Αλμυρό κέικ με γραβιέρα και σύκα: το απόλυτο σνακ για τσάι

 

αλμυρό κέικ
Τea time. Πηγή: pinterest

Καφές ή τσάι ? Πολλοί είναι οι φαν και των δύο ροφημάτων με τα συνοδευτικά τους να είναι κάθε λογής σνακ αλμυρά και γλυκά. Αν και οι περισσότεροι τείνουν να επιλέγουν γλυκιές γεύσεις, τα αλμυρά συνοδευτικά έρχονται να δώσουν μια άλλη διάσταση στις γεύσεις του τσαγιού, μιας και δεν ακολουθούν τις κλασικές γεύσεις αλλά συνδυάζουν γλύκα και αλμύρα σε τέλεια ισορροπία, όπως το αλμυρό κέικ με γραβιέρα και σύκα.

Γενικότερα, τα αλμυρά κέικ δεν έχουν αρκετούς followers στην Ελλάδα και σπανίως παίρνουν θέση στο τραπέζι, παρόλο που ενα ψωμένιο σνακ με ένα λιπαρό και ένα γλυκό στοιχείο είναι ιδανικός συνδιασμός για το πρωινό ή το απογευματινό τσάι.

Η συγκεκριμένη συνταγή για αλμυρό κέικ ελπίζω να πάρει τη θέση που της αξίζει στις γαστρονομικές σας επιλογές. Είναι πολύ νόστιμη, και η γραβιέρα με τα σύκα είναι δύο υλικά μεγάλης αξίας που στέκονται μόνα τους και με άλλα υλικά σε πάρα πολλές συνταγές.

Υλικά για αλμυρό κέικ με γραβιέρα και σύκα

(για μία φόρμα κέικ 25 εκ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

350γρ βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου

5 αβγά

390γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250 γρ γραβιέρα τριμμένη αρκετά ψιλή

150 μλ γάλα

300γρ ψιλοκομμένα αποξηραμένα σύκα

3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C . Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα πολύ καλά. Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε το αλέυρι και το μπέικιν πάουντερ. Στο μίξερ τοποθετούμε τη ζάχαρη και το βούτυρο και τα χτυπάμε για 2-3 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά και να μοιάζει το μίγμα για το αλμυρό κέικ σαν πηχτή μαγιονέζα. Μπορεί να χρειαστεί να καθαρίσουμε με τη σπάτουλα λίγο τα πλαϊνά του κάδου στο μίξερ. Ρίχνουμε εναλλάξ το γάλα με το αλεύρι και χτυπάμε για 20-30 δευτερόλεπτα μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε το τυρί και συνεχίζουμε το χτύπημα και τέλος τα αποξηραμένα σύκα. Ρίχνουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά μέχρι να πάρει όμορφο χρυσαφένιο χρώμα. Αφήστε το κέικ να κρυώσει λίγο πριν το ξεφορμάρετε.

Διατηρείται σε καλά κλεισμένο δοχείο για περίπου 3 ημέρες.

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δήμητρα Βλάχου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην πόλη της Λαμίας , σπούδασα γεωπονία στη Θεσσαλονίκη , την πλέον αγαπημένη μου πόλη και σπουδάζω στο WSPC (Wine & Spirits Professional Center) . Αγαπώ το κρασί , το χορό και το φαγητό . Μαγειρεύω για φίλους και αγαπώ τις παραδοσιακές γεύσεις .

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;