Surviving Mars: Επιζώντας στον κόκκινο πλανήτη

SHARE

Το όραμα του ανθρώπου για αποικισμό στον Άρη είναι κάτι που κρατάει αιώνες. Η ανθρωπότητα βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν την πραγματοποίηση αυτού του οράματος, στα επόμενα χρόνια θα γίνει κομμάτι της Ιστορίας. Μέχρι τότε όμως, θα μπορούμε να πάρουμε μια γεύση από την ζωή στον κόκκινο πλανήτη και το πως θα γίνει η αποίκηση μέσα από το Surviving Mars.

H Haemimont Games είναι μια εταιρία από την Βουλγαρία, η οποία έχει δώσει πολλά διαμάντια από την δημιουργία της το 1997. Παιχνίδια σαν το Tropico 5 και το Omerta – City of Gangsters. Η εκδότρια εταιρία, Paradox Interactive, από την άλλη είναι η προσωπικά αγαπημένη μου εταιρία, η οποία εκτός από παιχνιδάρες, δίνει και ευκαιρίες σε μικρές εταιρίες να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους. Η εταιρία είναι πίσω από τίτλους με βαρύτητα, όπως το Crusader Kings, το Europa Universalis και το Hearts of Iron, κάτι που σημαίνει ότι λαμβάνει το Strategy ΠΟΛΥ σοβαρά.

Το Surviving Mars είναι ένα Strategy, City Building και Resources Management Simulation, στο οποίο ο παίκτης καλείται να σχεδιάσει μια αποστολή αποίκησης στον πλανήτη Άρη. Το game δεν είναι απαιτητικό ως προς τον υπολογιστή που θα το παίξει, καθώς το σηκώνει και ένα απλό laptop με απλή κάρτα γραφικών (προσωπικά το δοκίμασα με έναν i3 και μια Intel HD Graphics 4000). Παρ’ όλα αυτά το γραφικό περιβάλλον είναι όμορφο και μπορώ να πω ότι η απουσία υπερβολικών εφφέ είναι κάτι θετικό για τον τίτλο, μιας και δίνει την δυνατότητα να το παίξουν και όσοι δεν έχουν high end gaming PCs.

Υπάρχει μεγάλη λεπτομέρεια σε όλο το μήκος του game. Στην αρχή, με την επιλογή της χρηματοδότησης να είναι διαφορετική, ανάλογα την χώρα ή τον οργανισμό που θα επιλέξουμε. Στην συνέχεια επιλέγουμε τα υλικά και τα drones που θα χρειαστούμε για την πρώτη εγκατάσταση, τα οποία είναι φυσικά περιορισμένα από το βάρος που μπορεί να σηκώσει ο πύραυλος και το κόστος μεταφοράς. Αυτό ισχύει και για μελλοντικές αποστολές πυραύλων από τη Γη στον Άρη, κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Η επιλογή της τοποθεσίας προσεδάφισης στον πλανήτη, επίσης παίζει ρόλο, γιατί καθορίζει τα κοιτάσματα των υλικών που θα βρούμε εκεί, καθώς και την εμφάνιση των τυχαίων γεγονότων όπως οι αμμοθύελες, η πτώση μετεωριτών και οι αμμοστρόβιλοι.

Advertisement

Η πρώτη εγκατάσταση, όπως είπαμε, γίνεται με την βοήθεια κάποιων ρομπότ, των drones και των rovers, τα οποία θα πρέπει να φτιάξουν ένα αρκετά αυτόνομο περιβάλλον στο οποίο αργότερα θα εγκατασταθούν οι άνθρωποι. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι το game έχει 2 στάδια και στυλ παιχνιδιού, τα οποία διαφέρουν πολύ.

Με την προσγείωση του πυραύλου, το πρώτο μέλημα είναι το χτίσιμο υποδομών παροχής ενέργειας και η εξόρυξη πρώτων υλών, όπως το νερό, το τσιμέντο και τα μέταλλα. Στην συνέχεια με την έρευνα, μπορούμε να ανακαλύψουμε και άλλα υλικά. Αυτά είναι τα υλικά τα οποία θα μας βοηθήσουν να χτίσουμε το επόμενο στάδιο της αποικίας, η οποία αποτελείται από θόλους που θα φιλοξενήσουν τους αποίκους. Οι θόλοι περιέχουν τα σπίτια, τα σχολεία, τα θερμοκήπια και όλα τα παρελκόμενα για την επιβίωση των αποίκων. Αυτοί έρχονται επίσης με πύραυλο. Το πλήρωμα επιλέγεται από ένα πλήθος διαθέσιμων αποίκων. Μπορούμε να τους επιλέξουμε βάσει ηλικίας, ειδικότητας, χαρακτηριστικών, καλών ή κακών. Η διαμονή τους στην νέα αποικία δεν είναι εύκολη υπόθεση γιατί πρέπει να διασφαλίσουμε την τροφή και το οξυγόνο, και το πιο σημαντικό: την ψυχική τους υγεία. Οι άποικοι βαριούνται πολύ και πρέπει να έχουμε τις κατάλληλες υποδομές ψυχαγωγίας και διασκέδασης, ώστε να είναι ψυχικά υγιείς. Φυσικά και η σωματική υγεία είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Τέλος, μια καλή πηγή εισοδήματος, το οποίο θα μας βοηθήσει σε πολλά πράγματα, είναι η εμπορία σπάνιων μετάλλων που γίνεται με πυραύλους που στέλνουμε εξ αρχής από την Γη στον Άρη.

Σε γενικές γραμμές, το Surviving Mars είναι ένα αρκετά λεπτομερές game, το οποίο όμως θα πρέπει να παίξουμε σε μεγάλο επίπεδο δυσκολίας για να το ευχαριστηθούμε. Υπό κανονικές συνθήκες είναι αρκετά εύκολο να αναπτύξεις την αποικία σου, με τις καταστροφές και τις αναποδιές να είναι αυτά που δίνουν μεγάλο ενδιαφέρον στον τίτλο. Οι λάτρεις των city building θα βρουν κάτι να τους απασχολήσει με τις ώρες, διαλέγοντας ανάμεσα σε πολλά στυλ ανάπτυξης μιας αποικίας, με πολλές επανεκκινήσεις μέχρι το τελικό τέλειο μοντέλο.

Advertisement

Το Surviving Mars κυκλοφόρησε στο Steam, στο Playstation 4 και στο XBOX One.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αν έπρεπε να χωρέσω τον εαυτό μου σε τρεις λέξεις, αυτές θα ήταν: Αστρονομία, Σειρές και Gaming. Μετά μουσικής βεβαίως.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG