Mass Effect: Andromeda

Ο νέος τίτλος της σειράς του πασίγνωστου sci-fi shooter παιχνιδιού Mass Effect: Andromeda, κυκλοφόρησε επιτέλους πριν λίγο καιρό. Το MAXMAG είναι εδώ για να κάνει ένα ακόμα review για ένα game που θα συζητηθεί αρκετά. Στo Mass Effect: Andromeda, καινούργιοι και παλαίμαχοι της σειράς του συγκεκριμένου παιχνιδιού, θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν την ύπαρξη νέων εξωγήινων μορφών, πολιτισμούς άγνωστους έως τώρα και προφανώς να πολεμήσουν για ένα συγκεκριμένο σκοπό. Η ομάδα η οποία υπάρχει γύρω από τον κεντρικό ήρωα, είναι έτοιμη να εξερευνήσει μέχρι και  τα πιο σκοτεινά μέρη του διαστήματος, ενώ παράλληλα θα χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις, όπως και στους προηγούμενους τίτλους της σειράς, οι οποίοι θα καθορίσουν την πορεία της ιστορίας

Mass Effect: Andromeda

Σενάριο, επιλογές και χαρακτήρες

Σε γενικά πλαίσια, το παιχνίδι ελκύει τους χρήστες να παίξουν καθώς το μυστήριο και η δράση δεν λείπουν σε κανένα βαθμό. Όσο για το σενάριο, το διάστημα βρίσκεται σε κίνδυνο, ενώ παράλληλα μια νέα εξωγήινη φυλή κάνει την εμφάνιση της και δεν έχει καθόλου καλές διαθέσεις. Σκοπός λοιπόν του ήρωα είναι να βρει ένα ασφαλές μέρος για να μπορέσουν να ζήσουν οι άποικοι του “Andromena Initiative”, με την βοήθεια άλλων φιλικών προς την ανθρωπότητα φυλών, όπως οι Krogan. Επίσης, πραγματοποιούνται νέες προσθήκες στο πλήρωμα, ανακαλύπτονται νέες φυλές που δεν έχουμε ξανασυναντήσει όπως οι  Remnants, η τεχνολογία των οποίων έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό το πλήρωμα.

Όπως και σε όλα τα Mass Effect, έτσι και στο Mass Effect: Andromeda υπάρχει η δυνατότητα να διαλέξει κανείς το φύλο που επιθυμεί για τον κεντρικό ήρωα. Ο πρωταγωνιστής μετά από ορισμένες περιπτώσεις και αναποδιές, λαμβάνει ηγετικό ρόλο και έχει στη διοίκηση του το Tempest, ένα πανέμορφο διαστημόπλοιο που θυμίζει το Normandy. Ο κεντρικός ήρωας, έχει ένα δίδυμο αδερφό/ή, που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην πλοκή της ιστορίας, ενώ το fan part είναι πως υπάρχει η δυνατότητα να είναι και από διαφορετική φυλή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως προαναφέρθηκε, οι επιλογές του ήρωα κατά τη διάρκεια συζητήσεων και μη, καθορίζουν την πλοκή της ιστορίας. Υπάρχουν επίσης επιλογές για το ποιες φιλίες θα αναπτύξεις αλλά μέχρι και ποιες ερωτικές σχέσεις. Το γεγονός όμως ότι υπάρχει η δυνατότητα επιλογής δεν είναι αναγκαστικά δίκοπο μαχαίρι για αρκετές περιπτώσεις. 

Η παρέα του ήρωα, αποτελείται κυρίως από το ανθρώπινο φύλο. Υπάρχουν και μέλη τα οποία ανήκουν στους “συμμάχους” των ανθρώπων, όπως για παράδειγμα οι Krogan, Turian, Salarian. Παρόλο που είναι προσεγμένοι ως προς την δημιουργία τους, οι συνοδοιπόροι στην ιστορία αυτή δεν έχουν ιδιαίτερο βάθος, λίγοι έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα τους κάνουν να ξεχωρίσουν και τις περισσότερες φορές περνάν απαρατήρητοι.  Το κλίμα στο Tempest πάντως είναι πολύ καλό, αν και κάποιους μπορεί να τους απογοητεύσει αυτό καθώς μπορεί να επιθυμούν την ίντριγκα για να έχει περισσότερο ενδιαφέρον η ιστορία, ενώ δεν μπορεί να λείπει το φλερτ και οι ερωτικές σκηνές.

Mass Effect: Andromeda

Τεχνικά λάθη 

Όλο το hype που υπήρχε για το Mass Effect: Andromeda, μειώθηκε αρχικά λόγω ορισμένων προβλημάτων που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της ιστορίας, τα περισσότερα από τα οποία ήταν τεχνικά. Τα animation σε ορισμένους μορφασμούς των πρωταγωνιστών και μη ή σε περιπτώσεις που για παράδειγμα ο ήρωας κατέβαινε τα σκαλιά, είχαν τόσα λάθη, που έκαναν το παιχνίδι να φαίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις fan made. Οι χαρακτήρες επίσης δεν ικανοποίησαν σε μεγάλο ποσοστό τους χρήστες που έχουν παίξει και τους παλιότερους τίτλους, καθώς δεν υπήρχε βάθος. To gameplay δεν παύει να παραμένει απολαυστικό, αφού μιλάμε για ένα παιχνίδι που έχει τίτλο Mass Effect, αλλά παρόλα αυτά υστερεί σε επίπεδο animation και σεναρίου από τους προκάτοχους του. Όλα αυτά πάντως θα αναλυθούν παρακάτω.

