Rebel Galaxy Outlaw: ένα SCS παλαιάς κοπής

To Rebel Galaxy Outlaw είναι ένα Space Combat Simulator παλαιάς κοπής, που όμως κυκλοφόρησε μόλις τον Οκτώβρη του 2019.  Τυπικά, η Double Damage Games, μαμά και του σκέτου Rebel Galaxy, ορίζει το Outlaw ως prequel και τα δύο παιχνίδια είναι όντως όμοια στον πυρήνα τους . Όπως στο Rebel Galaxy του 2016, έτσι και αυτή τη φορά καλούμαστε να εξερευνήσουμε ένα μεγάλο κομμάτι του διαστήματος, σπαρμένο με διαστημικούς σταθμούς, πεδία αστεροειδών, εμπόρους και πειρατές.

Αναλαμβάνοντας τον ρόλο της Julie, βρισκόμαστε αρχηκά πίσω από το πηδάλιο ενός ταπεινού μικρού αεροσκάφους και καλούμαστε να επιβιώσουμε στο απέραντο και απειλητικό διάστημα. Ο τρόπος που θα επιλέξουμε να το κάνουμε είναι δικός μας. Αν και το παιχνίδι έχει μία κεντρική ιστορία, παρέχει στον παίκτη την ελευθερία να εξερευνήσει το περιβάλλον όπως αυτός επιθυμεί. Σε κάθε σταθμό του ο παίκτης μπορεί να αναλάβει διάφορες επικερδείς αποστολές που ενίοτε εξυπηρετούν συγκεκριμένες φατρίες του διαστήματος. Παράλληλα μπορεί να επιδοθεί σε δραστηριότητες όπως η εξόρυξη, το εμπόριο αλλά και το λαθρεμπόριο για να αυξήσει τον πλούτο του. Στον ανοιχτό κόσμο του Rebel Galaxy Outlaw, μπορείς να ταχθείς με όποια πλευρά του νόμου θέλεις (ακόμα και να παραμείνεις ουδέτερος) πρέπει όμως να βγάλεις χρήματα άμεσα, καθώς το παιχνίδι γίνεται αρκετά αιτητικό, σχετικά σύντομα. Η ανοιχτή φύση του παιχνιδιού είναι στο ίδια λογική που έφεραν τα Wing Commander Privateer και αργότερα το Freelancer.

Rebel Galaxy Outlaw

Πολύ συχνά αυτό περιλαμβάνει έντονες μάχες με διάφορα άλλα σκάφη που αρμενίζουν στο ίδια διάστημα. Σε αντίθεση με το Rebel Galaxy (2016), το οποίο έδινε βάση σε μεγαλύτερα σκάφη, οι μάχες μεταξύ των οποίων θύμιζαν ναυμαχίες, εδώ έχουμε έντονη αίσθηση στενής αερομαχίας (όπως τα Dogfights του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου). Το Rebel Galaxy Outlaw σε αυτό του το στοιχείο θυμίζει παιχνίδια όπως τα Freespace 2 και X-Wing Alliance (απόγονο του X-Wing vs Tie Fighter και κορυφαίο του είδους). Πράγματι, η γοητεία του παιχνιδιού αυτού είναι ότι παραμένει πιστό στην παράδοση των Space Sims των ‘90s. Προεξέχουσα ανάμεσα σε αυτά, είναι φυσικά η σειρά Wing Commander, της οποίας η αισθητική επιρροή και όχι μόνο, είναι ολοφάνερη στο Rebel Galaxy Outlaw. Μάλιστα κάποιοι από τους καλλιτέχνες που ευθύνονται για το πανέμορφο οπτικό αποτέλεσμα, ήρθαν στο Rebel Galaxy Outlaw από ένα εγκαταλελειμμένο (?) project, ονόματι Wings of Saint Nazaire, το οποίο ήταν ένα πολύχρωμο και καλοσχεδιασμένο tribute στα παλιά Space sims όπως το Wing Commander.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά τα όμορφα γραφικά και την γλυκιά νοσταλγία που προκαλεί, το παιχνίδι αυτό έχει και κάποια μειονεκτήματα. Οι μάχες με άλλα σκάφη, που είναι καλοφτιαγμένες και απολαυστικές, είναι επαναλαμβανόμενες και γρήγορα χάνουν το ενδιαφέρον τους. Αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι μέχρι να αναβαθμίσει το σκάφος του, ο παίκτης παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε 3-4  αστρικά συστήματα όπου αντιμετωπίζει ξανά και ξανά 2-3 τύπους εχθρικών αεροσκαφών εκτελώντας πολύ παρόμοιες αποστολές.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ soundtrack του παιχνιδιού που καταφέρνει να απαλύνει τις ατελείωτες ώρες περιήγησης με επτά διαφορετικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Τα τραγούδια που περιέχουν είναι εντός της western ατμόσφαιρας του παιχνιδιού με τις blues φόρμες να επικρατούν. Αλλά και στην περίπτωση που προτιμάτε κάποιο άλλο είδος, η μουσική του παιχνιδιού είναι απόλυτα τροποποιήσιμη και σας αφήνει να εισάγετε δικά σας τραγούδια για κάθε χρήση εντός του παιχνιδιού.

Παρά τα όποια του μειονεκτήματα, το Rebel Galaxy Outlaw είναι ένα παιχνίδι που μένει πιστό στις ρίζες του genre του και καταφέρνει να παράγει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Κόντρα στην αντίληψη της σύγχρονης βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών, που ήθελε ορισμένα είδη  όπως τα Space Flight Sims νεκρά, κυκλοφορίες σαν αυτήν είναι πάντα ευχάριστα γεγονότα. Ειδικά αν συνυπολογίσουμε αρπαχτές όπως το Star Citizen του Chris Roberts (τον δημιουργό των Wing Commander και Freespace, που κινδυνεύει να μείνει ανολοκλήρωτο παρά τον πακτωλό χρημάτων που μάζεψε), ή το φιάσκο της αρχικής κυκλοφορίας του No Man’s Sky, μια τίμια προσπάθεια όπως το Rebel Galaxy Outlaw αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία. Ξεσκονίστε τα Joystick σας λοιπών και καλές πτήσεις στο απέραντο κενό!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κώστας Γιαννέλης

Γράφω για αυτά που μου αρέσουν (ή και όχι) και ελπίζω να σου αρέσουν αυτά που γράφω. Για της pop κουλτούρας το χασομέρι, που πάει τον νου σε άλλα μέρη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;