Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023
  • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
  • Κινηματογράφος
  • Θέατρο
  • Βιβλίο
  • Διαγωνισμοί
MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά
MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά
  • MAXMAG
    • Σχετικά με εμάς
    • Πολιτική απορρήτου
    • Δελτία Τύπου
    • Επικοινωνία
    • Γίνε αρχισυντάκτης
    • Γίνε αρθρογράφος
    • #Egrapses
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • Αφιερώματα
      • Εγκλήματα
      • Ελλάδα 1821
      • Επιστήμονες
      • Ιστορία
      • Καλλιτέχνες
      • Μικρασιάτικη Καταστροφή
      • Πολιτικοί
      • Συγγραφείς
    • Συνεντεύξεις
      • Life & Style
      • Επιστήμη & Έρευνα
      • Επιχειρηματικότητα
      • Λογοτεχνία
      • Ποιότητα Ζωής
      • Πολιτισμός
      • Τέχνες
      • Υπέρβαση Ζωής
      • Ψυχαγωγία
    • Πολιτισμός
      • Τέχνη
      • Φιλοσοφία
      • Μουσεία
      • Κοινωνία
      • Γλώσσα
      • Εκπαίδευση
      • Κουλτουρα
      • Αρχαιολογία
      • Ιστορία
      • Θρησκεία
      • Festival
    • Βιβλίο
      • Βιβλιολίστες
      • Βιβλιονέα
      • Βιβλιοπαρουσιάσεις
      • Βιβλιοπροτάσεις
      • Νέες Κυκλοφορίες
      • Παιδικό βιβλίο
      • Ποίηση & Ποιητές
      • Προτάσεις Συγγραφέων
      • Συγγραφείς
    • Ειδική Αγωγή
      • ΑμεΑ
      • ΔΕΠΥ
      • Διαταραχές Λόγου
      • Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος
      • Μαθησιακές Δυσκολίες
      • Νοητική καθυστέρηση
      • Προβλήματα Όρασης
    • Περιβάλλον
      • Άγρια Ζωή
  • ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
    • Κινηματογράφος
      • Box Office
      • Specials
      • Κινηματογραφικά Νέα
      • Κριτικές
      • Λίστες Ταινιών
      • Προτάσεις Ταινιών
    • Μουσική
      • Happenings
      • Music News
      • Reviews
      • Tracklisting
      • Έρευνα
      • Χρονομηχανή
      • Προσωπικά
    • Θέατρο
      • Ηθοποιοί
      • Θεατρικές Μορφές
      • Θεατρικές Προτάσεις
      • Θεατρική Ατζέντα
      • Θεατρική εκπαίδευση
      • Θέατρο και παιδί
      • Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
      • Κριτικές Θεατρικών Παραστάσεων
      • Οικονομικό Θέατρο
      • Παρουσιάσεις Παραστάσεων
      • Πρεμιέρες
      • Προσεχώς
      • Τελευταίες Παραστάσεις
    • Τηλεόραση
      • #EditorsChoice
      • Series Review
      • Tv Guide
      • Tv People
      • TvNewsflash!
      • VintageTv
      • Where Are They Now
      • Προτάσεις Σειρών
      • Σειρές
      • Τηλεταινίες
    • Γαστρονομία
    • Φωτογραφία
      • Guide
      • Άγνωστες Φωτογραφίες
      • Απόψεις
    • Gaming
      • Classics
      • Gaming Reviews
      • Tabletop
      • Techday
  • LIFE & STYLE
    • Μηχανοδήγηση
    • Σώμα & Υγεία
      • Αισθητική
      • Άσκηση
      • Γυναικολογία
      • Διατροφή
      • Ιατρικά νέα
      • Υγεία και πρόληψη
    • Μόδα & Ομορφιά
      • Μόδα
      • Ομορφιά
    • Design
      • Αρχιτεκτονική
      • Διακόσμηση
      • Φτιάξτο μόνος σου
    • Ψυχολογία
      • Κοινωνική Ψυχολογία
      • Πειράματα στην Ψυχολογία
      • Ψυχολογία & τέχνη
      • Ψυχολογία στην παιδική ηλικία
    • Αψυχολόγητα
      • Ξαφνικά Συνέβη
    • Επιχειρηματικότητα
    • Καρίερα
      • Tips
      • Εργασία
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • Επιστήμη
      • Event
      • Προϊστορία
      • Ανθρώπινο Σώμα
      • Διάστημα
      • Πλανήτες
      • Ανακαλύψεις
      • Επιστήμονες
    • Τεχνολογία
      • Event
      • Smart Living
        • Προστασία
      • Smartphones
      • Social Media
        • Facebook
        • Instagram
        • Twitter
      • Ρομπότ
    • Ψυχολογία
  • ΕΞΕΡΕΥΝΩ
    • Ταξίδια
      • Max Ταξίδια
      • Ελλάδα
        • Ηπειρώτικη Ελλάδα
        • Νησιωτικη Ελλαδα
      • Εναλλακτικός Τουρισμός
      • Εξωτερικό
        • Αμερική
        • Ασία
        • Αφρική
        • Ευρώπη
        • Ωκεανία
    • Άγνωστη Ελλάδα
      • Άγνωστη Αθήνα
      • Άγνωστη Ήπειρος
      • Άγνωστη Θεσσαλονίκη
      • Άγνωστη Θράκη
    • City Guide
      • Αθήνα
      • Αλεξανδρούπολη
      • Βιβλιοστέκια
      • Βόλος
      • Γεύση
      • Εξωτερικό
      • Ηράκλειο
      • Θεσσαλονίκη
      • Ιωάννινα
      • Κατερίνη
      • Κρήτη
      • Κύπρος
      • Λίστες με μαγαζία
      • Πάτρα
      • Πειραιάς
      • Προτασεις
  • PLUS
    • Next Chapter
      • Αυγερινός
      • Μια Εβδομάδα Ακόμα
      • Ο Δρόμος της Επανάστασης
      • Ουρανία
      • Πεταλούδα στο Φως
      • Πικραλίδες
      • Σπουδαία Γυναίκα
      • Σταυροδρόμι Ψυχών
    • #Egrapsa
      • Απόψεις
        • Θέατρο
      • Μικρές ιστορίες
      • Μόδα
      • Πληροφοριακά
      • Προσωπικές Εμπειρίες
      • Σκέψεις
    • Διαγωνισμοί
      • Διαγωνισμοί Θεάτρου
      • Διαγωνισμός Διηγήματος
      • Διαγωνισμός Παραμυθιού
      • Νικητές Διαγωνισμών
    • Podcasts
    • QUIZ
Γαστρονομία

