Pier Solar, ένα παλιό JRPG που κυκλοφόρησε πρόσφατα

Τι είναι το Pier Solar; Είναι ένα jrpg που κυκλοφόρησε για το Sega Mega Drive το 2010. Ναι, το 2010, καλά διαβάζετε. Τώρα βέβαια θα σκεφτείτε, ποιος έχει ακόμα το Sega Mega Drive του σήμερα; Μα γι’ αυτό και το παιχνίδι κυκλοφόρησε τo 2014 ως HD έκδοση για όλες τις σύγχρονες κονσόλες και για PC, ώστε όλοι να μπορούμε να το απολαύσουμε. Και ναι, πρόκειται πραγματικά για απόλαυση, καθότι θα θυμίσει άνετα σε αρκετούς καλά rpg δεκαετίας ’90, πάνω στα οποία βασίστηκε κιόλας, οπότε mission accomplished υποθέτω. Ας δούμε ως συνήθως τα γνωστά, story, gameplay, μουσική και γραφικά.

Pier Solar

Η ιστορία του Pier Solar είναι η σχετικά γνωστή φόρμουλα των jrpgs. Ο κεντρικός χαρακτήρας του παιχνιδιού ονομάζεται Hoston (το ορκίζομαι, βρίσκουν αυτά τα ονόματα για να με κάνουν απλά να γελάω σπίτι, δεν εξηγείται αλλιώς), του οποίου ο πατέρας είναι άρρωστος στην αρχική σκηνή του παιχνιδιού και ο Hoston μαζί με τους φίλους του Alina και Edessot ξεκινούν με αποστολή τους να βρουν τα φαρμακευτικά βότανα που του είναι απαραίτητα. Και φυσικά στο Pier Solar όπως και σε κάθε jrpg που σέβεται τον εαυτό του καταλήγουν να εμπλέκονται σε μια πλοκή που περιλαμβάνει τη σωτηρία του κόσμου κτλ. Το όλο story μπορεί να βαδίζει σε κάπως γνωστά μονοπάτια σε ορισμένο βαθμό, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δε μπορεί να σε κρατήσει με δυνατό διάλογο που συνοδεύει ανάλογα γεγονότα.

Pier Solar

Στο θέμα του gameplay τώρα, υπάρχουν γνώριμα πράγματα από τους εξοικειωμένους στα jrpgs, αλλά και καινούργιου μηχανισμοί. Στο Pier Solar κυριαρχεί η turn-based μάχη, όπου στο γύρο σου μπορείς να επιλέξεις να επιτεθείς, να αμυνθείς, να χρησιμοποιήσεις μαγεία και items, όπως είναι το σύνηθες. Όμως ένας όχι και τόσο συνηθισμένος μηχανισμός είναι το σύστημα gather. Με το σύστημα gather μπορεί κάθε χαρακτήρας σε κάθε γύρο να μαζέψει ενέργεια στο σώμα του αντί να επιτεθεί ,ή να αμυνθεί ή οτιδήποτε άλλο, και μαζεύοντας ενέργεια μπορεί αργότερα να τη χρησιμοποιήσει για να έχει δυνατότερες επιθέσεις, ή μαγείες κτλ. Αλλά δεν τελειώνει εκεί, διότι αυτή την ενέργεια αντί να τη χρησιμοποιήσει ο κάθε χαρακτήρας για τον εαυτό του, μπορεί να τη περάσει σε κάποιον άλλο, πολλαπλασιάζοντας σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την επίδραση των επιθέσεων του για παράδειγμα. Είναι απαραίτητο να μάθετε αυτό το μηχανισμό, διότι μόνο με αυτό το τρόπο μπορείς πολλές φορές να νικήσεις δυνατούς εχθρούς που σου εμφανίζονται. Για παράδειγμα, έχεις τέσσερις χαρακτήρες, μαζεύουν οι τρείς ενέργεια, τη δίνουν στο τέταρτο ο οποίος χρησιμοποιεί ένα κομμάτι της για μια πολύ δυνατή επίθεση στο boss, και στη συνέχεια όση έμεινε τη μεταφέρει στον healer ώστε να έχει δυνατές healing μαγείες και να γιατρέψει τους υπόλοιπους πολύ πιο γρήγορα. Δίνει όλο αυτό μια νέα προοπτική στο turn-based gameplay που τόσες φορές έχουμε δει. Επίσης υπάρχει αρκετό puzzle solving, και γενικότερα η αίσθηση που σου δίνει το Pier Solar είναι πως δε παίζεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το έπαιξε κάποιος άλλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pier Solar