Όσο αναφορά το voice acting, είναι γενικά πάρα πολύ καλό και δεν υπάρχουν παράπονα όπως το animation. Όπως προαναφέρθηκε υπάρχουν ορισμένα glitches που ορισμένες φορές ενοχλούν πολύ τον χρήστη. Μικρές παραμορφώσεις προσώπου και βλέμματος είναι αυτές που κάνουν την διαφορά. Παρόλα αυτά η BioWare βγάζει συνέχεια patch για να σταθεροποιήσει την κατάσταση, ενώ το game στο pc είναι αρκετά πιο σταθερό από τις κονσόλες. 

Mass Effect: Andromeda

Αποστολές, εξερεύνηση και gameplay

Οι αποστολές στο Mass Effect: Andromeda ποικίλουν. Υπάρχουν αποστολές για την καταστροφή εχθρικών βάσεων, για τη διάσωση κάποιου φίλου/ μέλους του πληρώματος, εξερεύνησης και πολλά άλλα. Τα side quest δεν πρόκειται να κουράσουν, καθώς έχουν τη δυνατότητα να προξενήσουν το ενδιαφέρον με το περιεχόμενο τους, ενώ παράλληλα το Nomad, ένα θηρίο μεταφορικό όχημα θα κάνει την εξερεύνηση πιο απολαυστική και πιο γρήγορη.  Μέσα από τις αποστολές, ο χρήστης θα έχει την δυνατότητα να εξερευνήσει νέους, πανέμορφους πλανήτες και να ταξιδέψει σε ένα πολύ όμορφα διαμορφωμένο γαλαξία.

Οι μάχες είναι πιο ελεύθερες στο Mass Effect: Andromeda. Υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, ακόμα και εναέριες μάχες καθώς ο πρωταγωνιστής έχει ορισμένες φορές ενσωματωμένο jetpack. Το καλύτερο θα ήταν να υπάρχει αρχική μελέτη του χώρου πριν τη μάχη, όπως για παράδειγμα σε ποια μέρη μπορεί ο ήρωας να καλυφθεί ή να έχει καλύτερη οπτική γωνία για να εξουδετερώσει τους εχθρούς. Η ελευθερία κινήσεων αναφέρεται και στο γεγονός ότι εκεί που ο Shephard στα προηγούμενα Mass Effect έπρεπε να πατήσει ένα πλήκτρο για να καλυφθεί, στο Mass Effect: Andromeda ο ήρωας καλύπτεται κατευθείαν. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να εγκαταλείψει με μια κίνηση την κάλυψη του και να είναι ευάλωτος. 

Σχετικά με τις δυνάμεις δεν έχει αλλάξει κάτι με τους προκάτοχους του παιχνιδιού, καθώς αναπτύσσονται με XP και πόντους που ξοδεύονται σε skill trees. Παρόλα αυτά, το Mass Effect: Andromeda δίνει περισσότερες δυνατότητες συνδυασμών, έτσι ώστε ο κάθε παίχτης να συνδυάζει τις δυνάμεις ανάλογα με τον τρόπο που επιθυμεί αυτός να πολεμάει. 

Σχετικά με τους αντιπάλους, υπάρχουν τα mini bosses αλλά και οι κύριοι κακοί. Ο χρήστης θα έρθει αντιμέτωπος με παντός είδους εχθρών, από εύκολους στρατιώτες μέχρι τεράστια εξωγήινα θηρία τα οποία πρέπει να εξοντώσει με τακτική και combos συμπεριλαμβανόμενων και των συμμάχων του στη μάχη τους οποίους μπορεί να δώσει εντολές επίθεση ή να παραμείνουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο σε θέση άμυνας. 

Συμπερασματικά, το Mass Effect: Andromeda είναι ένα game το οποίο θα κινήσει το ενδιαφέρον κάθε λάτρη sci-fi και shooter παιχνιδιών. Παρόλο που έχει ορισμένα αρνητικά σημεία, το combat style του, η εξερεύνηση και η αισθητική που δίνει τα επισκιάζουν σε μεγάλο βαθμό. Έτσι, το νέο παιχνίδι της σειράς Mass Effect της BioWare, αποτελεί μια όμορφη εμπειρία που κάθε οπαδός του είδους και μη, πρέπει να ζήσει.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρήστος Καρακατσάνης

Απόφοιτος τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης και προπτυχιακός φοιτητής στο μεταπτυχιακό τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Μ' αρέσει να ταξιδεύω στην ιστορία με όλους τους διαθέσιμους τρόπους(βιβλία, ντοκιμαντέρ, ταινίες ακόμα και να γράφω για αυτή) ενώ τα games και τα βιβλία επίσης γεμίζουν το χρόνο μου!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;