Αματριτσιάνα : Μία πληθωρική μακαρονάδα

Από Γιώργος Άγγελος Δουλαβέρης 18 Σεπτεμβρίου 2023
 Αματριτσιάνα : Μία πληθωρική μακαρονάδα
Πηγή : chefsmandala.com
Αματριτσιάνα
Πηγή : chefsmandala.com

Αματριτσιάνα, η πιπεράτη, κόκκινη ”καρμπονάρα” από το Αματρίτσε, ενός χωριού του Λάτσιο της Ρώμης. Φημολογείται ότι η ζώη της συγκεκριμένης συνταγής ξεκίνησε κατά τον 18º αιώνα και πρόκειται για μία από τις συγγενείς συνταγές των Cacio e Pepe, Gricia και Carbonara. Μπορεί να είναι εύκολη στη παρασκευή της αλλά το αποτέλεσμα θυμίζει ένα πιάτο που θα έλεγε κανείς ότι έχει πάρει όλα τα βραβεία του κόσμου! Ο συνδυασμός του γκουαντσάλε με το πεκορίνο Ρομάνο και την ελαφρώς πικάντική κόκκινη σάλτσα είναι απλά απολαυστικός. Δίχως άλλη καθυστέρηση πάμε να δούμε πως μπορεί αυτή η μακαρονάδα να καταλήξει στο πιάτο μας, αφού πρώτα πλημμυρίσει με αρώματα ολόκληρο το σπίτι!

Συνταγή για την σάλτσα Αματριτσιάνα

Υλικά

  • 250 γραμμάρια γκουαντσάλε κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 400 γραμμάρια ντομάτα κονκασέ, χτυπημένη στο μπλέντερ
  • 160 γραμμάρια κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • μία πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
  • αλάτι

Εκτέλεση

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το γκουαντσάλε, και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές ομοιόμορφα ώστε να γίνει τραγανό στο εξωτερικό του αλλά να παραμείνει μαλακό στο εσωτερικό του. Μόλις είναι έτοιμο, σουρώνουμε το γκουαντσάλε περνώντας το μέσα από μία σίτα με ένα μπολ από κάτω και κρατάμε το λίπος του σε ένα ζεστό μέρος.

