Bioshock: Μια περιπέτεια μυστηρίου που δεν πρέπει να χάσει κανείς

Το Bioshock δεν είναι ένα απλό fps game. Παρόλο που η δράση σε όλο το παιχνίδι δεν λείπει και είναι πολύ καλά διαμορφωμένη, το Bioshock βασίζεται κυρίως στo storyline του. Το σενάριο κατακλύζεται από μυστήριο που θα καθηλώσει οποιονδήποτε το ξεκινήσει ενώ παράλληλα τα κύρια πρόσωπα του παιχνιδιού, καθένας ξεχωριστά, έχουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Ο συνδυασμός όλων αυτών, οδηγεί στη δημιουργία ενός ενδιαφέροντος κόσμου, που σε καλεί να τον εξερευνήσεις.

Πετώντας πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, εκεί που όλα κυλάν ομαλά, το αεροπλάνο με το οποίο ταξιδεύει ο πρωταγωνιστής συγκρούεται και βρίσκεται ξαφνικά στον ωκεανό, περιτριγυρισμένος από συντρίμια και είναι πιθανών ο μόνος επιζώντας. Εκεί που όλα έμοιαζαν πως είχε φτάσει το τέλος του, πάνω στην ατυχία του στάθηκε τυχερός, καθώς είδε έναν φάρο σε ένα μικρό νησάκι να αναβοσβήνει στη μέση του ωκεανού. Φτάνοντας επιτέλους στο φάρο, ένα μηχάνημα θα οδηγήσει τον πρωταγωνιστή, μετά από μια μαγευτική θέα που θα αντικρίσει, στην υποθαλάσσια πόλη Rapture, η οποία δημιουργήθηκε από το έναν πλούσιο, μεγαλοϊδεάτη επιχειρηματία εν ονόματι Andrew Ryan. 

Η Rapture έχει δημιουργήσει ένα δικό της, ιδεατό για αυτήν καθεστώς, όπου υπάρχει η ιδέα της ελευθερίας σε όλα τα επίπεδα ενώ ο καπιταλισμός είναι ανεμπόδιστος. Κατεβαίνοντας από το όχημα που μεταφέρει τον ήρωα στην πόλη, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι δεν είναι όλα τόσο τέλεια όσο το φανταζόταν. 

Bioshock

Customization, skills και combat style

Το customize του χαρακτήρα αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού. Ο χώρος για το customize σε διάφορες κατηγορίες είναι περιορισμένος αλλά αυξάνεται συνεχώς. Υπάρχουν πολλές επιλογές για να διαλέξει κανείς, όπως το Insect swarm το οποίο εκτοξεύει μέλισσες που επιτίθενται στους εχθρούς και το enrage που προκαλεί τους εχθρούς να πολεμούν μεταξύ τους. Επιπρόσθετα, υπάρχει το Incinerate, με το οποίο ο χαρακτήρας λιώνει τον πάγο ή καίει πράγματα και το  Security bullseye, όπου ένα μικρό μπαλάκι που ο ήρωας το πετάει σε έναν εχθρό και οι κάμερες ασφαλείας κοιτούν προς το μέρος του. Φυσικά, οι ικανότητες αυτές χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις περιστάσεις. Επίσης, υπάρχει βεβαίως και η επιλογή της απευθείας επίθεσης, που τις περισσότερες φορές είναι η πιο αποτελεσματική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιπλέον, υπάρχουν passive ιδιότητες, όπως για παράδειγμα το sportboost, όπου αυξάνεται η κινητικότητα και η ταχύτητα επίθεσης και το natural camouflage, όπου ο χαρακτήρας μπορεί να γίνει αόρατος αν παραμείνει ακίνητος για λίγα δευτερόλεπτα. Έτσι ο χειριστής, έχει αρκετές επιλογές για το πως θα δημιουργήσει τον ήρωα του, όσο αναφορά το combat style, είτε αμυντικά είτε επιθετικά. 

To melee όπλο που χρησιμοποιεί ο ήρωας είναι ένα γαλλικό κλειδί, αλλά δεν αργεί η απόκτηση ενός πιστολιού, ενός πολυβόλου και άλλων όπλων, όπως το shotgun. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης των όπλων, όσο αναφορά τη δύναμη την ταχύτητα που χτυπάει κ.α, με διάφορα αντικείμενα που βρίσκει ο ήρωας. Κρίνοντας από την εποχή που διαδραματίζεται το παιχνίδι, τα όπλα δεν είναι τόσο εξελιγμένα όσο οι δυνατότητες. 

