Βοηθώντας παιδιά με ειδικές ανάγκες μέσω του gaming

παιδιά με ειδικές ανάγκες

Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει σταθεί αρωγός στην ανάπτυξη τεχνικών μέσω των οποίων βοηθούνται παιδιά με ειδικές ανάγκες. Είναι ωραίο, και μας αποκαλύπτει τις δυνατότητες αυτού του τομέα, που το gaming είναι ένας παράγοντας που μπορεί να συντελέσει προς αυτή τη κατεύθυνση. Το γεγονός ότι είναι εύπλαστο μέσο και μπορεί να παραμετροποιηθεί  ανάλογα με τις ανάγκες, το μετατρέπει σε πολύ φιλικό περιβάλλον. Πολλές εφαρμογές έχουν δημιουργηθεί ειδικά για άτομα με συγκεκριμένες δυσκολίες, όμως και οι πιο μαζικής παραγωγής δημιουργίες βρίσκουν εφαρμογή, στοχεύοντας σε αυτό τον καλό σκοπό.

Πως όμως αυτός ο χώρος μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων σε άτομα με ειδικές ανάγκες;

Επικοινωνία

παιδιά με ειδικές ανάγκεςΈνα από τα χαρακτηριστικά της εποχής που ζούμε είναι η ευκολία στη διασύνδεση. Συνεπαγωγικά τα εμπόδια στην επικοινωνία απαλείφονται. Ο κόσμος του gaming λοιπόν προσφέρει μια πλατφόρμα στην οποία τα παιδιά μπορούνε να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Επειδή βρίσκονται σε ελεγχόμενο χώρο και δεν εκτίθενται απευθείας με τα άλλα άτομα (ένας από τα κύρια εμπόδια που τα αποθαρρύνει να επικοινωνήσουν), αποβάλλουν το φόβο της άμεσης και αυθόρμητης επαφής, βελτιώνοντας με σταθερά βήματα  τη δεξιότητα της κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Αντιμετώπιση καταστάσεων

παιδιά με ειδικές ανάγκεςΕίναι γνωστό πως πολλά παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές, όπως ο αυτισμός, διακατέχονται από φόβο ή έντονο stress όταν αντιμετωπίζουν κάποια κατάσταση που καλούνται να πάρουν μια απόφαση. Μπορεί να είναι ο φόβος του λάθους ή η αδυναμία οργάνωσης της δραστηριότητας που εμποδίζει αυτά τα παιδιά να συμμετέχουν σε μια αυθόρμητη απασχόληση. Μέσα στο περιβάλλον ενός παιχνιδιού μπορούν να συνηθίσουν και ενστερνιστούν την ιδέα ότι, για παράδειγμα το να λανθάνεις είναι κάτι το απολύτως φυσιολογικό. Το περιβάλλον αυτό τους προσφέρει μια σταθερότητα και την ευκαιρία επανάληψης καταστάσεων καθώς και το πολύ σημαντικό προνόμιο της παύσης. Με αυτό το τρόπο μπορούν να ελέγξουν και να οργανώσουν τα ίδια την πορεία τους, το χρόνο και το τρόπο διεκπεραίωσης της δραστηριότητας μέσα σε αυτό, ενώ ταυτόχρονα αρχίζουν να νιώθουν οικεία με αυτές τις έννοιες.

Κινητική δεξιότητα

παιδιά με ειδικές ανάγκες Το να ενθαρρύνεις την κίνηση μέσω ενός παιχνιδιού είναι πολύ εύκολη υπόθεση. Άρα υπάρχει ένα μέσο με το οποίο τα παιδιά μπορούν να ενθαρρυνθούν να κινηθούν, να μάθουν να ελέγχουν τα σώματα και τις κινήσεις τους. Δημιουργώντας το λεγόμενο muscle memory (λόγω της επαναληψιμότητας) μέσα από μια τέτοια διαδικασία, δρα καταλυτικά στο να συνδυαστεί η κίνηση, με αυτή την ευχάριστη ενασχόληση. Ειδικά σε παιχνίδια που απαιτούν πιο ευαίσθητο χειρισμό, μπορεί να  αναπτυχθούν πιο λεπτεπίλεπτες κινητικές δεξιότητες και καλύτερος συντονισμός χεριού-ματιού. Επίσης σε περιπτώσεις παιδιών με κινητικές δυσκολίες μπορεί να δράσει ευεργετικά στο να δώσει κίνητρο σε αυτά να δραστηριοποιηθούν και ότι δεν υπολείπονται των υπολοίπων.

 

 

 

 

Επιλογικά, αυτά είναι μερικά από τα καλά που μπορεί να προσφέρει σε μια τόσο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα ο χώρος του gaming. Είναι μια διαφορετική και ευχάριστη για αυτά τα άτομα επιβοηθητική διαδικασία, η οποία ήδη έχει αποδείξει τα οφέλη της σε εκατοντάδες παιδιά σύμφωνα με έρευνες. Το κυριότερο όμως που πρέπει να κρατήσουμε, είναι πως αυτή η ενασχόληση είναι μέρος της κανονικότητας οποιουδήποτε παιδιού. Τα παιδιά αυτά βιώνουν μια διαδικασία σαν κάθε άλλο παιδί, αποβάλλοντας το αίσθημα της διαφορετικής μεταχείρισης η οποία μπορεί να ξενίσει. Αισθάνονται αυτό που όντως είναι· παιδιά.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτρης Ροδάς

Μελλοντικός Μαθηματικός, παντοτινός petrolhead!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;