




Αματριτσιάνα, η πιπεράτη, κόκκινη ”καρμπονάρα” από το Αματρίτσε, ενός χωριού του Λάτσιο της Ρώμης. Φημολογείται ότι η ζώη της συγκεκριμένης συνταγής ξεκίνησε κατά τον 18º αιώνα και πρόκειται για μία από τις συγγενείς συνταγές των Cacio e Pepe, Gricia και Carbonara. Μπορεί να είναι εύκολη στη παρασκευή της αλλά το αποτέλεσμα θυμίζει ένα πιάτο που θα έλεγε κανείς ότι έχει πάρει όλα τα βραβεία του κόσμου! Ο συνδυασμός του γκουαντσάλε με το πεκορίνο Ρομάνο και την ελαφρώς πικάντική κόκκινη σάλτσα είναι απλά απολαυστικός. Δίχως άλλη καθυστέρηση πάμε να δούμε πως μπορεί αυτή η μακαρονάδα να καταλήξει στο πιάτο μας, αφού πρώτα πλημμυρίσει με αρώματα ολόκληρο το σπίτι!
Συνταγή για την σάλτσα Αματριτσιάνα
Υλικά
- 250 γραμμάρια γκουαντσάλε κομμένο σε μικρά κυβάκια
- 400 γραμμάρια ντομάτα κονκασέ, χτυπημένη στο μπλέντερ
- 160 γραμμάρια κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- μία πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
- αλάτι
Εκτέλεση
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το γκουαντσάλε, και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές ομοιόμορφα ώστε να γίνει τραγανό στο εξωτερικό του αλλά να παραμείνει μαλακό στο εσωτερικό του. Μόλις είναι έτοιμο, σουρώνουμε το γκουαντσάλε περνώντας το μέσα από μία σίτα με ένα μπολ από κάτω και κρατάμε το λίπος του σε ένα ζεστό μέρος.
Στην ίδια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε μία μικρή ποσότητα από το λίπος του γκουαντσάλε που κρατήσαμε και σοτάρουμε το κρεμμύδι με την πιπεριά τσίλι για 2 με 3 λεπτά περίπου. Εν τω μεταξύ, προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό περίπου ώστε να αποβάλλει τα αρώματα του. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ντομάτα, τα ¾ από το γκουαντσάλε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να μαγειρευτεί η σάλτσα και να συμπυκνωθεί για 45 λεπτά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και ζάχαρη αν χρειάζεται.
Συνταγή για την Αματριτσιάνα
Υλικά
- 400 γραμμάρια βρασμένο ζυμαρικά
- νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών
- 500 γραμμάρια σάλτσα Αματριτσιάνα
- 50 γραμμάρια παρμεζάνα, τριμμένη
- 70 γραμμάρια πεκορίνο Ρομάνο, τριμμένο
- πιπέρι
- γκουαντσάλε σοταρισμένο
Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τη σάλτσα Αματριτσιάνα (που φτιάξαμε) και φέρνουμε σε βρασμό. Προσθέτουμε τα βρασμένα ζυμαρικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι η σάλτσα να καλύψει τα ζυμαρικά (αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο από το νερό των ζυμαρικών). Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα τυριά, κρατώντας μία μικρή ποσότητα για το σερβίρισμα, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν στη σάλτσα. Τέλος, σερβίρουμε με το σοταρισμένο γκουαντσάλε (αυτό που κρατήσαμε από την σάλτσα), το υπόλοιπο των τυριών και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Tips
- Το γκουαντσάλε μπορεί να αντικατασταθεί είτε από μπέικον είτε από κάποια καπνιστή πανσέτα
- Η Αματριτσιάνα παραδοσιακά γίνεται με ένα ζυμαρικό που λέγεται bucatini (κάτι σαν το Νο. 5 που μπορούμε να βρούμε σε όλα τα ράφια των Σούπερ Μάρκετ)
Καλή σας όρεξη!