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι φτιαγμένα έχοντας ως πρότυπο 16bit μηχανήματα, και ακριβώς αυτή την αίσθηση σου δίνουν. Όμως, το καλό με την HD έκδοση είναι πως μπορείς να αλλάξεις μεταξύ των 16bit γραφικών και modern γραφικών. Γενικότερα θυμίζουν περισσότερο παιχνίδια όπως τα Phantasy Star, παρά τα Final Fantasy, έχουν περιβάλλοντα με άρκετές λεπτομέρειες και καλή χρήση των χρωμάτων, ειδικά όταν χρησιμοποιήσεις την HD εκδοχή των γραφικών, όχι βέβαια πως τα 16bit δεν έχουν γοητεία.

Pier Solar

Όσον αφορά τώρα τη μουσική, άκουσα πολύ όμορφες μελωδίες, με ρυθμούς που σου μένουν και πολλές φορές μπορεί να πιάσεις τον εαυτό σου να τις σιγοσφυρίζει χωρίς λόγο. Έτσι φτιάχνεται μια καλή μουσική για ένα παιχνίδι, με μελωδίες που σου κολλάνε στο μυαλό. Φυσικά, όπως και στα γραφικά μπορείς να αλλάξεις μεταξύ 16bit και modernized μουσικής.

Μπορείτε να καταλάβετε πως το Pier Solar σίγουρα αξίζει το χρόνο σας, και όντας διαθέσιμο σχεδόν σε ότι πλατφόρμα υπάρχει, θα ευχαριστήσει fans των rpgs και όχι. Πρόκειται για ένα ευχάριστο ταξίδι 30-40 ωρών που αξίζει να το κάνετε. Happy gaming….

 

Πληροφορίες:

Developer(s): WaterMelon

Publisher(s): WaterMelon

Designer(s): Tulio Adriano, Gwénaël Godde

Composer(s): Zable Fahr, Tulio Adriano, Tiido Priimägi

Platform(s): Sega Mega Drive, Sega Dreamcast, Ouya, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Xbox One, Wii U, Microsoft Windows, OS X, GNU/Linux, Android

 

Τιμές (τη στιγμή συγγραφής του κειμένου)

PC: 14,99€ (Steam), 12,69€ (GOG)

PS3/PS4: 14,99€

XBOX ONE: 14,99€

Wii U: 14,99€

 

SYSTEM REQUIREMENTS (σύμφωνα με το Steam)

MINIMUM:

OS: Windows XP with SP2 or later

Processor: Intel Atom 1.6 GHz

Memory: 1 GB RAM

Graphics: Intel Graphics Media Accelerator 945GME

DirectX: Version 9.0

Storage: 3 GB available space

RECOMMENDED:

OS: Windows 7

Processor: Intel Core 2 Duo

Memory: 4 GB RAM

Graphics: nVidia GeForce 8800 GT

DirectX: Version 10

Storage: 3 GB available space


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασίλης Χατζηγεωργίου

Σπούδασα Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης μπας και καταλάβω το μυστήριο της ζωής, αλλά τελικά κατάλαβα ότι η ζωή είναι απλά μια φαντασία και τη δημιουργείς όπως εσύ θέλεις....

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;