Επεξεργαστές για να φτιάξετε το δικό σας gaming PC

Παλιότερα οι επεξεργαστές ήταν το σημαντικότερο κομμάτι ενός υπολογιστή. Ο επεξεργαστής ή CPU (Central Processing Unit) ήταν το κομμάτι εκείνο του υπολογιστή που έκανε τις περισσότερες διεργασίες για την ομαλή λειτουργία του. Σήμερα, επίσης σημαντικό κομμάτι, με λίγο πιο μικρότερη θέση. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει στον υπολογιστή χωρίς επεξεργαστή, χωρίς ο επεξεργαστής να τρέχει κάποιου είδους OS. Αν και ένα σημαντικό κομμάτι της προβολής ενός game το έχει αναλάβει ένας άλλος επεξεργαστής, η γνωστή κάρτα γραφικών.

Αυτό, συν το γεγονός ότι οι αποδόσεις των επεξεργαστών ανεβαίνουν γρήγορα, με τις τιμές να συγκλίνουν, είναι κάτι καλό για το gaming. Κι αυτό γιατί με έναν επεξεργαστή μεσαίας κατηγορίας και μια καλή κάρτα γραφικών μπορούμε να παίξουμε αρκετούς απαιτητικούς τίτλους.

Ακόμη και η γρήγορη αύξηση των πυρήνων, του μεγέθους του cache, και των ταχυτήτων, δεν απαγορεύει σε έναν επεξεργαστή 5 χρονών να παίξει αρκετά καλά.

Όταν φτιάχνετε μια καινούρια σύνθεση για PC, το πιο ακριβό δεν σημαίνει ότι είναι αναγκαίο για να έχετε μια καλή εμπειρία gaming. Οι σημερινοί επεξεργαστές έχουν την δύναμη να το κάνουν αυτό. Επίσης με λίγο Overclocking μπορούμε να έχουμε ακόμη καλύτερη απόδοση, με παρενέργειες την γρήγορη φθορά και την θέρμανση του τσιπ βεβαίως.

Παρακάτω έχουμε 3 προτάσεις που καλύπτουν όλες τις ανάγκες και τα γούστα, όσον αφορά τον επεξεργαστή στο gaming.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Intel Core i5-7600K – Η μέση λύση

O i5-7600K ελάχιστα έχει να ζηλέψει από τους ανώτερους επεξεργαστές. Δοκιμασμένος σε αρκετά games, η διαφορά του με τον ανώτερο i7-7700K ήταν της τάξης του 3%. Οι εξαιρέσεις που υπήρξαν ήταν στο Hitman σε DirectX12, όπου ο i7-7700K είχε 17% καλύτερη απόδοση, και στο Ashes of the Singularity που η διαφορά απόδοσης ήταν στο 10%. Το Overclocking ελάττωσε κάπως την διαφορά, 13% στο Hitman και 8% περίπου στο Ashes of the Singularity. Η μέση διαφορά στα games μετά το Overclocking όμως έπεσε κάτω από το 2%.

Γενικώς, η γρηγορότερη CPU δεν θα μετατρέψει μια κακή κάρτα γραφικών σε θαύμα. Αντίστοιχα, ένας κακός επεξεργαστής δεν αρκεί για gaming ακόμη κι όταν έχουμε καλή κάρτα γραφικών. Οπότε ο i5-7600K είναι μια καλή μέση λύση.

 

ΥπέρΚατά
Σηκώνει και τα πιο απαιτητικά gamesΧαμηλότερη αρχική ταχύτητα από τον i7-7700K
Έχει καλή προοπτική για Overclock με ταχύτητα κοντά στα 4.9 GHz, ίσως και περισσότεροΔεν υποστηρίζει Hyper-threading
Η πλατφόρμα Ζ270 έχει πολλές PCI (16)Έχει μόνο 4 πυρήνες

Η τιμή του ξεκινά στα 260 ευρώ.

Core i3-7100 – Η budget λύση

Όταν η τοπ σύνθεση δεν είναι ο στόχος σου, τότε θα κινηθείς σε κάτι πολύ κατώτερο. To ερώτημα που τίθεται όμως είναι, να πάρεις τον Core i3-7100, τον Athlon X4 860K, ή τον FX-6300; Το εύρος τιμών είναι μεγάλο, από τα 78 μέχρι τα 120 ευρώ. Και η διαφορά απόδοσης όμως είναι μεγάλη. Και ο i3-7100 υπερέχει κατά πολύ. Σε σχέση με τον i5 που είδαμε πιο πάνω, έχει 2 πυρήνες λιγότερους. Όπως επίσης και το μισό L3 cache (3 αντί 6 ΜΒ). Η ταχύτητα του είναι ελάχιστα αυξημένη, δηλαδή 3.9 GHz αντί των 3.8 GHz αλλά δεν είναι δυνατό ούτε το Turbo Mode, αλλά ούτε και Overclocking.

Ένα σημαντικό μείον του συγκεκριμένου επεξεργαστή είναι η προοπτική του. Με την κούρσα των games να υπερκαλύπτουν ολοένα και περισσότερο τους πυρήνες των επεξεργαστών, το διπύρινο αυτό συστημα ίσως αχρηστευτεί σχετικά σύντομα. Όμως είναι μια καλή “επένδυση” μέχρι να αναβαθμίσετε σε κάποιο ανώτερο μοντέλο, i5 ή i7.

 

ΥπέρΚατά
Ελάχιστη διαφορά απόδοσης από i5Αδυναμία overclocking ή Turbo mode
Τρέχει στην LGA1151 πλατφόρμα της ΙntelΔιπύρηνος αν και το Hyper-Threading βοηθά

Η τιμή του ξεκινά στα 120 ευρώ.

Core i7-6800K – High end επιδόσεις

Αν το κόστος δεν είναι πρόβλημα, και θέλετε gaming PC που να τρέχει τα πάντα, τότε ο i7-6800K είναι η επιλογή σας. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ωμή δύναμη δεν είναι πάντα καλύτερη. Ένας 6πύρηνος επεξεργαστής όπως ο i7-6800K, αχρηστεύεται με την χρήση μιας κάρτας γραφικών. Η διαφορά επίδοσης είναι μικροσκοπική και σε περιπτώσεις χειρότερη, σε σχέση με έναν 4πύρηνο. Ένας 4πύρηνος i7-7700K για παράδειγμα, λειτουργεί 3-4% καλύτερα με μια GPU GTX 1080, σε σχέση με τον 6πύρηνο, στην ταχύτητα βάσης χωρίς overclocking. Όμως αυτό προϋποθέτει ότι χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή μόνο για gaming. Αν για παράδειγμα θέλετε να κάνετε ταυτόχρονα και streaming, τότε ο 6πύρηνος  θα δώσει μια καλύτερη απόδοση και εμπειρία.

ΥπέρΚατά
6 πυρήνες με Hyper-ThreadingΕνεργοβόρος, ειδικά σε overclock mode
Πολύ καλή απόδοση σε OverclockingΠολύ λίγα games χρησιμοποιούν πάνω από 4 πυρήνες
Καλός για streaming και multitasking

Η τιμή του ξεκινά στα 430 ευρώ.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ανδρέας Αμανατίδης

Αν έπρεπε να χωρέσω τον εαυτό μου σε τρεις λέξεις, αυτές θα ήταν: Αστρονομία, Σειρές και Gaming. Μετά μουσικής βεβαίως.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;