χαμηλή φωτιά). Ανακατεύουμε τους τρεις κρόκους αυγών με το σιρόπι μέχρι το μίγμα να κρυώσει. Μαλακώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε στο μίγμα μέχρι αυτό να γίνει λείο. Σε αυτό το σημείο χωρίζουμε το μίγμα σε δύο μπολ. Στο ένα μπολ προσθέτουμε την κουβερτούρα αφού την έχουμε λιώσει (μπεν μαρί) και στο άλλο το λικέρ κεράσι, και ανακατεύουμε.

Εκτέλεση:

Ανοίγουμε προσεκτικά το παντεσπάνι και απλώνουμε την κρέμα που έχουμε προσθέσει το λικέρ. Έπειτα, τυλίγουμε τον κορμό. Περνάμε την επιφάνειά του με την κρέμα που έχουμε προσθέσει την κουβερτούρα. Για να σχεδιάσουμε γραμμές επάνω στον κορμό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πιρούνι και να τις σχεδιάσουμε κατά μήκος του.

Ο κορμός Bûche de Noël είναι έτοιμος!

 

Προτεινόμενο σερβίρισμα:

Μπορούμε να διακοσμίσουμε τον κορμό Βûche de Noël με διάφορα ζαχαρωτά σε χριστουγεννιάτικα σχέδια ή απλά ρίχνοντας ζάχαρη άχνη.

 

Καλή επιτυχία και Καλές γιορτές!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αριάδνη Κωνσταντοπούλου

Λατρεύω να εξερευνώ τις ανάγκες, τους προβληματισμούς και τον πολιτισμό της σημερινής κοινωνίας. Hobbies: Εκμάθηση ξένων γλωσσών, μουσική, ζωγραφική, συγγραφή και μαγειρική. Σπουδές: Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;