Επουλώνοντας τις πληγές του προκατόχου

Επουλώνοντας τις πληγές του προκατόχουTo Project Cars 2 είναι από τους δυνατότερους racing τίτλους της χρονιάς που μας πέρασε. Επουλώνοντας τις πληγές του προκατόχου  του λοιπόν, προσπαθεί να παραδώσει όσα είχαν υποσχεθεί στο πρώτο. Εξελίσσοντας καινούργιες ιδέες δε, ο τίτλος αυτός κατατάσσεται  στα καλύτερα  racing simulation games. Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα πράγματα που το κάνουν να ξεχωρίζει και άλλα στα οποία υστερεί.


Project Cars 2 Review

Για να γραφτεί ένα όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό review για έναν simulation τίτλο χρειάζεται αρκετός χρόνος. Οι ώρες που χρειάζονται να αφιερωθούν ώστε να πάρεις ένα αρχικό feeling είναι πολλές. Πόσο μάλλον όταν πρέπει να τσεκάρεις ένα τίτλο ο οποίος διαθέτει μεγάλη γκάμα επιλογών. Γι’αυτό και πολλά στοιχεία ,για παράδειγμα αρνητικά που έχουν γραφεί σε παλαιότερα reviews πιθανώς να έχουν διορθωθεί. Θα ξεκινήσω γράφοντας για τα αρνητικά λοιπόν ως αρχικό μέτρο σύγκρισης.

Cons

Από τα στοιχεία τα οποία ήταν εμφανή από την αρχή είναι οι περίεργες συμπεριφορές που εμφανίζει το AI. Συγκεκριμένα, παίζοντας σε μια μεσαίου μήκους πίστα με όσο το δυνατόν περισσότερους αντιπάλους (32) δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να φτάνουν σε πλήρη ακινησία τα αυτοκίνητα μετά από ένα μικρό συμβάν στην αρχή του αγώνα. Το AI τείνει πολλές φορές να μπλοκάρει μεταξύ τους τα αυτοκίνητα,παίρνοντας αρκετή ώρα να ξεκολλήσουν. Ένα ακόμα εμφανές αρνητικό είναι το ακόλουθο. Μέσα στο παιχνίδι υπάρχει μια μπάρα επιλογής με την οποία διαλέγεις το ποσοστό επιθετικότητας του AI. Ακόμα και αν είναι σε πολύ χαμηλό ποσοστό υπάρχουν φορές ένα αυτοκίνητο θα κινηθεί αψυχολόγητα εναντίον σου. Ευτυχώς αυτό το φαινόμενο δεν είναι αρκετά συχνό και κανένα από τα μειονεκτήματα δεν καταστρέφει την εμπειρία.

 

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εξηγήσω την επιλογή του τίτλου. Το Project Cars 2 κουβαλάει μια φήμη στις πλάτες του λόγω του αμφιλεγόμενου προκατόχου του. Το Project Cars ήταν ένα καλό σχετικά παιχνίδι που το χαρακτήριζαν συγκεκριμένα προβλήματα. Τα άπειρα σε αριθμό bugs & glitches και το γεγονός ότι το παιχνίδι ήταν απαράδεκτο στη χρήση του με controller. Η Slightly Mad Studios προσπάθησε, και κατάφερε, να διορθώσει όλα αυτά τα λάθη με το καινούργιο τίτλο. Όμως αυτή της η προσπάθεια ίσως να ήταν και  ένα από τους λόγους που της στέρησε το να έχει το καλύτερο racing simulation game της αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επουλώνοντας τις πληγές του προκατόχου

