The Last Guardian

The Last Guardian

    Κάνοντας ένα review πρέπει να κρατάς κάποια προσχήματα, να αναφέρεις και τα καλά και τα άσχημα. Τι γίνεται όμως στη περίπτωση όμως που κάτι σου αρέσει πάρα πολύ; Η δυσκολία ανεβαίνει τότε στο να είσαι όσο πιο αντικειμενικός γίνεται. Στο  review αυτό ακολουθεί η προσωπική μου εμπειρία και γνώμη για αυτό τον τίτλο.  Άλλωστε κάθε τίτλος προσφέρει διαφορετικά πράγματα στον καθένα.

 Το The Last Guardian είναι ένας action–adventure τίτλος ο οποίος περιγράφει την ιστορία ενός παιδιού και ενός μυθικού πλάσματος, του Trico. Οι δύο πρωταγωνιστές βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια σπηλιά και αγνοούμε πλήρως το τι έχει συμβεί. Το παιδί  είναι και ο αφηγητής της ιστορίας μας. Όσο ξεδιπλώνεται η ιστορία αποκαλύπτονται σε αυτό τα γεγονότα που δεν γνωρίζει, άρα και σε εμάς. Καθώς εκτυλίσσονται τα γεγονότα βλέπουμε τους δεσμούς φιλίας που αρχίζουν να αναπτύσσονται μεταξύ των πρωταγωνιστών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Trico

   Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σταθώ λίγο στο Trico. Είναι ένα πλάσμα με χαρακτηριστικά σκύλου, γάτας και πτηνού. Ένας πολύ καλοσχεδιασμένος χαρακτήρας καθώς η ομοίωση του με σκύλο και γάτα δεν μένει μόνο στην εμφάνιση. Η κίνηση του και οι αντιδράσεις του είναι τόσο φυσικές και αβίαστες, όμοιες με αυτές ενός πραγματικού σκύλου ή γάτας. Προσοχή στη λεπτομέρεια έχει δοθεί και στη σχέση μεταξύ των δύο. Στην αρχή είναι λίγο άκαμπτη όμως όσο περνάει ο χρόνος οι ήρωες δένονται όλο και περισσότερο. Γι’αυτό και στην αρχή οι κινήσεις και οι εντολές που δίνονται στο  Trico μπορεί να σας φανούν κακοφτιαγμένες, όμως καμία σχέση δεν έχει με κακό movement design. Θα φτάσει κάποια στιγμή το σημείο που θα συνεργάζεστε άψογα.

 

Story

  Η ιστορία βασίζεται στο χτίσιμο της φιλίας μεταξύ των δύο. Χρειάζεται υπομονή για να προχωρήσεις την ιστορία καθώς η  «ανυπακοή» του Trico καθυστερεί εσκεμμένα το παιχνίδι. Αργή είναι και η αρχή του παιχνιδιού , με την πρόοδο μέσα σε αυτό να αυξάνει το tempo. Συναισθηματισμός υπάρχει διάχυτος καθ’όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αυτός ενισχύεται από την καταπληκτική μουσική επένδυση του παιχνιδιού, η οποία δίνει άλλη διάσταση στο παιχνίδι. Πραγματικά εντυπωσιακή. Ουσιαστικά το παιχνίδι έχει πολλαπλούς στόχους, οι οποίοι συντελούν ώστε να επιτευχθεί ο απώτερος σκοπός, να ξεφύγουν οι δύο χαρακτήρες. Αυτός σταδιακά μεταλλάσσεται στο να προστατέψουν ο ένας τον άλλο. Έτσι κι ο δεσμός τους γίνεται πιο δυνατός και ουσιαστικός.

 

Ατέλειες

  Δεν πρόκειται για ένα τέλειο παιχνίδι όμως. Υπάρχουν κάποια πράγματα που ενοχλούν αλλά τουλάχιστον δεν καταστρέφουν την εμπειρία. Σε κάποιες στιγμές θα συναντήσετε μικρά glitches και ίσως ένα bugάρισμα που συνάντησα προσωπικά, αλλά διορθώθηκε με ένα απλό restart from last checkpoint. Επίσης η άβολη κίνηση της κάμερας μπορεί να φέρει εκνευρισμό κάποιες στιγμές. Το θετικό όμως είναι ότι αυτά τα λάθη υπερκαλύπτονται από τη συνολική εμπειρία.

 

Σύνοψη

   Επιλογικά, το The Last Guardian είναι ένα πολύ καλό παιχνίδι, από αυτά που θες να τα δώσεις στα παιδιά σου στο μέλλον για να βιώσουν αυτά που βίωσες. Είναι ατμοσφαιρικό, με πολύ όμορφες στιγμές, αρκετά σκαμπανεβάσματα, όμορφα τοπία και πολύ καλή αφήγηση. Αυτό που του δίνει πραγματική αξία όμως είναι η περιπέτεια των δυο πολύ καλοφτιαγμένων και ταιριαστών χαρακτήρων. Είναι ένα παιχνίδι που προσωπικά απόλαυσα πάρα πολύ και πιστεύω αξίζει να υπάρχει στη συλλογή σας. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους λόγω της διαφορετικότητας του αλλά και της προσιτότητας του, καθώς δεν είναι ένα παιχνίδι που χρειάζεται skills. Ολοκληρώνοντας το με άφησε μόνο με θετικά συναισθήματα. (Tip: μην κάνετε skip τα credits, υπάρχει cutscene) Τα εύσημα λοιπόν στην Japan Studio για τη ξεχωριστή εμπειρία που μας προσέφερε.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτρης Ροδάς

Μελλοντικός Μαθηματικός, παντοτινός petrolhead!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;