Στην ίδια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε μία μικρή ποσότητα από το λίπος του γκουαντσάλε που κρατήσαμε και σοτάρουμε το κρεμμύδι με την πιπεριά τσίλι για 2 με 3 λεπτά περίπου. Εν τω μεταξύ, προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό περίπου ώστε να αποβάλλει τα αρώματα του. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ντομάτα, τα ¾ από το γκουαντσάλε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να μαγειρευτεί η σάλτσα και να συμπυκνωθεί για 45 λεπτά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και ζάχαρη αν χρειάζεται.

Advertising
Loading...

Συνταγή για την Αματριτσιάνα

Υλικά

  • 400 γραμμάρια βρασμένο ζυμαρικά
  • νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών
  • 500 γραμμάρια σάλτσα Αματριτσιάνα
  • 50 γραμμάρια παρμεζάνα, τριμμένη
  • 70 γραμμάρια πεκορίνο Ρομάνο, τριμμένο
  • πιπέρι
  • γκουαντσάλε σοταρισμένο

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τη σάλτσα Αματριτσιάνα (που φτιάξαμε) και φέρνουμε σε βρασμό. Προσθέτουμε τα βρασμένα ζυμαρικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι η σάλτσα να καλύψει τα ζυμαρικά (αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο από το νερό των ζυμαρικών). Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα τυριά, κρατώντας μία μικρή ποσότητα για το σερβίρισμα, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν στη σάλτσα. Τέλος, σερβίρουμε με το σοταρισμένο γκουαντσάλε (αυτό που κρατήσαμε από την σάλτσα), το υπόλοιπο των τυριών και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

Tips

  1. Το γκουαντσάλε μπορεί να αντικατασταθεί είτε από μπέικον είτε από κάποια καπνιστή πανσέτα
  2. Η Αματριτσιάνα παραδοσιακά γίνεται με ένα ζυμαρικό που λέγεται bucatini (κάτι σαν το Νο. 5 που μπορούμε να βρούμε σε όλα τα ράφια των Σούπερ Μάρκετ)

Καλή σας όρεξη!

Advertising
Loading...

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

Report post

Γιώργος Άγγελος Δουλαβέρης

author

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Μόλις ανέβηκαν
Κινηματογράφος

Nope: Άλογα, εξωγήινοι και χιμπατζήδες;

21 Σεπτεμβρίου 2023
Ιστορία

Η σχέση μεταξύ της ιστορίας και του κινηματογράφου

21 Σεπτεμβρίου 2023
Μόδα

Τα πιο chic φθινοπωρινά everyday look.

21 Σεπτεμβρίου 2023
Βιβλίο

Οι «Δύο μικροί ιππότες» σώζουν την πριγκίπισσα σε μια διαφορετική περιπέτεια

21 Σεπτεμβρίου 2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γαστρονομία

Εύκολα και γρήγορα σνακ για το σχολείο

Γαστρονομία

Αρωματικό Σπετζοφάϊ με πορτοκάλι και κατίκι Δομοκού

Γαστρονομία

Υγιεινό Cake με κεφίρ φράουλα

Γαστρονομία

Υγιεινά νουντλς με κοτόπουλο, λαχανικά και σως φιστικοβούτυρου

Γαστρονομία

Τάρτα ολικής άλεσης με μανιτάρια και τυριά

Γαστρονομία

Πύργος με ψητά λαχανικά και μανούρι!

Γαστρονομία

Φθινοπωρινό ριζότο με κολοκύθα και λουκάνικο

Γαστρονομία

Φλωμάρια Λήμνου με μανιτάρια και σπανάκι

MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά

MAX MAGAZINE

Σχετικά με εμάς
Newsletter
Πολιτική Απορρήτου

Έλα κοντά μας

Γίνε αρθρογράφος
Γίνε αρχισυντάκτης
Egrapses
Επικοινωνία
Δελτία Τύπου

ΑΝΕΒΗΚΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Περιβάλλον

Ωφέλιμα έντομα και βιολογική καταπολέμηση εχθρών των καλλιεργειών

Προτάσεις Σειρών

Ως πότε θα είναι υποτιμημένο το “Gotham”;

Συνεντεύξεις

ΩΡΛ: από το σύνδρομο eagle ως τη νόσο Μενιέρ

Κοινωνική Ψυχολογία

Ωριμότητα: Σε αγαπώ ή σε χρειάζομαι;

MAX Κατηγορίες

Πολιτισμός
Αφιερώματα
Βιβλίο
Κινηματογράφος
Θέατρο
Τηλεόραση
Ταξίδια
City Guide
Άγνωστη Ελλάδα
Γαστρονομία
Σώμα κ Υγεία
COPYRIGHT © 2018 - 2023 / ΒΥ MAXMAG ALL RIGHTS RESERVED