Pros

Τη συντριπτική πλειοψηφία του χρόνου μέσα στο παιχνίδι την πέρασα χρησιμοποιώντας τη Thrustmaster T150. Και θα συνεχίσω κατά αυτό το τρόπο καθώς τα physics των οχημάτων είναι καταπληκτικά μοντελοποιημένα. Η αίσθηση που μεταφράζεται μέσω της τιμονιέρας είναι πραγματικά καταπληκτική. Η λεπτομέρεια που έχουν προσδώσει στο πως αντιδρά το αυτοκίνητο ανάλογα τον τύπο του, τις καιρικές συνθήκες, τις «ιδιορρυθμίες» και τα χαρακτηριστικά κάθε πίστας είναι ίσως η καλύτερη εκεί έξω. Αυτή η προσοχή στη λεπτομέρεια συνεχίζεται όμως.Ο τρόπος που θερμαίνονται και φθείρονται τα ελαστικά, οι διαφοροποιήσεις τις οποίες αισθάνεσαι αλλάζοντας το setup του οχήματος, το γεγονός ότι άμα βγεις από την πίστα το σημείο εκείνο θα γεμίσει χαλίκια κάνοντας το επόμενο πέρασμα πιο ολισθηρό και πολλά ακόμα ,είναι στοιχεία που δίνουν χαρακτήρα. Κάθε φορά που παίζω ανακαλύπτω κάτι καινούργιο.

Βέβαια αυτή η ακρίβεια και η πολυπλοκότητα που περιέχεται στα πιο σκληροπυρηνικά  simulation games μπορεί να φοβήσει τους μη-μυημένος. Γι ‘αυτό η Slightly Mad Studios φρόντισε να υπάρχουν επεξηγηματικά κείμενα και “racing for dummies” τύπου menus σχεδόν για τα πάντα. Ένα ακόμα στοιχείο που βοηθά στην πιο χαλαρή χρήση του παιχνιδιού, είναι πως παίζεται ευχάριστα με controller καθώς και το ατελείωτο customize-ability του παιχνιδιού. Μπορείς να κάνεις το οτιδήποτε. Από το να τρέξεις με φόρμουλα σε χωμάτινη διαδρομή με χιόνι μέχρι ένα αυθεντικό ρεαλιστικό αγώνα όπως ακριβώς γίνεται στη πραγματικότητα με τους ίδιους ακριβώς κανόνες και διαδικασίες.

Live track 3.0

Επουλώνοντας τις πληγές του προκατόχου

Σε αυτό το σκοπό βοηθά το live track 3.0. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα μέσα από το οποίο οι πίστες επηρεάζονται ρεαλιστικά από τη θερμοκρασία, το καιρό, αν είναι πρωί ή βράδυ ο αγώνας και το τι γίνεται μέσα στην πίστα. Η δυναμική επέμβαση του καιρού είναι εμφανέστατη και επηρεάζει τα πάντα. Για παράδειγμα σε μια πίστα ενώ για τους πρώτους γύρους έχει ήλιο μπορεί να μαζευτούν σύννεφα και στη συνέχεια να βρέξει. Καθώς η βροχή εντείνεται ρίχνει τη θερμοκρασία του οδοστρώματος και δημιουργεί λακκούβες νερού σε πολλά σημεία της πίστας.

Γενικότερα

Πέρα από τις αναρίθμητες μικρές λεπτομέρειες που κάνουν αυτό το τίτλο πολύ ρεαλιστικό και ενδιαφέρον υπάρχουν και οι γενικές παρατηρήσεις. Το παιχνίδι είναι αρκετά όμορφο από άποψη γραφικών και το sound design του είναι πολύ καλό. Περιέχει πάνω από 180 οχήματα διαφόρων τύπων και τεράστιο αριθμό πιστών από όλο το κόσμο. Το career mode είναι αρκετά ενδιαφέρον και περιέχει τη κλασσική λογική, ξεκίνα από τα χαμηλά για να φτάσεις ψηλά. Περιέχει multiplayer mode όπως επίσης υποστηρίζεται και σε VR.Όπως προανέφερα απευθύνεται σε όλη τη γκάμα των Gamers όμως η προσωπική εμπειρία λέει πως αυτό το παιχνίδι ξεχωρίζει πραγματικά και δείχνει τις δυνατότητες του χρησιμοποιώντας τιμονιέρα.

Εν κατακλείδι ,πέρα από τις μικρές ατέλειες ,μόνο εντυπωσιασμένος μπορώ να δηλώσω από αυτό το τίτλο. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε petrolhead και σε άτομα που θέλουν να μπουν στο κόσμο του sim racing. Ο τίτλος αυτός έχει τη δυνατότητα να κρατήσει για πολύ καιρό το ενδιαφέρον σας.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτρης Ροδάς

Μελλοντικός Μαθηματικός, παντοτινός petrolhead!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;