Pyre | Η μπάλα στην πυρά

Με αφορμή το πρόσφατο Hades, είπαμε να θυμηθούμε το εξαιρετικό Pyre του 2017. Ένα παιχνίδι με ιδιαίτερο χαρακτήρα όπως άλλωστε και τα προηγούμενα δύο της Supergiant Games. Το Pyre αν και διατηρεί το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο των Bastion και Transistor, εγκαταλείπει την καρτουνίστικη βία για χάρη του αθλητισμού! Ήταν ένα πείραμα στην κατηγορία των fantasy sports που στέφθηκε με επιτυχία.

Το παιχνίδι ξεκινά σε ένα έρημο τοπίο από όπου σε περισυλλέγουν τρείς μυστηριώδεις φιγούρες. Ελάχιστα αποκαλύπτονται για εσένα πέρα από το μοναδικό σου χάρισμα: γνωρίζεις ανάγνωση! Διαβάζοντας λοιπόν έναν μαγικό τόμο, θα οδηγείς του συντρόφους σου από αναμέτρηση σε αναμέτρηση. Σκοπός όλων σας είναι να ξεφύγετε από αυτό το κατώτερο επίπεδο ύπαρξης στο οποίο σας έχει εξορίσει μια κάποια κυρίαρχη «Κοινοπολιτεία».

Pyre scenery

Στην πορεία σας αυτή πρέπει να ξεπεράσετε τους υπόλοιπους εξόριστους. Αυτό γίνεται νικώντας τους στο άθλημα που είναι και ο κεντρικός μηχανισμός του παιχνιδιού. Σε αυτό το αγώνισμα , βρίσκονται αντιμέτωπες δύο «τριανδρίες» οι οποίες έχουν στόχο να βάλλουν την μπάλα στην εστία της άλλης. Με κάθε πλήγμα, η βαθμολογία της ομάδας που το δέχεται, μειώνεται. Όταν εκμηδενιστεί άρα η πύρινη εστία της μίας ομάδας, αυτή χάνει και η νικήτρια βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην λύτρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pyre

Ο τρόπος με τον οποίο ελίσσονται οι παίκτες στο Pyre έχει μία απλή βάση με τρείς μηχανισμούς: σπριντ, άλμα, σουτ. Όλοι δε οι παίκτες, εκτός του κατόχου της μπάλας πλαισιώνονται από μια αύρα που αν χρησιμοποιηθεί σωστά εξοβελίζει παροδικά τους αντιπάλους από τον αγωνιστικό χώρο. Εδώ συναντάμε τα role playing στοιχεία του παιχνιδιού, καθώς κάθε χαρακτήρας έχει διαφορετικές ικανότητες, αδυναμίες και προτερήματα. Άλλοι είναι πιο αργοί με μεγαλύτερη αύρα, άλλοι είναι πολύ γρήγοροι αλλά κάνουν μικρή ζημιά όταν σκοράρουν. Πέρα από την αρχική τριάδα, στην πορεία θα επιστρατεύσετε κι άλλους χαρακτήρες με διάφορα ταλέντα και ιδιαιτερότητες. Περαιτέρω θα διαφοροποιούνται ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνετε στο εκάστοτε skill tree και ανάλογα με τα αντικείμενα που θα τους εφοδιάσετε.

Βέβαια οι επιλογές που σας δίνονται είναι πολύ περιορισμένες σε σχέση με ένα πραγματικό RPG. Λίγα skills και μία θέση για κάποιο αντικείμενο είναι το περιθώριο στο οποίο θα αναζητήσετε βελτίωση. Ενεργά όμως θα βελτιώνεστε εσείς ο ίδιος όπως σε όλα τα αθλήματα, εικονικά και αληθινά, όσο μαθαίνετε το παιχνίδι. Γιατί το αγώνισμα είναι τελικά το Pyre. Δεν είναι RPG, ούτε όμως Adventure. Η ώρα που θα φάτε να αποφασίζατε αν θα πάτε από τον τάδε δρόμο ή θα στον δείνα προορισμό είναι άνευ ουσίας και οι διάλογοι με τους διάφορους άλλος χαρακτήρες, (ως επί το πλείστον) παιδικοί.

Pyre

Η μαγική ουσία που δένει όλα αυτά τα συστατικά και κάνει το Pyre να ξεχωρίζει, είναι η μουσική και το σχέδιο. Η Supergiant για ακόμα μια φορά, πιστή στη συνταγή της, βασίζεται στην εικαστικό Jen Zee και τον μουσικοσυνθέτη Darren Korb. Το αποτέλεσμα φυσικά υπέροχο. Το genre των fantasy sports πάντα προσέφερε εύφορο έδαφος για πρωτοτυπία και έχει δώσει διαμάντια όπως το κλασσικό Speedball 2 και το πιο πρόσφατο και υπέρ-επιτυχημένο Rocket League. Η χαρακτηριστική αισθητική της Supergiant ταίριαξε γάντι σε αυτό το είδος, με αποτέλεσμα το Pyre. Μάλιστα η συνειδητή επιλογή των δημιουργών του να συμπεριλάβουν multiplayer αποκλειστικά local, σημαίνει ότι πέρα από την δεκάωρη campaign θα μπορείτε να συναγωνίζεστε  με όποιον επιθυμείτε στον ίδιο χώρο που είναι και ο πιο ευχάριστος τρόπος να παίζεις sports games. Αναμφίβολα λοιπόν το Pyre θα διασκεδάσει άτομα όλων τον ηλικιών. Αρπάξτε την μπάλα και στείλτε την στην πυρά δίχως δεύτερη σκέψη.

Pyre


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κώστας Γιαννέλης

Γράφω για αυτά που μου αρέσουν (ή και όχι) και ελπίζω να σου αρέσουν αυτά που γράφω. Για της pop κουλτούρας το χασομέρι, που πάει τον νου σε άλλα μέρη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;