Hellblade: Senua’s Sacrifice: Ένα ταξίδι στην άβυσσο του μυαλού μιας ψυχωτικής ηρωίδας

Το Hellblade: Senua’s Sacrifice αναφέρεται στην προσπάθεια της Senua και στο ταξίδι της στον κάτω κόσμο για να σώσει την ψυχή του αγαπημένου της, τον Dilion. Η ιστορία μπλέκει την πραγματικότητα με την μυθολογία και τον κόσμο στο μυαλό της ηρωίδας, με τις φωνές που ακούει και τις παραισθήσεις, να την καθοδηγούν, να την συμβουλεύουν και να την αποθαρρύνουν σε ένα ταξίδι άνευ προηγουμένου. 

Hellblade: Senua's Sacrifice

Η Ninja Theory, αφιέρωσε πολλές ώρες για να κατανοήσει την συμπεριφορά ενός ατόμου που πάσχει από αυτή την ασθένεια, συνεργαζόμενη με ψυχολόγους, αποδίδοντας έτσι με τον καλύτερο δυνατό και ρεαλιστικό τρόπο την εμφάνιση ενός τέτοιου χαρακτήρα. Οι επιπτώσεις ενός τέτοιου ατόμου είναι να κλείνεται περισσότερο στον εαυτό του, όπως φαίνεται και στο παιχνίδι και να ζει περισσότερο στον κόσμο τον οποίο φαντάζεται. 

Όπως προαναφέρθηκε, σκοπός της Senua είναι να ταξιδέψει στα έγκατα του κόσμου, στο Helheim την αντίστοιχη κόλαση αλλά στην σκανδιναβική μυθολογία και να σώσει τον αγαπημένο της Dilion, ο οποίος έπεσε θύμα των Vikings σε μια από τις επιδρομές τους. Αξίζει να αναφερθεί, πως στο Hellblade: Senua’s Sacrifice, η Ninja Theory συνεργάστηκε και με πολλούς ιστορικούς για να αποδώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την σκανδιναβική μυθολογία που η Senua έχει την επιλογή να ακούει σε διάφορα σημεία μέσα στο παιχνίδι. 

Voice acting και γραφικά για Oscar

Το voice acting είναι πραγματικά απίστευτο. Τα μέλη και κυρίως η πρωταγωνίστρια που την φωνή της υποδύεται η Melina Juergens, δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και πραγματικά φαίνεται πως έγινε καταπληκτική δουλειά στον συγκεκριμένο τομέα. Η Juergens δίνει στον χρήστη να καταλάβει με το απίστευτο voice acting και το πάθος που την διακρίνει, την πάθηση ενός τέτοιου ατόμου. Η Senua περιθωριοποιείται από την φυλή της και μας δείχνει πως ακριβώς νιώθει ένας τέτοιος άνθρωπος με την ίδια αντιμετώπιση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και οι άλλοι πρωταγωνιστές όμως και όχι μόνο, όπως για παράδειγμα οι φωνές που ακούει η Senua, έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά και συμπληρώνουν την φοβερή δουλειά που έγινε στο εν λόγω παιχνίδι. 

Επιπλέον άλλο ένα κομμάτι που τραβάει αναγκαστικά την προσοχή στο Hellblade: Senua’s Sacrifice, είναι τα γραφικά. Πραγματικά μπορείς να νιώσεις σε συνδυασμό με όλο το κλίμα που δημιουργείται, πως μπορείς να ακουμπήσεις την Senua και να περπατήσεις μαζί στον άβυσσο. Τα σκηνικά που εμφανίζονται είναι τέλεια δημιουργημένα και ο τρόπος με τον οποίο κινείται η ηρωίδα σε κάνει να νομίζεις πως προχωράς μαζί της για να σώσεις τον Dilion. Τα lighing effects, το design και γενικότερα οτιδήποτε έχει να κάνει με τα γραφικά είναι εξαιρετικό.

Γρίφοι και combat 

Πάμε τώρα στο gameplay του Hellblade: Senua’s Sacrifice. Τα puzzle που υπάρχουν δεν μπορούν να θεωρηθούν δύσκολα, παρ’ όλα αυτά αρκετές είναι οι φορές που σε συγκεκριμένα κομμάτια ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει. Το στυλ στα puzzle είναι ίδιο, καθώς για να ανοίξει μια πύλη πρέπει να βρείτε συγκεκριμένα γράμματα, μετακινώντας το οπτικό πεδίο της Senua σε ένα συγκεκριμένο σημείο ώστε να σχηματιστεί το γράμμα. 

Όσον αφορά τις μάχες, ήταν αρκετά εύκολες και δεν υπήρχε ποικιλία στους αντιπάλους. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητα κακό, καθώς το game επικεντρώνεται κυρίως στην ιστορία που έχει γίνει καταπληκτική δουλειά. Οι φωνές που ακούει η Senua την βοηθάν στην μάχη, για παράδειγμα αν υπάρχει κάποιος εχθρός από πίσω και πάει να σας χτυπήσει, οι φωνές προειδοποιούν εγκαίρως. Το space για τους χρήστες PC, είναι ο καλύτερος σύμμαχος καθώς μπορείτε να αποφεύγεται εύκολα τα χτυπήματα των αντιπάλων. Επίσης, υπάρχουν και ορισμένα combo που απλά κάνουν ευκολότερη αλλά πιο θεαματική τη διαδικασία της μάχης. 

Ένα ελάττωμα που πιστεύω πως υπάρχει είναι πως ορισμένες φορές υπήρχαν εχθροί που δεν χρειαζόταν να υπάρχουν και απλά καθυστερούσαν την πλοκή χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο. 

Hellblade: Senua's Sacrifice

Συμπέρασμα

Το Hellblade: Senua’s Sacrifice, αποδίδει με τον καλύτερο δυνατό και πιστευτό τρόπο την πάθηση ενός ψυχωτικού ατόμου με την βοήθεια του καταπληκτικού voice acting και των γραφικών. Πραγματικά μπορεί να σας καθηλώσει καθ’ όλη την διάρκεια του που δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, γύρω στο δεκάωρο, ενώ το story δεν κάνει πραγματικά καθόλου κοιλιά. Ίσως μιλάμε για ένα από τα καλύτερα games της δεκαετίας, που πραγματικά αξίζει να παίξετε.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρήστος Καρακατσάνης

Απόφοιτος τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης και προπτυχιακός φοιτητής στο μεταπτυχιακό τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Μ' αρέσει να ταξιδεύω στην ιστορία με όλους τους διαθέσιμους τρόπους(βιβλία, ντοκιμαντέρ, ταινίες ακόμα και να γράφω για αυτή) ενώ τα games και τα βιβλία επίσης γεμίζουν το χρόνο μου!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;