Bioshock

Εχθροί

Όσο αναφορά τους αντιπάλους, είναι κυρίως άνθρωποι που έχουν εκλάβει υπερβολική δόση ADAM και έχουν χάσει τα λογικά τους, ενώ κλιμακώνονται ανάλογα με την δυναμική τους. Υπάρχουν αυτοί που έχουν όπλα (σαν boss) και αυτοί που επιτίθενται μόνο από κοντά. Παράλληλα, υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι μπορούν να τηλεμεταφέρονται και να πετάν βόμβες προκαλώντας αρκετή ζημιά. Κάθε εχθρός χρειάζεται συγκεκριμένη τακτική και στρατηγική για να νικηθεί. ενώ χρειάζεται επίσης και η συνδυασμός των ιδιοτήτων. 

Οι εχθροί αυτοί δεν είναι τίποτα συγκριτικά με την πασίγνωστη φιγούρα των big daddy, με το χαρακτηριστικό τρυπάνι για χέρι. Αποτελούν έναν πολύ δυνατό αντίπαλο ακόμα και για τους πιο skilled παίχτες και θα χρειαστούν αρκετές προσπάθειες για να νικηθούν. Σε περίπτωση που ο χαρακτήρας πεθάνει, ξαναζωντανεύει στο πιο κοντινό “checkpoint” και έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει το παιχνίδι όπως το άφησε πριν πεθάνει, αφού ακόμα και η ζωή των εχθρών παραμένει ίδια από την στιγμή που πέθανε ο χαρακτήρας. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα επινόησης νέων τακτικών και συνδιασμών για την αντιμετώπιση τους, χωρίς να χρειαστεί να ξεκινήσουν όλα από την αρχή.

Αποστολές

Σχετικά με τις αποστολές που πρέπει να πραγματοποιηθούν, το σύστημα που ακολουθεί το Bioshock βοηθάει πάρα πολύ τον χειριστή. Υπάρχουν hints που δίνει από μόνο του το game αλλά και το map της Rapture δεν θα αφήσει κανέναν να χαθεί ή να μην γνωρίζει τι να κάνει κατά τη διάρκεια μιας αποστολής, αφού δείχνει ακριβώς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθηθεί. Παρόλα αυτά, το Bioshock έχει ένα τρόπο για να μην καταντά μονότονο το παιχνίδι. Οι συζητήσεις που έχουν οι πολίτες για την κατάσταση της Rapture, αποτελούν ένα αλτρουιστικό χαρακτηριστικό του παιχνιδιού. Ακούγοντας τους ιδεαλιστές χαρακτήρες να συζητάν, κάνει την μονοτονία να εξαλείφεται, ενώ παράλληλα γίνεται κατανοητό και το backstory του παιχνιδιού, μαθαίνοντας διάφορα πράγματα για την κατάσταση της πόλης και πως έφτασε σε αυτό το σημείο, τον Andrew Ryan και διάφορα άλλα που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πλοκή. 

Bioshock

Περιβάλλον και voice acting

Η Rapture είναι πραγματικά τέλεια διαμορφωμένη, δίνοντας τη δυνατότητα να παρακολουθήσει κανείς τέλεια θέα από ορισμένα σημεία, ενώ παράλληλα είναι πάρα πολύ ελκυστική για να την εξερευνήσει κανείς. Τα graffiti που υπάρχουν στους τοίχους δίνουν έναν ιδιαίτερο τόνο στην ατμόσφαιρα που επικρατεί. Τα γραφικά είναι φανταστικά και καθώς μιλάμε για μια υποθαλάσσια πόλη, το νερό είναι τέλεια σχεδιασμένο. Οι χαρακτήρες, τα γραφικά, τα graffiti, το περιβάλλον και η μουσική, δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα μυστηρίου και αβεβαιότητας που θα προσελκύσει ακόμα και τους πιο απαισιόδοξους gamers. 

Το voice acting, τόσο των main χαρακτήρων, όσο και των περιπλανώμενων πολιτών που συζητάν είναι φανταστικό και δίνει μια συναισθηματική νότα στο παιχνίδι. Ακόμα, οι “τρελοί” που αν βρεθείς στο δρόμο τους σε επιτίθενται, τραγουδούν στον εαυτό τους, μιλάνε μόνοι τους και μουρμουρίζουν και οι ήχοι που κάνουν όταν ψάχνουν τροφή, δίνουν στο game μια τρομακτική/ανατριχιαστική ατμόσφαιρα. 

Συνοπτικά, το Bioshock είναι ένα παιχνίδι που ο καθένας πρέπει να παίξει και ας μην είναι gamer. Μετά το τέλος του, τα συναισθήματα που σου αφήνει είναι ανάμεικτα, καθώς τελειώνει μια φανταστική περιπέτεια. 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρήστος Καρακατσάνης

Απόφοιτος τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης και προπτυχιακός φοιτητής στο μεταπτυχιακό τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Μ' αρέσει να ταξιδεύω στην ιστορία με όλους τους διαθέσιμους τρόπους(βιβλία, ντοκιμαντέρ, ταινίες ακόμα και να γράφω για αυτή) ενώ τα games και τα βιβλία επίσης γεμίζουν το χρόνο μου!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;