Πως οι δημιουργοί του Prison Architect καταπάτησαν την συνθήκη της Γενεύης

Όταν δημιουργείς ένα παιχνίδι σαν το Prison Architect, σίγουρα περιμένεις να προκαλέσει αντιδράσεις. Αυτό που δεν περίμεναν οι Mark Morris και Chris Delay της Introversion Software, δημιουργοί του game, ήταν να κατηγορηθούν ως εγκληματίες πολέμου. Κι αυτό γιατί, o εξομοιωτής διαχείρισης φυλακής, με τα χαριτωμένα ανθρωπάκια, φαίνεται να καταπατεί την Συνθήκη της Γενεύης.

Πρόσφατα έλαβαν ένα email από τον Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό, το οποίο έγραφε τα παρακάτω:
Ο λόγος που σας γράφουμε είναι γιατί έχει έλθει στην αντίληψη μας το game σας, με όνομα Prison Architect. Σε αυτό γίνεται χρήση χωρίς άδεια του εμβλήματος του Ερυθρού Σταυρού, το οποίο προστατεύεται από την Συνθήκη της Γενεύης για την Προστασία των Θυμάτων Πολέμου, της 12ης Αυγούστου 1949. Η μη εξουσιοδοτημένη χρήση του στην Μεγάλη Βρετανία είναι αδίκημα υπό το νόμο Συνθήκης της Γενεύης του 1957.

Όταν πρωτοδιάβασαν το email, δεν το πίστευαν. Πιο πολυ για φάρσα φαινόταν, παρά για κάτι αληθινό. Βλέπετε, και οι δυο με μεγάλη εμπειρία στο Gaming, είχαν συναντήσει συχνά αυτά τα σύμβολα παντού. Ο σταυρός, στα video games, ήταν συνώνυμο της υγείας, των healthpacks κλπ… Κι όμως, ήταν κάτι πέρα για πέρα αληθινό.

Το σύμβολο ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος δεν είναι ένας δημόσιος οργανισμός, αλλά ιδιωτικός ανθρωπιστικός οργανισμός. Επιπρόσθετα, το παραγματικό πρόβλημα των δημιουργών του Prison Architect είναι ότι οι κανονισμοί του Ερυθρού Σταυρού έχουν ενσωματωθεί στην νομοθεσία της χώρας τους.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, η αλλαγή ήταν γρήγορη και απλή. Ο σταυρός βάφτηκε πράσινος και κάπου εκεί τελειώνει η δίωξη τους. Όσο απλό ήταν ένας pixel σταυρός να τους θέσει υπό την κάνη του νόμου, άλλο τόσο απλή ήταν η αλλαγή του.

Advertisement

Βέβαια κάποιοι θα σκεφτούν ότι το σύμβολο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί σε τόσα παιχνίδια, και σε άλλες περιπτώσεις, όπως ταινίες, θέατρο. Ακόμη, το 2008 υπήρξε μια υπόθεση όπου ο Κολομβιανός στρατός χρησιμοποίησε το σύμβολο ώστε να ελευθερώσει κρατούμενους από τα χέρια των ανταρτών της FARC. Πάντα υπάρχει η καταπάτηση, αλλά σπάνια υπάρχει ο αντίκτυπος. “Η χρήση του συμβόλου σε άλλες περιπτώσεις, ειδικά όταν πρόκειται για λόγους θεάματος και κέρδους, μειώνει την αξία ενός διεθνούς αναγνωρισμένου συμβόλου προσφοράς και βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.”, σημειώνει στο γράμμα του ο Οργανισμός. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, όπου ο Ερυθρός Σταυρός έχει στείλει μαζικά εξώδικα σε εταιρίες, για την διακοπή της χρήσης του συμβόλου.

Φαντάζομαι τον εαυτό μου στα γενέθλια μου στα 70, να εξιστορώ τι έχω καταφέρει στην ζωή μου. Μέσα σε όλα αυτά θα είναι και ο τίτλος του εγκληματία πολέμου.” είπε αστειευόμενος ο Morris.

Το ερώτημα όμως παραμένει. Αξίζει η χρήση ενός σταυρού αποτελούμενος από 5 pixel για την ταμπέλα του εγκληματία πολέμου; Για τους Μorris και Delay, σίγουρα όχι.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αν έπρεπε να χωρέσω τον εαυτό μου σε τρεις λέξεις, αυτές θα ήταν: Αστρονομία, Σειρές και Gaming. Μετά μουσικής βεβαίως.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG