Video games … Μία άλλη ματιά …

video games

Αδιαμφισβήτητη είναι σήμερα η διαπίστωση πως ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας κοινότητας, κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες, ασχολείται συστηματικά ή περιστασιακά με αυτό που σε όλες τις γλώσσες του κόσμου ονομάζουμε video games! Παιχνίδια για όλες τις ηλικίες, για όλα τα γούστα, παιχνίδια τρόμου, γνώσεων και δράσης, εικονικής πραγματικότητας με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, που εξελίσσονται με ξέφρενους ρυθμούς, αποτελούν κομμάτι πλέον της ανθρώπινης δραστηριότητας και επηρεάζουν άμεσα αυτό που ονομάζουμε ”καθημερινότητα”.

Τα τελευταία 60 χρόνια η βιομηχανία των video games και των Game studios έχει παρουσιάσει τρομακτική πρόοδο ακολουθώντας τις απαιτήσεις και τον ενθουσιασμό του κόσμου, που στην ουσία είναι αυτός που ενθάρρυνε τις επενδύσεις για την εξέλιξη αυτού του νέου είδους διασκέδασης και της ατομικής ή και ομαδικής χαλάρωσης και ευχαρίστησης.

Το πρώτο βίντεο παιχνίδι που ήταν το Pong, παρουσιάστηκε δειλά – δειλά από τον Τσάρλι Αντάμα. Με την πάροδο του χρόνου δημιουργήθηκαν και άλλα παιχνίδια όπως το πολύ γνωστό ΟΧΟ όπου ο αντίπαλος δεν ήταν άλλος από τον ίδιο τον υπολογιστή. Στη συνέχεια έκαναν την εμφάνισή τους πολλά άλλα, όπως το spacewar, ενθουσιάζοντας μικρούς και μεγάλους.

Ενώ τα πρώτα βήματα έγιναν σε ατομικό επίπεδο δημιουργίας, στη συνέχεια οι απαιτήσεις επέβαλαν να αναπτυχθούν μεγαλύτερες ομάδες με αποτέλεσμα το χτίσιμο σταδιακά μεγάλων κολοσσών όπως οι: Atari , Taito , Sega , Nintendo που στάθηκαν πρωτοπόροι σε αυτήν την προσπάθεια εξέλιξης, διατηρώντας, μερικές από αυτές, ακόμη και σήμερα την ιδιότητα του οδηγού των εξελίξεων και της άρτιας εκμετάλλευσης των τεχνολογικών εφαρμογών στον κερδοφόρο τομέα των video games!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυσικά ο τρόπος με τον οποίο παίζονται σήμερα τα παιχνίδια δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος, καθιστώντας τους παίχτες ενεργούς πάνω στην εξέλιξη του παιχνιδιού και την διαμόρφωση του σεναρίου με αμφίδρομες επιλογές. Έχουν γίνει άλματα επίσης σε ότι αφορά στις δυνατότητες των παιχνιδομηχανών, στα γραφικά, στις ταχύτητες επεξεργασίας και στις αποθηκευτικούς όγκους των πληροφοριών. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αλλαγή του τρόπου που επιδρά ένα παιχνίδι πάνω στον παίχτη και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του. Παρατηρείται μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, διάφορα επιστημονικά κέντρα να συνιστούν την χρήση των παιχνιδιών για την διέγερση νοητικών ικανοτήτων του ανθρώπου και όχι μόνο.

H ενσωμάτωση νέων μηχανισμών σε συνεργασία με άλλα έξυπνα στοιχεία έδιναν κάθε φορά μια πινελιά καλύτερης και μεγαλύτερης εμπειρίας που ολοκληρώθηκε με όχημα το ίντερνετ όπου video gamesπλέον το ατομικό επίπεδο έχει μετατραπεί σε ομαδικό και παγκόσμιο. Video και voice chatting, συνεργασία και διασκέδαση με φίλους ανά την υφήλιο, άνοιξαν τον δρόμο για την κοινωνική gaming παγκοσμιοποίηση!

Η επιλογή σήμερα ενός παιχνιδιού, ακολουθεί διάφορα στάδια όπως: Για ποιο λόγο αγοράζεις, τι περιμένεις να σου προσφέρει, ποιες είναι οι απαιτήσεις σου κ. α. Για αρκετούς fan, ακόμα και το να ανοίξεις για πρώτη φορά την λεζάντα του κουτιού ενός video game αποτελεί μια ανυπέρβλητη απόλαυση, όπως επίσης και το να βάλεις παρθενικά το δισκάκι στην κονσόλα φτάνοντας την φαντασίωση, την προσμονή και την ένταση στα ύψη.
Θα ήταν παράληψη στο μικρό αυτό άρθρο να μην αναφερθώ στον μαγικό τρόπο με τον οποίο τα video games μπήκαν όχι απλώς στην ζωή μας αλλά πλέον αποτελούν ένα εξαιρετικό εργαλείο μάθησης και εργασιακής απασχόλησης, καθώς και δημιουργίας και επαγγελματικής αποκατάστασης για πολύ μεγάλο ποσοστό του ανθρώπινου και εργατικού δυναμικού.
Από την εποχή που πρωτοπαρουσιάστηκαν τα video games έως και σήμερα τίποτε δεν είναι πλέον ίδιο. Και έπεται η συνέχεια…


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μάριος-Αλεξανδρος Δεβελεγκας

-Απόφοιτος πολιτικού νομικής στην Ιταλία -Ενασχόληση με την δημοσιογραφία -Ενασχόληση με το ραδιόφωνο -Αθλητισμός και υγεία είναι βάσεις ζωής -Netflix με παρεά

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;