Τα πιο διασκεδαστικά παιχνίδια για μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα

SHARE

παιχνίδια για μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα

Τα γηρατειά είναι άδικα. Κάποια στιγμή όλοι διαπιστώνουμε σημάδια γήρανσης. Το σώμα μας γίνεται λιγότερο ικανό στην πραγματοποίηση δραστηριοτήτων που στο παρελθόν κάναμε με ευκολία και παράλληλα επηρεάζεται αρνητικά ο εγκέφαλός μας. Όταν δεν χρησιμοποιούμε το μυαλό μας, το χάνουμε. Είναι καλό συνεπώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι να ασχολούνται με δραστηριότητες και παιχνίδια για να διατηρούν σε καλή κατάσταση τον εγκέφαλό τους. Επιλέξαμε δέκα δωρεάν δραστηριότητες που σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν τον στόχο αυτόν.

Παίξτε σκάκι

Το σκάκι συνδυάζει στρατηγική με δημιουργική σκέψη. Πολύς κόσμος θεωρεί πως πρέπει να είναι ιδιαίτερα έξυπνος για να παίξει σκάκι, ωστόσο αυτό δεν είναι ακριβές. Δεν είναι ανάγκη να αρχίσετε να λαμβάνετε μέρος σε τουρνουά σκακιού. Εάν δεν έχετε κάποιο φυσικό συμπαίκτη, μπορείτε απλά να παίξετε σκάκι στον υπολογιστή σας. Είναι βέβαια προτιμότερο από κάθε άποψη να βρείτε κάποιον άλλο παίκτη της ηλικίας και του επιπέδου σας στο πάρκο ή εκεί οπού συχνάζετε, προκειμένου να έχετε και κοινωνική δραστηριότητα.

Χρησιμοποιήστε το άλλο χέρι

Μια εντελώς δωρεάν άσκηση του εγκεφάλου για ηλικιωμένους είναι η χρήση του χεριού που δεν χρησιμοποιούμε συνήθως. Η χρήση του μη κυρίαρχου χεριού για την πραγματοποίηση καθημερινών δραστηριοτήτων μπορεί να φαίνεται ως συνταγή αποτυχίας, ωστόσο είναι ικανή να βοηθήσει αφάνταστα τα εγκεφαλικά σας κύτταρα. Απλά χρησιμοποιήστε το πιρούνι ή την οδοντόβουρτσά σας με το άλλο χέρι.

Προσπαθήστε να θυμηθείτε

Πολύς κόσμος παραπονιέται πως αρχίζει να ξεχνά καθώς γερνά. Η άσκηση της μνήμης μπορεί να βοηθήσει. Ο καλύτερος τρόπος είναι να δημιουργήσετε μία λίστα. Μπορεί να αφορά οτιδήποτε, τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, τα βιβλία που επιθυμείτε να αγοράσετε, κλπ. Φροντίστε να απομνημονεύσετε τη λίστα. Μετά από μία ώρα δοκιμάστε να θυμηθείτε όσο το δυνατόν περισσότερα αντικείμενα της λίστας. Όσο πιο μεγάλη και πολύπλοκη είναι η λίστα, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η άσκηση του εγκεφάλου.

Advertisement

Παίξτε φρουτάκια στο διαδίκτυο

Μπορείτε να παίξετε σε κάποιο διαδικτυακό καζίνο φρουτάκια. Δεν είναι απαραίτητο να παίξετε με χρήματα, υπάρχουν παντού φρουτακια, με τα οποία μπορείτε να παίξετε όσο θέλετε, απλά για διασκέδαση ή για εξάσκηση του εγκεφάλου στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το πλήθος των συμβόλων και των νικηφόρων συνδυασμών αποτελούν ένα έντονο και πολύ θετικό ερέθισμα για τον εγκέφαλο.

παιχνίδια για μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα

Φτιάξτε παζλ

Τα παζλ αποτελούν μια εξαιρετική άσκηση του νου και είναι παράλληλα αρκετά οικονομικά. Περιλαμβάνουν στρατηγική και απαιτούν ικανότητες επίλυσης προβλημάτων. Μπορείτε να βρείτε παζλ διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας, από κάποια δεκάδες κομμάτια έως πολλές χιλιάδες.

Ασχοληθείτε με τη μουσική

Σας αρέσει η μουσική; Μπορείτε να λάβετε μέρος σε μια χορωδία ή να ασχοληθείτε με κάποιο μουσικό όργανο για να εξασκηθείτε. Η ενασχόληση με μια νέα δραστηριότητα που είναι σύνθετη, όπως η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, αποτελεί πρόκληση για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η συμμετοχή σε μια χορωδία ή τα μαθήματα με πάνω από ένα άτομα θα σας βοηθήσουν επίσης να γνωρίσετε νέα άτομα.

Διαβάστε βιβλία

Η ανάγνωση βιβλίων αποτελεί άσκηση για τον εγκέφαλο. Εάν δανειστείτε βιβλία από φίλους ή βιβλιοθήκες, φροντίστε στη συνέχεια να θυμηθείτε να τα επιστρέψετε. Έρευνες έχουν δείξει πως με την ανάγνωση βιβλίων, προκαλούνται ερεθίσματα στον εγκέφαλο και επιβραδύνεται η γνωστική εξασθένηση. Δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να αναφέρει ακριβώς τι είδους βιβλία έχουν μεγαλύτερη επίδραση στον εγκέφαλο, συνεπώς διαβάστε αυτά που σας αρέσουν ανεξάρτητα από το είδους τους.

παιχνίδια για μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα

Λύστε σταυρόλεξα

Τα σταυρόλεξα αποτελούν μια πολύ οικονομική λύση, ακόμη και δωρεάν εάν τα βρίσκετε στο διαδίκτυο. Τα σταυρόλεξα είναι μια πρώτης τάξης εξάσκηση του εγκεφάλου για τους ηλικιωμένους. Μπορούν να μετατραπούν και σε κοινωνική δραστηριότητα όταν ζητάτε από φίλους και συγγενείς να σας βοηθήσουν.

Advertisement

Μετρήστε ανάποδα

Δεν χρειάζεται να είστε καλοί στα μαθηματικά για να κάνετε την συγκεκριμένη δραστηριότητα. Χρειάζεται απλά να γνωρίζετε να μετράτε και να πραγματοποιείτε έστω απλές αφαιρέσεις ακέραιων αριθμών. Προσπαθήστε να μετρήσετε αντίστροφα από το 200 αφαιρώντας 5 ανά φορά (200, 195, 190, 185…). Στη συνέχεια αρχίστε από το 150 και κάθε φορά φροντίστε να αφαιρείτε 7 (150, 143, 136…) κλπ.

Advertisement

Ασκηθείτε σωματικά

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι έλεγαν «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Η άσκηση του σώματος βοηθά και τη γυμναστική για το μυαλό. Δεν χρειάζεται να ιδρώσετε πολύ. Μπορείτε να δοκιμάσετε τη γιόγκα, που συνδέεται άλλωστε και με τον νου. Δεν χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να κάνετε τις ασκήσεις σας και μόνοι, παρότι πιθανότατα σε ένα γκρουπ θα περάσετε καλύτερα.

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Το MAXMAG είναι το διαδικτυακό περιοδικό που συνδυάζει την υπεύθυνη ενημέρωση με την ψυχαγωγία, την αγάπη για το κλασικό με την ανάγκη για πρωτοπορία.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG